رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز از تصویب برآورد قاچاق کالا در سال ۱۴۰۱، تصویب آییننامههای جدید، تشدید نظارت بر حوزه سوخت و آغاز اجرای قانون ساماندهی ملوانی و کولبری خبر داد و بر لزوم هوشمندسازی و دادهمحور شدن مبارزه با قاچاق تأکید کرد.
به گزارش خبرآنی، یکصد و سی و هفتمین جلسه ستاد عالی مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور با حضور نمایندگان رئیسجمهور برگزار شد. علیرضا رشیدیان - رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز - در تشریح مفاد و مصوبات این جلسه، اظهار کرد: هشت دستور مهم در دستور کار این جلسه بود که بخشی از آن به مرور عملکرد دستگاهها در سال گذشته اختصاص داشت. خوشبختانه شاهد رشد اقدامات دستگاههای اجرایی بودیم، اما در زمینه هوشمندسازی و دادهمحور کردن اقدامات، نیازمند تلاش بیشتری هستیم.
وی افزود: طبق تکلیف برنامه هفتم توسعه، ستاد و دستگاههای عضو موظف هستند سالانه ۱۰ تا ۱۵ درصد از حجم قاچاق کالا را نسبت به سال پایه کاهش دهند و بر این اساس مقرر شد برنامهریزیها و اقدامات برای تحقق این هدف دنبال شود.
تصویب برآورد قاچاق کالا در سال ۱۴۰۱
رشیدیان اعلام کرد: یکی از مصوبات مهم این جلسه، تصویب برآورد حجم قاچاق کالا در سال ۱۴۰۱ بود که از دولت قبل باقی مانده بود؛ با تصویب این برآورد در ستاد که بهزودی رقم آن اعلام خواهد شد، اکنون این عدد جنبه قانونی و استنادی پیدا کرده است. مقرر شد در جلسات آینده، برآورد سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ نیز بررسی و تصویب شود تا مبنای عملکرد سال ۱۴۰۴ قرار گیرد.
آییننامههای جدید برای اموال تملیکی و دستگاههای سیمکارتخور
به گفته رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا، در این جلسه آییننامههایی نیز به تصویب رسید که از جمله آنها، آییننامه صدور شناسه برای برخی کالاهایی که باید از کشور خارج شوند و نیاز به هماهنگی با گمرک دارند، بود؛ همچنین آییننامهای جهت صدور شناسه کالا برای اقلامی که اجازه فروش داخلی دارند تا خریداران دچار مشکل نشوند.
وی ادامه داد: در حوزه ثبت و نظارت بر دستگاههای سیمکارتخور نیز، بودجهای برای وزارت ارتباطات تصویب شد تا از این ظرفیت در فرایند رجیستری گوشیها و دستگاههای کارتخوان استفاده کند. زمانبندی اجرای این طرح نیز مشخص شده و امیدواریم سریعتر به نتیجه برسد.
تشریح وضعیت قاچاق سوخت
نماینده ویژه رئیس جمهور در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، در بخش دیگری از صحبتهای خود به موضوع قاچاق سوخت پرداخت و گفت: دو اقدام اساسی در این حوزه دنبال میشود؛ نخست ساماندهی و نظارت بر تولید و توزیع سوخت با مشارکت وزارت نفت، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت راه و شهرسازی و وزارت نیرو. بهعنوان نمونه، میزان سوخت تحویلی به نیروگاهها با میزان انرژی تولیدی مطابقت داده میشود و همین الگو برای بخشهای کشاورزی، حملونقل و صنعت نیز اعمال شده است. در حال حاضر، یک استان بهصورت پایلوت برای اجرای این طرح انتخاب شده است.
طبق تخمینها، روزانه بیش از ۲۰ میلیون لیتر سوخت از کشور خارج میشود که ارزش سالانه آن بالغ بر چهار میلیارد دلار است.
رشیدیان با بیان اینکه برآورد دقیقی از قاچاق سوخت وجود ندارد، اظهار کرد: طبق تخمینها، روزانه بیش از ۲۰ میلیون لیتر سوخت از کشور خارج میشود که ارزش سالانه آن بالغ بر چهار میلیارد دلار است.
این مقام مسئول از اجرای طرحهای پایش دقیق، خبر داد و گفت: در بررسی ۲۰۰ هزار کامیون در پنج استان، ۶۹ هزار تخلف ثبت شد. همچنین در بخش کشاورزی، ۱۲ هزار تراکتور غیرواقعی و ۳٠٠٠ گلخانه فاقد تولید سوخت دریافت کردهاند. چنین تخلفاتی باید با انضباط و نظارت سیستمی مهار شوند.
۱۱۰ میلیون لیتر سوخت قاچاق کشف شد
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا ضمن اشاره به اقدامات عملیاتی در این حوزه، تصریح کرد: در پی تشکیل چهار کارگروه تخصصی پس از جلسه قبلی و با فرمان رئیسجمهور، تاکنون حدود ۱۱۰ میلیون لیتر سوخت قاچاق توسط نیروهای انتظامی، سپاه و وزارت اطلاعات کشف شده و بیش از ۸۵۰۰ متهم دستگیر شدهاند.
قانون ساماندهی ملوانی و کولبری؛ از حمایت تا تبدیل به تاجر قانونی
رشیدیان با تقدیر از مجلس شورای اسلامی به دلیل تصویب قانون ساماندهی ملوانی و کولبری گفت: هدف این قانون حمایت از مرزنشینان است. بر اساس آن، طی پنج سال ملوانان و کولبران به تجار قانونی تبدیل میشوند، بیمه میگیرند و از مزایای صنفی بهرهمند خواهند شد. بر اساس این قانون، معادل ۱۰ درصد واردات سال پایه (۱۴۰۲) به ارزش حدود ۶.۴ میلیارد دلار، مجوز واردات برای ملوانی (۷۰ درصد) و کولبری (۳۰ درصد) صادر میشود. کالاها نیز باید در بدو ورود در ۲۵ گمرک مشخص ثبت و ضبط شوند تا از حمل و نقل غیرقانونی جلوگیری شود.
شناسهدار شدن همه کالاها تا سه ماه آینده
این مقام مسئول ضمن اشاره به لزوم شناسهدار شدن کالاها، خاطرنشان کرد: از ۱۴ هزار سرفصل کالایی، تاکنون حدود ۹۳۰۰ مورد شناسهدار شدهاند. به وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت سه ماه فرصت داده شد تا سرفصلهای باقیمانده را تکمیل و اعلام کنند. اگرچه از اهداف تعیینشده این موضوع، عقب هستیم، اما با ضربالاجل تعیینشده امیدواریم شاهد تحقق کامل این طرح باشیم.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در پایان ضمن تاکید بر اهمیت همافزایی دستگاههای اجرایی و تکمیل زیرساختهای اطلاعاتی، خاطرنشان کرد: تلاش ما ایجاد انضباط در زنجیره تولید، حملونقل، انبار و عرضه کالا است تا مسیر ورود کالای قانونی از غیرقانونی مشخص و مدیریتپذیر شود.
انتهای پیام