به گزارش پایگاه خبری خبر آنی، علی دارابی معاون میراث فرهنگی کشور در فضای مجازی نوشت: «امروز ۲۰ تیرماه ۱۴۰۴ در چهل و هفتمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در پاریس بیست و نهمین اثر میراث ملموس و طبیعی ایران ثبت جهانی شد. بر مردم جهان، ایران و به خصوص مردم ولایتمدار و با غیرت لرستان مبارک باشد.
پروندهای که به اتفاق آرا به نام ایران ثبت شد و محوطههای پیش از تاریخ دره خرم آباد نام دارد. اهمیت این اثر از این حیث است که بیانگر سکونت انسانهای هوشمند در دوره پارینه سنگی و تعاملات فرهنگی آن در بیش از ۶۵ هزار سال پیش است.»
در بیانیه کمیته میراث جهانی یونسکو درباره ثبت این اثر آمده است:
«کاوشهای باستان شناسی و آثار مکشوفه از محوطههای پیش از تاریخ دره خرم آباد نشانگر حضور گسترده و مسلط انسانهای هوشمند در دورههای گذار پارینه سنگی و جایگزینی تدریجی آنان با نئاندرتال ها در این ناحیه از ایران است.
ایران عزیز با بیش از هفت هزار سال سابقه تاریخی و سابقه بیش از یک میلیون سال سکونت بشری با ثبت ٢٩ اثر ملموس و طبیعی در فهرست جهانی یونسکو جزو ده کشور نخست دنیا و از حیث میراث ناملموس با ثبت ۲۶ اثر در طول چهار سال اخیر توانسته است از رتبه هفتم به رتبه چهارم دنیا صعود کند.
به ملت بزرگ ایران عزیز تبریک و شاد باش میگویم بابت این موفقیت بزرگ جهانی و از همه دست اندرکاران به ویژه همکاران ارجمندم در معاونت میراث فرهنگی و همکاران پرتلاشم در میراث فرهنگی استان لرستان کمال تشکر را دارم.
ثبت جهانی این اثر بیش از هر کسی مدیون دو شهید بزرگوار است؛ آیت الله دکتر سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور شهید که با حضور در استان لرستان و بازدید میدانی دستورات قاطع و مهمی را برای فراهم ساختن مقدمات تدوین پرونده را داد.
شهید سپهبد حسین سلامی فرماندهی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که در زمان حیات دستورات لازم برای خروج پادگان سپاه از قلعه فلک الافلاک در خرم آباد را داد. که اگر این اقدامات انجام نمیشد قطعاً شاهد ثبت جهانی این اثر نبودیم.
رحمت خدای بزرگ بر شهیدان باد.
و چه زیبا شاعر پر آوازه ایران حکیم نظامی گنجوی فرمود؛
همه عالم تن است و ایران دل
نیست گوینده زین قیاس خجل
چون که ایران دل زمین باشد.»