ظرفیت 500 شرکت هوش مصنوعی کشور در انتظار نگاه دولت

به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، علی حکیم‌جوادی؛ رئیس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور در نشست خبری امروز این سازمان و در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرآنی، ضمن انتقاد از وضعیت حکمرانی در حوزه فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی، بر ضرورت همگرایی میان دستگاه‌های اجرایی و استفاده حداکثری از ظرفیت بخش خصوصی تأکید کرد.

حکیم‌جوادی در پاسخ به سوالی درباره نقش «ستاد ساماندهی هوش مصنوعی» اظهار کرد: بحث ستاد ساماندهی هوش مصنوعی اساساً با هدف همگرا کردن حوزه‌های مرتبط شکل گرفته است و سازمان نظام صنفی رایانه‌ای نیز به عنوان یکی از اعضای این ستاد حضور دارد. بسیاری از دستگاه‌ها برنامه‌های توسعه هوش مصنوعی خود را به این ستاد می‌آورند تا مصوب شود و بر اساس آن پیش بروند. از نظر اجرایی مانعی وجود ندارد که دستگاه‌ها کار خود را انجام دهند، اما مشکل اصلی به مسئله «حکمرانی در حوزه فناوری اطلاعات و به‌ویژه هوش مصنوعی» بازمی‌گردد که در سال‌های اخیر مورد توجه جدی قرار گرفته است.

وی با اشاره به طرح‌های پیشین مجلس در خصوص سازمان هوش مصنوعی تصریح کرد: در سال‌های گذشته متولیان متعددی داشته‌ایم. مجلس شورای اسلامی نیز طرحی را در این زمینه (سازمان ملی هوش مصنوعی) مطرح کرد که تا حدودی بررسی و مصوب شد، اما ایراداتی به آن وارد شد و طرح برای اصلاح بازگردانده شد. واقعیت این است که وجود متولیان موازی در بدنه دولت، منجر به دوباره‌کاری و موازی‌کاری‌های گسترده شده است. کشور منابع محدودی دارد و باید از این منابع بهینه‌تر استفاده کند.

ساختارهای حکمرانی؛ دولتی و فاقد یکپارچگی

رئیس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور با انتقاد از رویکرد دولتی در حکمرانی فناوری، افزود: علیرغم شعارهای فراوان، کمتر از ظرفیت بخش خصوصی استفاده می‌شود. ساختارهایی که در حوزه حکمرانی فناوری اطلاعات مشاهده می‌کنیم، عمدتاً وابسته به نهادهای دولتی است و در آنجا نیز یکپارچگی قطعاً وجود ندارد. برای نمونه، در حالی که طبق ماده 107 برنامه هفتم توسعه، بر بحث «تحول» تأکید شده است، می‌بینیم که هر دستگاهی برنامه‌های تحول مختص به خود را تدوین می‌کند!

وی ادامه داد: در ماده مذکور، به نقش سازمان نصر به عنوان همکار و معمار اشاره شده بود، اما این اتفاق کمتر رخ می‌دهد. موازی‌کاری‌ها و تشکیل مراکز و اپراتورهای متعدد ذیل معاونت علمی و سایر بخش‌ها، باعث می‌شود نتوانیم به همگرایی برسیم و منابع را متمرکز کنیم.

تداوم فعالیت جزیره‌ای شبکه بانکی و نهادهای دولتی

حکیم‌جوادی در بخش دیگری از سخنان خود به فعالیت‌های مستقل برخی مجموعه‌ها اشاره کرد و گفت: اطلاعاتی دارم که بسیاری از مجموعه‌ها، به‌ویژه شبکه بانکی که نیاز مبرمی به ابزارهای هوش مصنوعی دارند تا بتوانند آن را «مانیتایز» (تجاری‌سازی) کنند، به‌صورت مستقل برای خود عمل می‌کنند. این مجموعه‌ها کار چندانی به سیاست‌ها و برنامه‌های دولت ندارند، چرا که این فناوری نیازِ واقعیِ آن‌هاست.

درخواست نصر از معاون اول رئیس‌جمهور؛ دولت باید از اجرا فاصله بگیرد

رئیس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور تأکید کرد: برای رسیدن به یک برنامه منسجم، دولت باید صرفاً «سیاست‌گذار» باشد، نه «مجری». وقتی دولت وارد حوزه اجرا می‌شود و خود متولی این بخش‌ها می‌شود، دیگر نمی‌تواند مدعی باشد که بخش خصوصی در این حوزه سرمایه‌گذاری خواهد کرد.

وی افزود: ما صراحتاً ایرادات خود را در نامه‌ای خدمت آقای دکتر عارف ارسال کرده‌ایم و در صورت لزوم، آن را رسانه‌ای خواهیم کرد. ما به عنوان کارشناسان این حوزه، ایرادات موجود را از منظر تخصصی نقد کرده‌ایم. سازمان نظام صنفی رایانه‌ای، یکی از معدود کمیسیون‌هایی است که در کل کشور وجود دارد کمیسیون هوش مصنوعی است. ما تلاش کرده‌ایم از تمام ظرفیت‌های کشور، نه فقط تهران، استفاده کنیم.

حکیم‌جوادی در پایان با اشاره به ظرفیت عظیم شرکت‌های فعال در این حوزه گفت: در مجموع بیش از 500 شرکت در سراسر کشور در حوزه هوش مصنوعی فعالیت می‌کنند. این شرکت‌ها عمدتاً کوچک و دانش‌بنیان بوده و متشکل از افراد نخبه و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی هستند. حیف است که از این ظرفیت استفاده نشود و در عوض، با توزیع پروانه‌ها و مجوزهای دولتی، به نتایجی برسیم که تا امروز نیز چندان رضایت‌بخش نبوده است.

انتهای پیام/

منبع : تسنیم

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.