سردار محمدجواد زادهکمند، فرمانده قرارگاه مرکزی مهارتآموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، به مناسبت هفته ملی مهارت، اهداف، بخشی از اقدامات و اولویتهای قرارگاه مهارتآموزی را تشریح و اظهار کرد: در دنیای پرتلاطم امروز که تحولات فناورانه و اقتصادی، شتابی بیسابقه یافته و ساختار بازار کار را دگرگون ساخته است، نیروی انسانی توانمند، ماهر و بهرهور، بیش از هر زمان دیگر به محور و محرک اصلی سیاستگذاریهای توسعه بدل شده است. در همین راستا، مقام معظم رهبری حضرت امام خامنهای عزیز (مدظلهالعالی) نیز با درک عمیق از اقتضائات زمانه، ضمن تأکید بر ضرورت تطبیق نظام آموزش رسمی کشور با نیازهای واقعی جامعه، مهارتآموزی را نهتنها ابزار تعالی فردی، بلکه رکن اصلی تحقق اقتصاد مقاومتی و توسعه پایدار برشمردهاند؛ امری که اکنون به مطالبه ملی بدل گشته است.
وی در خصوص نقش مؤثر نیروهای مسلح در این زمینه گفتند: نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران که همواره پیشتاز اجراییسازی فرامین مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا بودهاند، با توجه به ظرفیت و توانمندیهای خود و همچنین بستر خدمت سربازی که زمینهساز حضور سالانه بالغ بر 300 هزار نفر از جوانان ذکور کشور در کسوت سربازی است، از سال 1396 به کمک دولت محترم آمدهاند. در کنار مأموریت اصلی خود که تأمین امنیت و دفاع از کشور است، به موضوع مهارتآموزی و کمک به اشتغالپذیری سربازان نیز ورود کردهاند و همانگونه که انتظار میرفت، توانستهاند گامی بزرگ و اساسی در توانمندسازی، مهارتآموزی و اشتغالپذیری جوانان بردارند. این تلاشها در سه حوزه شامل ارکان هدایتگر نظام مهارتی، تدوین اسناد تنظیمگر، و اجراییسازی نظام مهارتی، منجر به دستاوردهای مهمی در نیروهای مسلح و کشور شده است.
زاده کمند بیان کرد: در خصوص اسناد تنظیمگر، با هدف نهادینهسازی این مأموریت در نیروهای مسلح و کشور و با بهرهگیری از تدابیر فرمانده معظم کل قوا و سایر قوانین و مقررات موجود، تاکنون بیش از 51 سند در حوزه مهارتآموزی و اشتغالپذیری کارکنان وظیفه تدوین شده که در مراحل ابلاغ قرار دارد. از جمله مهمترین این اسناد میتوان به سند ملی مهارتآموزی و اشتغال کارکنان وظیفه، مهارتآموزی در قانون توسعه ششم و هفتم، لایحه مهارتآموزی و اشتغال کارکنان وظیفه، آییننامه اجراییسازی سند ملی، دستورالعمل مشترک گروه کاری استانی، آییننامه مهارتآموزی و اشتغال کارکنان وظیفه در نیروهای مسلح، زیرنظام مهارتهای عمومی و تخصصی در نیروهای مسلح، ضوابط مرتبط با مشوقهای مهارتآموزی در پیش از خدمت، ضوابط مرتبط با تسهیلگری و حمایت شغلی، و برنامههای مرتبط با نظارت و ارزیابی دورههای مهارتی اشاره کرد. همچنین دهها دستورالعمل و شیوهنامه در حوزههای مختلف آموزشی، اشتغال، نظارتی، مالی و پشتیبانی نیز تدوین و اجرایی شدهاند.
در ادامه، سردار زادهکمند به عملکرد 7 ساله ساختار هدایتگر مأموریت مهارتآموزی در نیروهای مسلح اشاره نمودند که در سطوح مختلف و بر مبنای اسناد بالادستی پیشبینی شده است. از جمله این اقدامات میتوان به برگزاری 7 جلسه شورای عالی سیاستگذاری مهارتآموزی و اشتغال کارکنان وظیفه با ریاست رئیس وقت ستاد کل نیروهای مسلح و حضور فرماندهان عالی نیروهای مسلح، 7 تن از وزرای محترم، 3 تن از معاونین محترم رئیسجمهور و مدیران عالی تعدادی از نهادهای حاکمیتی و معاونین ذیربط ستاد کل اشاره کرد.
