منابع آگاه میگویند که روابط ترامپ با نتانیاهو به مرحلهای از تنش رسیده که حتی حمله اخیر به کارکنان سفارت این رژیم نیز نتوانسته آن را ترمیم کند؛ زیرا اختلاف بر سر جنگ غزه، رابطه با ایران و خواستههای بیپایان تلآویو، واشنگتن را به سمت شرکای عرب خلیج فارس سوق داده است.
به گزارش خبرآنی، رسانه آمریکایی گزارش داد که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا با «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی دچار اختلاف شده و از طولانی شدن جنگ غزه و مواضع تلآویو نسبت به مذاکره با ایران خسته شده است.
به گزارش پالتیکو، گرچه ترامپ بهسرعت کشته شدن ۲ کارمند سفارت رژیم صهیونیستی در واشنگتن را محکوم کرد و خود را «حامیترین رئیسجمهور آمریکا نسبت به اسرائیل در طول تاریخ» خواند؛ اما در پشتصحنه، شکاف فزایندهای میان او و نخستوزیر این رژیم شکل گرفته است.
پنج مقام فعلی و سابق آمریکایی میگویند رابطه ترامپ و نتانیاهو در هفتههای اخیر دچار تنش شده، چرا که درباره نحوه مدیریت چندین بحران در غرب آسیا با یکدیگر اختلافنظر دارند.
در حالی که مقامات آمریکایی و صهیونیست میگویند توصیف وضعیت کنونی بهعنوان «گسست» اغراقآمیز است، اما به گفته این منابع، شمار فزایندهای از اعضای دولت ترامپ از رویکرد رژیم صهیونیستی نسبت به آمریکا و منطقه احساس نارضایتی میکنند.
یکی از مقامات سابق دولت ترامپ که به شرط ناشناس ماندن صحبت کرده، گفته است: «گروهی در دولت هستند که علاقه خاصی به اسرائیل ندارند و دلبستگی ویژهای نسبت به آن ندارند. آنها اسرائیل را شریک میدانند، اما نه شریکی که باید به خاطرش لطف اضافهای انجام دهیم.»
آنچه اوضاع را بدتر کرده، رویکرد نتانیاهو در قبال رابطه با آمریکاست؛ رویکردی که فاقد احترام و تشریفاتی است که ترامپ و تیمش در برخورد با دیگر شرکای منطقهای به آن علاقه دارند.
یکی از افراد نزدیک به کاخ سفید میگوید: «بسیاری در دولت بر این باورند که در تمام این پروندهها، کار کردن با نتانیاهو از همه سختتر است.»
به گزارش پالتیکو، این شکاف، بهاحتمال زیاد با تیراندازی مرگبار روز چهارشنبه که در آن ۲ کارمند سفارت رژیم صهیونیستی کشته شدند، تغییر نخواهد کرد.
مقامات صهیونیست این حمله را بهعنوان جبههای جدید در جنگ گستردهتر غرب آسیا توصیف میکنند؛ اما ترامپ آن را تنها نشانهای برای مقابله مضاعف با «یهودستیزی» در خاک ایالات متحده میداند.
بر اساس این گزارش، فضای حاکم بر کاخ سفید این است که صهیونیستها دائماً از آمریکا درخواستهای بیشتری دارند، در حالی که این رابطه، نتایج دیپلماتیک ملموسی را که ترامپ و تیمش به دنبال آن هستند، به همراه نداشته است.
یکی از مقامات سابق دولت گفت: «نتانیاهو یکی از آن افرادی است که دائماً فشار میآورد، و این ممکن است برای ترامپ آزاردهنده باشد.»
دولت ترامپ به دولت نتانیاهو فشار آورده تا کمکهای بیشتری به نوار غزه وارد کند. ترامپ همچنین فاصله خود را از این رژیم حفظ کرده؛ از جمله دستیابی به توافق آتشبس با انصارالله در یمن بدون دخیل کردن رژیم صهیونیستی، و نادیده گرفتن مخالفت نتانیاهو در تلاش برای رسیدن به توافقی با ایران. تصمیم ترامپ برای سفر نکردن به اراضی اشغالی در سفر اخیرش به منطقه نیز توسط بسیاری بهعنوان بیاعتنایی آشکار تعبیر شده است.
به گزارش پالتیکو، تمرکز کاخ سفید بر یهودستیزی به ترامپ این امکان را میدهد که به حمله اخیر علیه کارکنان سفارت رژیم اشغالگر پاسخ دهد، اما آن را با مسائل بزرگتر در مورد رابطه دوجانبهاش با این رژیم پیوند نزند.
ترامپ با این امید به قدرت رسید که از طریق رژیم صهیونیستی دستاوردهای دیپلماتیک چشمگیری حاصل کند، از جمله عادیسازی روابط میان تلآویو و ریاض. او فرستاده ویژهاش، «استیو ویتکاف» را حتی پیش از مراسم تحلیف برای میانجیگری آتشبس میان رژیم اشغالگر و حماس اعزام کرد.
اما این موفقیت دیری نپایید. توافق در ماه مارس فروپاشید و ریاض بهصراحت اعلام کرد که عادیسازی روابط بدون پایان دائمی جنگ و گامهای مهم بهسوی تشکیل کشور فلسطین انجام نخواهد شد؛ امتیازاتی که نتانیاهو حاضر به اعطای آنها نیست.
بر اساس این گزارش، بسیاری در دولت ترامپ وضعیت کنونی را فرصتی برای پایان جنگ غزه و دستیابی به توافق هستهای با تهران میدانند؛ اما نتانیاهو خواهان ادامه جنگ است و با تلاشهای آمریکا برای دستیابی به توافق با ایران مخالفت میکند.
به گفته یکی از مقامات فعلی و یک مقام سابق دولت آمریکا، ترامپ اکنون نظرات متناقضی درباره چگونگی برخورد با رژیم صهیونیستی میشنود. وزیر امور خارجه، معاون رئیس دفتر و مدیر سازمان سیا در دولت ترامپ همگی بر حمایت قوی از این رژیم تاکید دارند.
در مقابل، مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده خواستار رویکردی متعادلتر با این متحد آمریکا است. در نتیجه این اختلافنظرها، ترامپ در هفتههای اخیر کمتر درباره رژیم صهیونیستی صحبت کرده است.
فراتر از روابط شخصی پرتنش ترامپ با نتانیاهو، عوامل دیگری نیز در تغییر مواع او در منطقه نقش دارند؛ عواملی که در سفر خارجی مهم اول ترامپ بهوضوح نمایان شدند. او در این با متحدان عرب آمریکا در خلیج فارس دیدار کرد، رژیم صهیونیستی را نادیده گرفت.
یکی از نزدیکان تیم امنیت ملی ترامپ به پالتیکو گفت: «او در حال حاضر بیشتر به سعودیها و اماراتیها متعهد است تا به اسرائیل، که این موضوع شگفتآور است، اما حقیقت دارد.» این فرد خاطرنشان کرد که متحدان عرب «بازی ترامپ را پذیرفتهاند؛ چکهای بزرگ مینویسند و از مذاکرات هستهای با ایران حمایت میکنند.»
انتهای پیام