حمایت 130 میلیاردی بنیاد نخبگان از طرح شهید احمدی‌روشن در سال 1404

دکتر علی نیکبخت؛ معاون آینده‌سازان بنیاد ملی نخبگان در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، با اشاره به طرح شهید احمدی‌روشن اظهار کرد: طرح شهید احمدی‌روشن یکی از موفق‌ترین و باکیفیت‌ترین طرح‌های بنیاد ملی نخبگان است. این طرح از ابتدا طراحی بسیار خوبی داشت و ساختار آن به‌گونه‌ای است که می‌تواند دانشجویان را درگیر حل مسائل واقعی کشور کند.

وی توضیح داد: این طرح در قالب "هسته‌های مسئله‌محور پژوهشی-فناورانه" اجرا می‌شود. در هر هسته، یک استاد به‌عنوان استاد راهبر و چند دانشجو حضور دارند و روی یک مسئله واقعی کار می‌کنند. این مسئله می‌تواند از سوی صنعت پیشنهاد شده باشد که در این صورت، آن را «تقاضامحور» می‌نامیم، یا اینکه توسط داوران بنیاد به‌عنوان یک نیاز کشور تشخیص داده شود که در این صورت «اولویت‌محور» است.

نیکبخت افزود: مزیت اصلی این طرح آن است که یک تیم دانشجویی، زیر  نظر یک استاد دانشگاه با تجربه در حوزه‌های پژوهش و صنعت، وارد فضای حل مسئله واقعی می‌شود. در واقع هدف اصلی این طرح، توانمندسازی دانشجویان در یک بستر واقعی است. البته اهداف دیگر این طرح نیز به خوبی تحقق پیدا کرده است، از جمله تولید دانش، حل مسائل اولویت‌دار کشور و ایجاد زمینه‌های کاربردی‌سازی پژوهش‌ها.

وی ادامه داد: فرض کنید امسال ما حدود 200 ظرفیت برای تشکیل هسته در اختیار داریم. در هر هسته به‌طور متوسط پنج دانشجو فعال می‌شوند. یعنی تنها در همین دوره نهم، حدود 1000 دانشجو درگیر مسائل واقعی کشور شده‌اند. حالا تصور کنید طی 9 دوره، ما چنین الگویی را اجرا کرده‌ایم. به‌صورت تقریبی می‌توان گفت حدود 10 هزار نفر از دانشجویان در قالب این طرح توانمند شده‌اند. حتی اگر در دوره‌های مختلف اورلپ‌هایی وجود داشته باشد، باز هم حدود 6 تا 7 هزار دانشجوی منحصربه‌فرد در این طرح مشارکت داشته‌اند که این عدد قابل توجهی است.

.

افزایش چشمگیر حمایت مالی در دوره جدید

معاون آینده‌سازان بنیاد ملی نخبگان درباره اقدامات جدید در نهمین دوره طرح شهید احمدی‌روشن گفت: امسال چند اقدام جدی و مؤثر انجام دادیم که باعث تفاوت چشمگیر این دوره نسبت به دوره‌های پیشین شد. نخست اینکه سطح حمایت‌های مالی را افزایش دادیم. پیش‌بینی ما این بود که بتوانیم بین 240 تا 250 هسته را مورد حمایت قرار دهیم.

وی تصریح کرد: سقف حمایت مالی برای هر هسته را به 550 میلیون تومان افزایش دادیم که عدد قابل‌توجهی است. در مجموع، عددی نزدیک به 130 میلیارد تومان برای اجرای این طرح در سال جاری در نظر گرفته شده است. البته در هسته‌های تقاضامحور، 50 درصد هزینه‌ها را باید متقاضی صنعتی تأمین کند، اما ما سعی می‌کنیم برای تشکیل این هسته‌ها انعطاف داشته باشیم تا تعریف مسئله واقعی و توانمندسازی دانشجویان به شکل مطلوب انجام شود.

داوری دقیق و چندلایه برای انتخاب طرح‌ها

نیکبخت درباره فرآیند داوری در این دوره نیز گفت: ما در این دوره، فرآیند داوری طرح‌ها را به‌صورت بسیار جدی دنبال کردیم. برای هر طرح، چندین مرحله داوری تخصصی با حضور داوران مختلف انجام شد و بیش از 5 هزار داوری در کل صورت گرفت. هدف این بود که طرح‌هایی که در نهایت انتخاب می‌شوند، از نظر فنی و توانمندی استاد راهبر، کاملاً ارزیابی شده باشند.

وی در پایان تأکید کرد: وقتی شما طرح‌هایی را انتخاب می‌کنید که از دل یک داوری دقیق بیرون آمده‌اند و استادان خبره آنها را هدایت می‌کنند، می‌توانید امیدوار باشید که خروجی نهایی نیز با کیفیت خواهد بود؛ چه از نظر محصول نهایی، چه از نظر تربیت نیروی انسانی توانمند برای آینده کشور.

افزایش حمایت‌ها و توجه ویژه به علوم انسانی در دوره نهم طرح شهید احمدی‌روشن

نیکبخت در ادامه با اشاره به تحولات مثبت دوره نهم طرح شهید احمدی‌روشن اظهار کرد: یکی دیگر از اتفاقات خوب این دوره، افزایش قابل توجه سطح حمایت‌های مالی بوده است؛ به‌طوری‌که حمایت‌ها تقریباً دو برابر دوره قبل شده است.

وی با تأکید بر اهمیت یکی از اقدامات جدید بنیاد در این دوره گفت: آنچه برای من بسیار حائز اهمیت بود، این است که برای نخستین‌بار در هر استان، حداقل یک ظرفیت ویژه برای هسته‌های اولویت‌محور حوزه علوم انسانی در نظر گرفتیم. از استان‌ها خواسته شد که مسائل واقعی خود در حوزه علوم انسانی را شناسایی و احصا کنند و ما نیز اعلام کردیم که تمام حمایت مالی این بخش را بنیاد به‌طور کامل انجام خواهد داد. این اقدام به‌نوعی سرمایه‌گذاری ویژه بنیاد در عرصه علوم انسانی محسوب می‌شود.

معاون آینده‌سازان بنیاد ملی نخبگان افزود: بر این اساس، پیش‌بینی ما این است که در سال جاری، حدود 60 تا 70 طرح در حوزه علوم انسانی مورد حمایت قرار گیرد. البته اگر تهران را در نظر بگیریم که جمعیت جامعه نخبگانی آن تقریباً با کل کشور برابری می‌کند، این عدد قابل تأمل خواهد بود.

نیکبخت درباره زمان‌بندی اجرای طرح نیز توضیح داد: فراخوان دریافت پروپوزال از اساتید راهبر در آبان و آذر سال 1403 انجام شد. پس از آن، فرآیند داوری طرح‌ها تا اردیبهشت‌ماه امسال به پایان رسید و در حال حاضر در مرحله فراخوان دانشجویی قرار داریم.

وی ادامه داد: در این مرحله، پروپوزال‌هایی که از نظر ما تأیید شده‌اند، در معرض دید جامعه دانشجویی قرار گرفته‌اند تا دانشجویان علاقه‌مند، طرح‌های مورد نظر خود را انتخاب و برای حضور در تیم استاد راهبر مورد نظرشان درخواست دهند. بنابراین اکنون در فرآیند نهایی‌سازی ترکیب دانشجویی هسته‌ها هستیم.

انتهای پیام/

منبع : تسنیم

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.