بهگزارش پایگاه خبری خبرآنی، بررسیهای کارشناسی بعد از وضع تعرفههای 35 درصدی آمریکا بر کالاهای تولید بنگلادش نشان میدهد این تعرفههای گمرکی میتواند در کوتاه مدت به عنوان اولین واکنش وضع این تعرفهها به بیکاری حدود یک میلیون نفر منجر شود.
فعالان صنعتی هشدار میدهند که این اقدام میتواند بحران گستردهای در حوزه اشتغال و تجارت ایجاد کند، بهطوری که بیش از یک میلیون شغل به طور فوری در معرض خطر قرار گرفته و معیشت حدود 5 میلیون نفر در درازمدت تهدید شود.
این درحالی است که نمایندگان بخشهای مختلف، به ویژه پوشاک آماده (RMG)، چرم، پلاستیک، کشاورزی، لجستیک و امور مالی، این تصمیم تعرفهای را «وضعیت اضطراری ملی» توصیف کرده و براین باورند که بدون مداخله سریع دیپلماتیک و سیاسی، بنگلادش ممکن است به طور دائم توان رقابت خود را در بازار آمریکا از دست بدهد.
شاون اسلام، مدیرعامل گروه اسپارو، در گفتگو با روزنامه بنگلادش پراتیدین گفت: «این فقط یک موضوع تجاری نیست، بلکه یک وضعیت اضطراری ملی است. کسانی که فکر میکنند فقط محصولات پوشاک صادر شده به آمریکا تحت تأثیر قرار میگیرند، اشتباه بزرگی مرتکب میشوند. خریداران بزرگ کالاهای یک کشور را برای بازارهای متعددی میخرند؛ بنابراین این موضوع اثرات زنجیرهای خواهد داشت.»
شاون اسلام افزود: «اگر این بازار سقوط کند، حتی نمیتوانیم دو ماه دوام بیاوریم.»
از سوی دیگر مدیر یکی از برندهای معتبر اروپایی پوشاک که خواست نامش فاش نشود، گفت: «اگر این مشکل تعرفهای حل نشود، سرمایهگذاری ما در بنگلادش دیگر توجیه نخواهد داشت و مجبور خواهیم بود به منابع جایگزین فکر کنیم. هماکنون 4 میلیون نفر به طور مستقیم در بخش پوشاک و نساجی مشغول به کارند و یک میلیون شغل دیگر نیز در بخشهای مرتبط وجود دارد.»
همچنین خاندکر بیلایت حسین، مدیر اجرایی گروه آسیان و از صادرکنندگان برجسته پوشاک در چاتاگرام گفت: «93 درصد صادرات ما به آمریکا میرود. اگر دولت نتواند به توافق مناسبی برسد، ما قادر به ادامه حیات نخواهیم بود.»
به گفته این صادرکننده پوشاک اظهار داشت که شرکت آنها ماهانه 600 میلیون تاکا حقوق پرداخت میکند و هزینههای عملیاتی حدود 700 میلیون تاکا است.
وی افزود: «یکی از مشتریان ما، والمارت، همچنان سفارشها را ادامه میدهد، اما نسبت به آینده اطمینان مناسبی نداریم که بتوانیم از نظر بقاء اقتصادی ادامه دهیم.»
لازم به یادآوری است که برندهای بزرگی مانند والمارت، گپ، لوی، آمریکایی ایگل و C&S سالانه بیش از 5 میلیارد دلار کالا از بنگلادش خریداری میکنند و پس از اعمال تعرفههای تجاری آمریکا بر محصولات بنگلادشی با ارسال نامهرسمی به تولید کنندگان خواست توقف ارسال محصولات شدهاند با این نکته که در حال بازنگری در سفارشات آینده خود هستند.
براساس آمار هیئت ملی درآمد، در سال مالی 2024-25، 2377 شرکت کالاهایی به آمریکا صادر کردهاند که از این میان، 801 شرکت بیش از نیمی از صادرات خود را به این کشور انجام میدهند و به همین دلیل آسیبپذیری بالایی دارند.
بهعنوان مثال حقوق ماهانه گروه هامییم، یکی از بزرگترین صادرکنندگان پوشاک، 900 میلیون تاکا است و بیش از 70 هزار شغل تنها در این مجموعه در معرض خطر قرار دارد.
این درحالی استکه کارشناسان اقتصادی در بنگلادش تاکید میکنند با شدت گرفتن این روند بدون تردید صنایع پاییندستی پوشاک مانند ریسندگی، رنگرزی، تولید لوازم جانبی و صنایع شیمیایی نیز وابسته به صادرات هستند و کاهش سفارشات باعث اختلال در تولید و بیکار شدن کارگران این بخشها خواهد شد.
این گروه معتقدند علاوه بر این، بخش حملونقل، لجستیک، تجارت و انبارداری که همگی به صادرات مرتبطند، درآمدهای خود را از دست خواهند داد.
به گفته کارشناسان اقتصادی بنگلادش درصورت ادامه روند یاد شده و کاهش سفارشات خارجی بخصوص در بازار آمریکا تأمینکنندگان کوچک و متوسط بیشترین آسیب را خواهند دید؛ بهصورتی که شرکتهای کوچک و متوسط وابسته به کارخانههای صادراتی ممکن است به محض کاهش سفارشات تعطیل شوند، چرا که این شرکتها عمدتاً به یک یا چند کارخانه بزرگ وابستهاند.
کارشناسان میگویند که بنگلادش در حوزه دیپلماسی تجاری عقبتر از رقباست و کشورهایی مانند هند، ویتنام و اندونزی توانستهاند با دیپلماسی استراتژیک از آمریکا امتیازهای تجاری بگیرند.
امیر خسرومحمود چودری، عضو کمیته دائمی حزب ملی بنگلادش (BNP) در نشستی با فعالان اقتصادی و تجاری گفت: «چین در دوران ترامپ بیش از 100 میلیارد دلار صادرات خود را به دلیل تعرفهها از دست داد. بنگلادش هم ممکن است با خطر مشابهی روبهرو شود.»
چودری در ادامه تاکید کرد: «این موضوع باید از طریق اجماع سیاسی و در راستای منافع ملی حل و فصل شود. عدم اتخاذ استراتژی درست دیپلماتیک و سیاسی تأثیرات ویرانگری بر صادرات، اقتصاد و اشتغال کشور خواهد داشت.»
این عضو حزب ملی بنگلادش در پایان هشدار داد: با توجه به روند فعلی و درصورت عدم توافق با آمریکا در زمینه تجارت خارجی بیش از 8 میلیارد دلار صادرات و بیش از 1.5 میلیون شغل در خطر است.
bangladeshtimes
انتهای پیام/