خون شهدا انسجام اجتماعی و وحدت ملی را احیا کرد

به گزارش گروه دانشگاه ‌پایگاه خبری خبرآنی، محمدباقر خرمشاد، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی (ره) در مراسم بزرگداشت شهدای اقتدار و گرامی‌داشت شهید والامقام حسین کمالی اردکانی، در این دانشگاه در سخنانی به تبیین جایگاه شهدا در فرهنگ و تاریخ ایران پرداخت و از نقش خون شهدای 23 خرداد 1404 در احیای انسجام اجتماعی و وحدت ملی سخن گفت. 

وی با طرح این پرسشی فلسفی که ما به‌عنوان انسان، در برابر چه کسانی سر تعظیم فرود می‌آوریم؟ گفت: ما معمولاً در برابر کسانی «کلاه از سر برمی‌داریم» که در عرصه‌هایی دشوار مانند فلسفه (افلاطون)، علم (انیشتین) یا سیاست (چرچیل) به پیروزی‌های بزرگ دست یافته‌اند. اما شهدا در جایگاهی والاتر قرار دارند، زیرا گران‌بهاترین دارایی خود، یعنی جانشان را، با خداوند معامله می‌کنند.

وی با اشاره به دوران هشت‌ساله دفاع مقدس، شهدا را نماد ایستادگی نسلی دانست که با جمعیتی 36 میلیونی در برابر دشمن بعثی عظمتی بی‌مانند آفریدند. 

خرمشاد تأکید کرد: شهدا پیش از نبرد با دشمن، با نفس خود مبارزه کردند تا به نقطه‌ای برسند که جانشان را تقدیم کنند. به همین دلیل، از صغیر تا کبیر در برابر عظمت آن‌ها سر تعظیم فرود می‌آورند.

خوش شهدا باطل‌السحر صهیونیست‌ها شد

استاد علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبائی با قرائت سه حدیث از پیامبر اکرم (ص) در باب مقام و اهمیت شهید، تاکید کرد که با ریخته شدن قطرات خون شهدا در سحرگاه 23 خرداد معجزه‌ای در ایران رخ داده است.

خرمشاد در توضیح گفت: اگر ساعاتی پیش از حمله رژیم صهیونیستی، میزگردی در تلویزیون با حضور بزرگان علوم انسانی دانشگاه‌های ایران و از جمله دانشگاه علامه طباطبائی برگزار می‌شد و از امکان وحدت ملی در شرایط تشتت و تفرق موجود در کشور سؤال می‌کردند، هیچ‌کس پاسخی نداشت اما با نثار خون شهیدان مظلوم در 23 خرداد، همبستگی، انسجام اجتماعی و وحدت ملی در کشور احیا شد.

وی ضمن اشاره به مفهوم «روح جمعی» که میشل فوکو در توصیف انقلاب 57 به کار برد، تصریح کرد: در صبحگاه 23 خرداد، روح جمعی ایرانیان دوباره زنده شد. اگر فوکو زنده بود، تأکید می‌کرد این روح جمعی که امروز از آن به‌عنوان انسجام اجتماعی و وحدت ملی یاد می‌کنیم، با خون شهدا متولد شد. با ریخته شدن قطرات خون شهدا، انسجام اجتماعی، وحدت ملی و سرمایه اجتماعی رویید؛ همانند آنچه در 1357 رخ داد. این خون، باطل‌السحر ساحران صهیونیستی شد و تا ظهر همان روز، سحر پیچیده دشمن را باطل کرد.

بازتولید دولت ملت ایران 

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی در ادامه، تولد دوباره انسجام اجتماعی را حاصل خون شهدای جنگ اخیر دانست.

وی سرمایه اجتماعی را «غبارگرفته» توصیف کرد که با این رخداد «سر دین صهیونیستی را زد» و به پیروزی استراتژیک ایران منجر شد. به گفته او، این سرمایه اجتماعی عظیم، نتیجه اعتمادی بود که ملت و دولت پشت به پشت هم ایجاد کردند.

 خرمشاد ضمن گرامیداشت سرداران شهید از ارتش، سپاه، بسیج و توده‌های مردم، به‌ویژه از شهید رشید به‌عنوان چهره‌ای گمنام اما تأثیرگذار یاد کرد و او را با شهدایی چون حسن باقری و حسین سلامی مقایسه کرد.

وی همچنین از شهدای دانشمند، به‌ویژه در حوزه‌های هسته‌ای، هوش مصنوعی و رایانه، تجلیل کرد که به باور او، مغز متفکر پدافند هوایی یکپارچه ایران بودند.

