گروه سیاسی پایگاه خبری خبرآنی- فرمایشات هفته گذشته رهبر حکیم انقلاب اسلامی در نخستین سالروز شهادت آیتالله رئیسی درباره مشی آمریکا در مذاکرات، نکات مهمی داشت و واکنش متین و ولایتمدارانه رئیسجمهور و وزیر خارجه نیز جای تحسین و تجلیل دارد.
ایشان فرمودند: آمریکا غلط زیادی میکند حرف از اجازه ندادن به ایران برای غنیسازی میزند.
در همین زمینه نکاتی قابل یادآوری است:
- مذاکره با آمریکا موضوع چندان مهمی نیست که مانند دوران برجام همه امور کشور معطل آن شود.
- کمترین نتیجه پذیرش مذاکرات غیرمستقیم، گرفتن بهانه عدم مذاکره ایران بود که ترامپ که مدعی بود تهران اهل گفتوگو و تفاهم نیست، در افکار عمومی دنیا خلع سلاح شد و دیگر قادر نیست مدعی شود برای این ایران را تهدید میکنیم که راهی برای دیپلماسی نگذاشت.
- با شیوه درست رسانهای وزیر فعلی خارجه(دادن اطلاعات ضروری از مذاکرات) نسبت به وزیر اسبق در دوران برجام که تمام نکات مذاکرات، مخفیانه درز میکرد یا خود وی آن را علنی میکرد، مملکت شرطی نشده.
- افراط تحت هر شرایطی مذموم است. بنا به فرمایش آقا، نه خوشبینی مفرط به اصل مذاکرات داشته باشیم؛ نه بدبینی مفرط و خواست ایشان میانهروی و واقعگرایی است.
ما به مذاکرات بدبین نیستیم ولی به طرف مذاکره، بسیار بدبینیم. در عین حال زیادهخواهی آمریکا تاکنون با پاسخ یکسان تمام ارکان حاکمیت مواجه شده و هر جا ایالات متحده از اندازه خود فراتر میرود، با هشدار ایران مواجه میشود، نه اینکه مانند برجام کشور دوقطبی شده باشد.
-وزارت خارجه دهها کار دیگر هم دارد و مذاکره تنها یکی از کارهاست. سیاست خارجی کشور معطل مذاکره نمیماند. سفرهای وزیر خارجه و معاونان وی در جریان است و تمام امور به خوبی پیگیری میشود و مذاکرات با آمریکا، سایر امور دیپلماتیک را تعطیل نکرده است. اشتباه برجام مبنی بر تعطیل کشور برای رسیدن به توافق و دادن همه وعدهها توسط رئیسجمهور وقت حتی حل مشکل آب آشامیدنی و شرطی شدن اقتصاد در انتظار توافق، خوشبختانه در این دوره تکرار نشده است.
- رسانهها باید از پیشداوری بپرهیزند و با مذاکرات بعنوان موضوعی عادی برخورد کنند. آنها نباید با انتشار اخبار در گوشی یا دروغ درباره توفیق یا شکست مذاکرات، حمله نظامی آمریکا یا تشدید تحریمها - در حالیکه هنوز مذاکرات در جریان است - موفقیتی که تیم مذاکرهکننده در بازداشتن آمریکا از به دست گرفتن روایت رسانهای تاکنون به دست آورده را، مخدوش کنند. انتشار هر خبر محرمانه یا کذب و یا بزرگنمایی تهدید برای ترساندن مردم، ممکن است لطماتی به مذاکرات وارد کند که قابل جبران نباشد.
- تمام امور کشور مانند آموزش، فرهنگ، اجتماع و بویژه اقتصاد باید طبق روال بدون توجه به نتیجهبخش بودن یا نبودن مذاکرات، روال عادی را طی کند و در انتظار رفع یا عدم رفع تحریمها نماند و کارها متوقف نشود.
نکته پایانی: کاش برخی سیاستمداران، دیپلماتها و رسانهها مردم را شرطی نکنند و با بزرگنمایی تحریمها ادعا نکنند با توافق با آمریکا همه مشکلات کشور ناگهان برطرف میشود، چون نخست؛ بسیاری از مشکلات و رفع آنها ربطی به آمریکا و تحریمهایش ندارد و مشکل بزرگتر، سوءمدیریت ناباورانه داخلی است، دوم؛ آمریکا و رئیسجمهور دیوانهاش هرگز قابل پیشبینی نیستند و حتی اگر توافقی شود، بعید نیست زودتر از تصور، آن را به بهانههای واهی به هم زده یا فرضا با بایگانی مسأله هستهای، سراغ امور دیگر بروند(عدم رعایت حقوق بشر، ایران نباید برق داشته باشد، ایران نباید به دانش هوش مصنوعی دست یابد، موشکهایش را باید از بین ببرد، روابط تهران با تمام دنیا باید زیر نظر ما باشد و...).
سارا هوشمندی
انتهای پیام/