فرآیند تعیین حقوقدانان شورای نگهبان

به گزارش خبرنگار پارلمانی ‌پایگاه خبری خبرآنی، عضویت 3 حقوقدان شورای نگهبان در تیر ماه امسال به پایان می‌رسد که 3 عضو جدید باید با معرفی رئیس قوه قضائیه و از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی با آرای نمایندگان انتخاب شوند.

اخیرا حجت الاسلام محسنی اژه‌ای رئیس قوه قضائیه 6 نفر را برای تصدی این سمت‌ها به مجلس معرفی کرده است تا نمایندگان مجلس شورای اسلامی از میان آنها پس از بررسی رزومه، 3 حقوقدان عضو شورای نگهبان را انتخاب کنند.

دوره خدمت هادی طحان‌نظیف، محمدحسن صادقی‌مقدم و غلامرضا مولابیگی  از اعضای حقوقدان شورای نگهبان به پایان رسیده است، مجلس باید از بین گزینه هایی که رئیس قوه قضائیه معرفی کرده است، 3 حقوقدان را انتخاب کند.

بنابراین گزارش، وفق بند 2 اصل 91 قانون اساسی جمهوری اسلامی، حجت الاسلام و المسلمین اژه ای رئیس قوه قضائیه، اسامی 6 حقوقدان پیشنهادی را به مجلس شورای اسلامی ارسال کرده است.

سیدبهزاد پورسید، ذبیح‌الله خدائیان، هادی طحان‌نظیف، محمدرضا صارمی، غلامرضا مولابیگی و محمدرضا صابر، 6 حقوقدان پیشنهادی رئیس دستگاه قضا هستند که به مجلس شورای اسلامی معرفی شده‌اند و فرآیند انتخاب 3 نفر از بین این 6 نفر برای یک دوره 6 ساله در مجلس انجام خواهد شد.

بر اساس این گزارش پس از معرفی حقوقدانان شورای نگهبان به مجلس، این حقوقدانان در جلسات کمیسیون‌های تخصصی و فراکسیون‌های سیاسی مجلس حضور یافته و رزومه کاری خود را برای نمایندگان تشریح می‌کنند.

عباس گودرزی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس در گفت‌وگو با خبرآنی درباره زمان برگزاری انتخاب این 3 عضو حقوقدان شورای نگهبان در مجلس گفت که احتمالا انتخاب سه حقوق‌دان شورای نگهبان در جلسات هفته جاری مجلس برگزار خواهد شد که طبق آیین‌نامه این حقوقدانان در جلسه علنی حضور یافته و پس از معرفی و اعلام رزومه کاری خود رأی‌گیری انجام می‌شود که از بین این 6 حقوقدان، 3 تن از آنها انتخاب می‌شوند.

در ادامه نحوه معرفی و شیوه انتخاب حقوقدانان شورای نگهبان را می‌خوانیم، نظارت بر کار قوه مقننه، نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری و مجلس خبرگان و تفسیر قانون اساسی از جمله وظایف شورای نگهبان است.

* اعضای شورای نگهبان

شورای نگهبان مجموعاً 12 عضو دارد که برای یک دوره 6 ساله انتخاب می‌شوند. نیمی از اعضای آن فقیه و نیمی دیگر حقوق‌دان هستند.

اعضای شورای نگهبان شامل 6 نفر از فقهای عادل و آگاه به مقتضیات زمان و مسائل روز که انتخاب این عده با مقام معظم رهبری است و شش نفر حقوقدان، در رشته‌های مختلف حقوقی که از میان حقوقدانان مسلمانی که به وسیله رئیس قوه قضائیه به مجلس شورای اسلامی معرفی می‌شوند و با رأی مجلس انتخاب می‌شوند.

* شرایط حقوقدانان شورای نگهبان

در مورد شرایط عضویت حقوق‌دانان در ماده 91 قانون اساسی در شورای نگهبان چنین آمده است: « شش نفر حقوقدان در رشته‌‌های مختلف حقوقی، از میان حقوق‌دانان مسلمانی که به وسیله رئیس قوه قضاییه به مجلس شورای اسلامی معرفی می‌‌شوند و با رأی مجلس انتخاب می‌شوند.»

باید «حقوقدان» باشند؛ حقوق‌دانان شورای نگهبان باید مسلمان باشند. اسلام، اعتراف به وحدانیت خدا، رسالت حضرت محمد (ص) و معاد بوده و از لوازم آن، پایبندی عملی به احکام اسلام است.

* نحوه تعیین حقوقدانان شورای نگهبان

قانون اساسی در مورد نحوه تعیین حقوق‌دانان، مراحل زیر را پیش‌‌بینی کرده است:

1. معرفی از سوی رئیس قوه قضاییه: در مرحله اول، رئیس قوه قضاییه تعدادی از حقوق‌‌دانان واجد شرایط را به مجلس معرفی می‌کند.

2. انتخاب توسط مجلس شورای اسلامی.

انتهای‌ پیام/

 

منبع : تسنیم

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.