وی با اشاره به ترور یکی از این دانشمندان با استفاده از فناوری پیشرفته، یادآور شد: دشمن با کوادکوپتر و هوش مصنوعی، دانشمندی را در خیابان هدف قرار داد. هسته‌ای بهانه است؛ همه ما، به‌ویژه دانشمندانِ در مرزهای دانش، هدف دشمن هستیم. اگر دانش قدرت است، دشمن منبع قدرت ایران، یعنی دانش و دانشمندان آن را هدف قرار داده است.

استادان علوم انسانی در تقویت مقاومت مشارکت کنند

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علامه طباطبائی دو پیشنهاد کلیدی برای نقش‌آفرینی علوم انسانی در تقویت مقاومت و قدرت ملی کشور نیز ارائه کرد.

وی نخست بر ضرورت دمیدن روح حماسه، استقامت و ایستادگی در کالبد ملت تأکید کرد و علوم‌انسانی را مسئول زنده نگه‌داشتن اسطوره‌ها، حماسه‌ها و روایت‌های تاریخی دانست که می‌توانند ملت ایران را با غنای ذهنی و قلبی برای مقاومت در برابر دشمنان تقویت کنند.

خرمشاد با اشاره به نقش محوری زبان فارسی، از استادان علوم‌انسانی خواست با بهره‌گیری از آثار ادبی و اشعار گذشتگان، این روح حماسی را احیا کنند و پیشنهاد داد با تولید محتوا و انتشار آن در شبکه‌های اجتماعی، این رسالت را در سطح ملی گسترش دهند تا دشمنان جرأت تعدی به ایران را نداشته باشند.

پیشنهاد دوم خرمشاد، شناسایی و تعیین مرزهای دانش در علوم انسانی بود.

وی با اشاره به شهادت دانشمندان در حوزه‌هایی چون هسته‌ای و هوش مصنوعی، که نشان‌دهنده هدف قرار گرفتن مرزهای دانش توسط دشمن است، خواستار برگزاری جلسات تخصصی برای تبیین این مرزها شد و تأکید کرد که این اقدام می‌تواند به برنامه‌ای برای آینده دانشگاه تبدیل شود، علوم انسانی را به قله‌های دانش برساند و قدرت ملی ایران را تقویت کند.

ضعف نشان ندهیم

وی در ادامه با طرح پرسش در شرایط فعلی چه نکنیم؟، شاه‌بیت راهبرد استراتژیک ایران را «عدم نمایش ضعف» عنوان کرد تمام همّ و غم کشور باید این باشد که هیچ نشانه‌ای از ضعف در سیاست، نظامی‌گری، اجتماع یا فرهنگ بروز نکند. دشمن اگر ضعف ببیند، حمله می‌کند. او این راهبرد را با فرهنگ کهن ایرانی در تبدیل سوگ به حماسه هم‌راستا دانست و افزود: ما ملتی چند هزار ساله هستیم که استاد تبدیل سوگ به حماسه‌ایم.

تشیع و ایران جدایی‌ناپذیرند

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی در بخش دیگری از سخنان خود به گفته «هانری کربن»، فیلسوف فرانسوی، اشاره کرد که از «اسلام ایرانی» سخن گفته است.

خرمشاد در این باره گفت: نه ایران بدون تشیع شناخته شده و نه تشیع بدون ایران. اگر ایران شیعی حذف شود، چیز زیادی از تشیع باقی نمی‌ماند.

وی ستون خیمه تشیع را حضرت فاطمه زهرا (س) دانست و افزود: شیعه تنها مذهبی است که ستونش یک بانوی بزرگوار است، موضوعی که نیازمند کار علمی بیشتری در علوم انسانی است.

خرمشاد با یادآوری نقش امام‌خمینی (ره) در تبدیل سوگ حسینی به حماسه حسینی در انقلاب 57، گفت: امروز در جنگ تحمیلی 12 روزه، خامنه‌ای در تراز خمینی سر برآورد. به تعبیر خود ایشان، انقلاب اسلامی بدون نام خمینی شناخته نمی‌شود و امروز ایران بدون نام خامنه‌ای در جهان شناخته نمی‌شود. این پدیده‌ای عظیم در عالم سیاست است که در آینده بسیار درباره آن نوشته خواهد شد.

وی تصریح کرد: دشمن گمان کرد با تحمیل جنگ می‌تواند ما را تضعیف کند اما همان‌طور که جنگ تحمیلی هشت‌ساله نتیجه معکوس داد، این جنگ نیز ثمرات بزرگی برای ایران داشت. باور دارم خون شهدا معجزه و انسجام اجتماعی و وحدت ملی را احیا کرد، همان‌طور که در 57 نیز چنین شد.

گفتنی است این مراسم با همکاری معاونت فرهنگی و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در مسجد امام علی (ع) پردیس مرکزی دانشگاه برگزار شد. 

انتهای پیام/

منبع : تسنیم
برچسب ها :

انسجام اجتماعی

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.