وی ادامه داد: همچنین، 47 جلسه کمیسیون دائمی برای هماهنگی و همافزایی ظرفیتها در نیروهای مسلح و کشور با حضور نمایندگان اعضای شورای عالی سیاستگذاری، و بیش از 100 جلسه شورای هماهنگی و راهبری مهارتآموزی و اشتغال کارکنان وظیفه در سطح فرماندهان و مدیران عالی نیروهای مسلح و متولیان اصلی مهارتآموزی برگزار شده است. افزون بر این، سالانه بیش از 150 جلسه گروه کاری مشترک استانی با ریاست معاون محترم اقتصادی استانداران و نمایندگان سازمانهای نیروهای مسلح و دستگاههای اجرایی جهت اجرای وظایف یازدهگانه تعیینشده برگزار میشود.
زاده کمند همچنین به همکاری گسترده با دستگاههای اجرایی در جهت اجرای مأموریت مهارتآموزی اشاره و اظهار کرد: در مدت فعالیت این قرارگاه، با عزم راسخ سازمانهای نیروهای مسلح و مشارکت فعال دستگاههای اجرایی متولی دورههای مهارتی، تاکنون بیش از 1.181.000 نفر از کارکنان وظیفه تحت پوشش آموزشهای تخصصی در بیش از 520 رشته قرار گرفتهاند و به همین تعداد نیز آموزشهای عمومی شامل سبک زندگی ایرانی اسلامی، کارآفرینی، امداد و نجات، مهارت مالی و حقوقی، سواد رسانه و استفاده صحیح از فضای مجازی ارائه شده است.
فرمانده قرارگاه مهارتآموزی همچنین به اقدامات زیرساختی مهمی اشاره کرد؛ از جمله آمادهسازی بیش از 14000 کارگاه محیط کار واقعی، احداث 1192 کارگاه تخصصی مهارتآموزی در قالب 149 مجتمع آموزشی در مناطق محروم و کمبرخوردار، تربیت بیش از 3900 نفر مربی پایور برای آموزش مهارتی کارکنان وظیفه، تولید سامانههای یکپارچه مورد نیاز مأموریت مهارتآموزی، و پرداخت تسهیلات شغلی قرضالحسنه به حدود 38000 نفر از سربازان ماهر منقضی خدمت، به مبلغی بالغ بر 5300 میلیارد تومان.
وی شعار محوری قرارگاه در سال جاری را «ارتقای کیفیت و تثبیت و پایدارسازی اجرای مأموریت مهارتآموزی و اشتغال کارکنان وظیفه در سطح ملی و نیروهای مسلح» اعلام نمود و برنامههای 7گانه دارای اولویت در سال 1404 برای تحقق این شعار را چنین برشمرد: ارتقای حداکثری کیفیت دورههای مهارتآموزی با استقرار کامل زیرنظام مهارتآموزی و تأمین الزامات آن؛ اجراییسازی کامل فرآیندهای مهارتآموزی و اشتغال در بستر سامانه یکپارچه؛ افزایش هماهنگی و همگرایی بیندستگاهی برای بهرهمندی از ظرفیتهای مهارتآموزی موجود؛ توسعه هدفمند و متناسب مجتمعهای آموزشی مهارتی در سطح استانها با توجه به نیاز آمایشی؛ ارتقای ثبات و اثربخشی فعالیتهای ساختاری نظیر شوراها، کمیسیونها و گروههای کاری استانی؛ گسترش گفتمانسازی و تقویت تبلیغات فرهنگی در زمینه مهارتآموزی در سطح نیروهای مسلح و ملی؛ و نهایتاً ایجاد نظم و امتداد در نظارتهای میدانی در سطوح ملی و سازمانی.
سردار زادهکمند ضمن ابراز امیدواری برای ترویج و فرهنگسازی گسترده مهارتآموزی در کشور، به یک اقدام ارزشمند دیگر در سال 1404 اشاره کرد. این اقدام در قالب تفاهمنامه سهجانبهای میان معاونت جوانان وزارت ورزش و جوانان، سازمان فنی و حرفهای، و قرارگاه مرکزی مهارتآموزی منعقد شده است. موضوع این تفاهمنامه، همکاری و مشارکت هدفمند برای مهارتآموزی منجر به اشتغال 50 هزار نفر از کارکنان وظیفه نیروهای مسلح است.
فرمانده قرارگاه مهارتآموزی گفت: در این طرح برای نخستین بار، تعدادی از سازمانهای مردمنهاد منتخب از سوی معاونت جوانان وزارت ورزش، در نیازسنجی بازار کار، احصاء مهارتهای لازم، مشارکت در مهارتآموزی سربازان، ارتباط با بخش خصوصی، و ایجاد فرصتهای شغلی برای سربازان ماهر نقش خواهند داشت. همچنین این نهادها در پشتیبانی مالی طرح در مراحل مهارتآموزی و تأمین تسهیلات اشتغال نیز مشارکت میکنند. به لطف خدا، هماهنگیهای لازم میان یگانهای نیروهای مسلح با ادارات کل فنی و حرفهای و ورزش و جوانان استانها برای اجرای مفاد این تفاهمنامه در حال انجام است.
انتهای پیام/