براساس گزارشات رسانهها طرح آمریکا برای لغو تحریمها علیه سوریه در سه مرحله و با رعایت شروط خاص انجام میشود.
به گزارش خبرآنی، برخلاف تلاشهای دولت آمریکا برای ترویج این ایده که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در سفر هفته گذشته خود به عربستان، تصمیم لغو تحریمهای سوریه را جامع و بدون شروط خاص اعلام کرد، گزارشات جدید حاکی از وجود طرحی برای لغو این تحریمها در سه مرحله و با رعایت شروط خاص است.
این طرح که برخی از جزئیات آن توسط آسوشیتدپرس فاش شد، اساسا حول محور ادامه اعمال تحریمها به عنوان ابزاری برای فشار بر دولت جدید سوریه است. واشنگتن در ابتدا قصد دارد از طریق معافیتهای کوتاه مدت آنها را به طور موقت لغو کند. این امر لغو کامل آنها را به مجموعهای از شروطی سخت مرتبط میکند، از جمله اخراج گروههای فلسطینی فعال علیه اسرائیل از سوریه.
این رسانه گزارش داد که جزئیات این طرح که توسط تیم سیاست و برنامه ریزی وزارت امور خارجه آمریکا در سندی ارائه شده است، امنیت اسرائیل را در رأس قرار میدهد و به دنبال آن مرحله تضمین مبارزه با داعش از طریق ائتلاف تشکیل شده توسط ترکیه که شامل عراق و اردن نیز میشود، خواهد بود. مرحله نهایی شامل عادی سازی روابط بین دولت جدید سوریه و اسرائیل است.
افشای این سند در حالی صورت میگیرد که دولت آمریکا هیچ اقدام روشنی در خصوص سازوکار لغو تحریمها بر اساس تعهد رئیسجمهور آمریکا انجام نداده است، بهویژه با توجه به اینکه برخی از این تحریمها بر اساس قوانینی اعمال شدهاند که برای لغو آنها به تصویب کنگره نیاز دارد.
این گزارش کاملا با رویکردهای اعلام شده قبلی واشنگتن در مورد شروط آن برای روابط با دمشق مطابقت دارد. دولت موقت سوریه با محدود کردن فعالیت گروههای فلسطینی باقی مانده در سوریه و گسترش کانالهای ارتباطی با اسرائیل، مستقیما از طریق سفر هیئت دولت سوریه به تل آویو یا دیدار هیئتی از دولت سوریه با هیئت اسرائیلی در باکو یا غیر مستقیم با میانجیگری ترکیه و امارات به دنبال اجرای آن بوده است.
ترامپ پیشتر تأکید کرد که عادیسازی روابط سوریه و اسرائیل با «ثبات اوضاع در سوریه و نظم بخشیدن به اوضاع داخلی» مرتبط است. این موضوع را کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید که درباره دیدار ترامپ و ابومحمد الجولانی، سرکرده تحریرالشام و رئیس موقت سوریه در عربستان اظهارنظر کرد، تکرار کرد. او گفت: ترامپ الجولانی را در مورد پنج موضوع کلیدی، از جمله امضای توافقنامه ابراهیم با اسرائیل تشویق کرد.
در همین راستا، طبق گزارشات خالد جبریل، پسر موسس جبهه مردمی برای آزادی فلسطین – فرماندهی کل، خالد عبدالمجید، دبیرکل جبهه مبارزه مردمی در سوریه و زیاد الصغیر، دبیرکل جنبش فتح – انتفاضه، خاک سوریه را ترک کردند. این به دنبال سرکوب مداوم گروههای فلسطینی توسط مقامات دولت انتقالی سوریه بود.
خبرگزاری فرانسه به نقل از یکی از رهبران فلسطینی که نامش فاش نشده است، اعلام کرد که رهبران این گروهها هیچ درخواست رسمی برای خروج از سوریه دریافت نکردهاند اما در معرض تلاشهایی برای آزار و اذیت، مصادره اموال گروههایشان و دستگیری تعدادی از اعضای آنها قرار گرفتهاند.
وی توضیح داد که مقامات داراییهای گروهها از جمله خانههای شخصی، مقر فرماندهی، وسایل نقلیه و اردوگاههای آموزشی در حومه دمشق و سایر استانها را مصادره کردند. آنها همچنین اسلحههایی را که در اختیار گروهها بود، ضبط کردند و فهرستی از اسامی افرادی را که سلاح انفرادی داشتند، درخواست کردند.
این خبرگزاری به نقل از یک منبع فلسطینی دیگر در دمشق گفت که هیچ همکاری بین اکثر گروههای فلسطینی و دولت سوریه وجود ندارد و ارتباط با مقامات اغلب سرد یا با تأخیر است. وی خاطرنشان کرد که رهبران این گروهها احساس میکنند میهمانان ناخواسته هستند، حتی اگر این موضوع به صراحت بیان نشده باشد.
واشنگتن در تلاش برای اطمینان از اینکه دولت سوریه شروط خود را برآورده میکند و با این هدف که کنترل تقریبا کامل پرونده سوریه را به ترکیه واگذار کند، توماس باراک، سفیر خود و از نزدیکان ترامپ را که روابط مستحکمی با رهبران عرب حوزه خلیج فارس دارد به عنوان فرستاده خود در سوریه منصوب کرد.
باراک در بیانیهای رسمی پس از انتصاب خود گفت: «ترامپ چشمانداز روشنی برای خاورمیانه پیشرفته و سوریه با ثبات و در صلح با خود و همسایگانش ارائه کرده است.»
وی ادامه داد: ترامپ ۱۳ مه متعهد شد که تحریمهای سختگیرانه آمریکا علیه سوریه را لغو کند تا دولت جدید بتواند کشور را باثبات کند.
وی به اهمیت همکاری منطقهای در این مرحله اشاره کرد و افزود: از این طریق، ما با همکاری شرکای منطقهای خود از جمله ترکیه و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، دولت سوریه را قادر میسازیم تا صلح، امنیت و امید به رفاه را بازگرداند. مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا در حال حاضر مسئول اجرای این چشم انداز است.
انتهای پیام