به گزارش پایگاه خبری خبرآنی، در شرایطی که کشور با چالشهایی نظیر ناترازی انرژی، عدم تنوع بخشیدن به سبد سوخت و تولید برق کشور و همچنین تهدیدات امنیتی روبهروست، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بیش از گذشته اهمیت یافته است. نیروگاههای خورشیدی، نهتنها راهکاری برای تأمین پایدار برق و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی هستند، بلکه از منظر امنیتی و اقتصادی نیز مزیتهای راهبردی قابلتوجهی دارند.
با توجه به ظرفیت بالای امکان تولید برق خورشیدی، نیاز به عبور از مدل نیروگاههای متمرکز و حرکت بهسوی ساخت نیروگاههای پراکنده و توسعه انرژیهای پاک است و این رویکرد، یکی از مؤثرترین راهکارها برای امنیت انرژی، صرفهجویی ارزی و ایجاد زیرساختی پایدار در کشور است. در قانون برنامه هفتم توسعه نیز بر گسترش ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر تأکید شده و نمایندگان مجلس خواستار جدی گرفتن این فرصت ملی از سوی دولت و سرمایهگذاران شدهاند.
در همین رابطه پیرامون اهمیت موضوع برق تجدیدپذیر با آقای امیررضا محبیمنش کارشناس اقتصادی به گفتگو پرداختیم که در ادامه خواهید خواند.
امیررضا محبیمنش در رابطه با اهمیت توجه به سیستمهای غیرمتمرکز در تولید انرژی برای بخش خانگی خاطرنشان کرد: کشور ما به لطف خدا اولا پهناور و ثانیا با اقلیمهای متنوع است و در شرایطی که جهان با بحران انرژی، تغییرات اقلیمی و فشارهای ژئوپلیتیک دست و پنجه نرم میکند، یکی از مهمترین راهبردهای هر کشوری برای تقویت امنیت انرژی و تابآوری اقتصادی، کاهش وابستگی به منابع متمرکز انرژی و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر است. این موضوع در ایران، علاوه بر جنبههای اقتصادی و زیستمحیطی، از منظر پدافند غیرعامل و امنیت انرژی نیز اهمیت دوچندان دارد.
وی در ادامه افزود: یکی از ضرورتهای اصلی حوزه پدافندی کشور، کاهش اتکا به تأمین انرژی به صورت مرکزی و توسط دولت است. شبکه سراسری برق کشور که عمدتاً متکی بر سیستم متمرکز و تامین برق مبتنی بر نیروگاههای بزرگ حرارتی، برقآبی و حتی هستهای است، زیرساختی آسیبپذیر به شمار میآید که در شرایط بحران، جنگ یا تحریم میتواند به شدت تحت تأثیر قرار بگیرد. در شرایط جنگی، نیروگاهها، خطوط انتقال و پستهای فوق توزیع از اولین اهداف حملات دشمن خواهند بود. همین مسئله اهمیت حرکت به سمت تولید غیرمتمرکز، محلی و مقاوم برق را دوچندان میکند. توسعه برق خورشیدی در مقیاس خانگی و لوکال یا محلی دقیقاً پاسخی هوشمندانه به این تهدید راهبردی است.
محب در رابطه با جغرافیای مناسب ایران در زمینه تامین برق خورشیدی گفت: برق خورشیدی با تکیه بر صفحات پنل خورشیدی، این امکان را فراهم میکند که در بیشتر ایام سال و در طول روز، مردم بدون واهمه از بمباران نیروگاههای کشور، انرژی مورد نیاز در بخش خانگی و برای رفاه خانوادههای ایرانی را از طریق این منبع پاک و تجدیدپذیر کسب کنند. ایران از نظر تابش خورشید در ردیف کشورهای بسیار مستعد جهان قرار دارد و در بخش اعظم جغرافیای خود، بیش از 300 روز آفتابی دارد. همین ویژگی جغرافیایی و اقلیمی باعث میشود انرژی خورشیدی یکی از اقتصادیترین و پربازدهترین منابع برای تولید برق در کشور باشد.
وی در پایان گفت: مدل تولید برق غیرمتمرکز و خانوادگی نه تنها استقلال انرژی در سطح خرد را تقویت میکند، بلکه تابآوری شبکه برق ملی را نیز بالا میبرد. در شرایط صلح، برق اضافی تولید شده توسط خانوارها وارد شبکه سراسری میشود و به کاهش بار نیروگاههای بزرگ و کاهش مصرف سوختهای فسیلی کمک میکند. این موضوع از جنبههای اقتصادی، زیستمحیطی و کاهش آلودگی هوا بسیار باارزش است. همچنین به دولت این امکان را میدهد که مازاد برق تولیدی از منابع تجدیدپذیر را به صنایع داخلی بفروشد یا حتی به کشورهای همسایه صادر کند.
انتهای پیام/