خبرآنی/فارس دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به تغییرات نظم جهانی و تضعیف روند جهانیسازی، بر ضرورت آمادگی مناطق آزاد برای دو سناریوی «پساتحریم» و «عدم توافق» تأکید کرد و گفت: برنامههای مشخصی برای هر دو وضعیت طراحی شده است.
رضا مسرور پنجشنبه، اول خرداد در اجلاسیه منطقهای دیپلماسی اقتصادی که در شیراز در حال برگزاری است، گفت: در یک قرن اخیر دو نظم نوین جهانی شکل گرفت؛ یکی در سال ۱۹۴۴ با طراحی برتون وودز و دیگری در سال ۱۹۸۴ با توافقاتی که منجر به تشکیل سازمان تجارت جهانی شد.
وی با اشاره به آثار مثبت این روند بر تولید ناخالص داخلی آمریکا و در عین حال بروز صنعتیزدایی در آن کشور افزود: امروز جهانیسازی در حال افت است. اگر صادرات چین از سال ۲۰۰۰ تاکنون حدود ۸ برابر شده، صادرات آمریکا تنها یک برابر افزایش یافته است. آمریکا به همین دلیل به دنبال کاهش شاخص دلار و جبران ناترازی کسری تجاری خود است.
مسرور بیان کرد: در دهه ۵۰ میلادی سهم تولید ناخالص داخلی آمریکا ۲۸ درصد بود اما اکنون به ۱۰ درصد رسیده و این مسأله مشکلات امنیتی برای آن کشور ایجاد کرده است. این موضوع میتواند برای ما بهعنوان یک فرصت تلقی شود.
وی به برگزاری این اجلاسیه منطقهای اشاره کرد و ادامه داد: این همایش بهدرستی از سوی وزارت خارجه با هدف منطقیسازی تجارت و اقتصاد برگزار شده و میتواند زمینهساز اتفاقات خوبی باشد.
برنامهریزی برای دو وضعیت آینده کشور
مسرور در ادامه گفت: ما در مناطق آزاد دو برنامه داریم. یک برنامه برای دوره پساتحریم که فرصتهای سرمایهگذاری برای همه مناطق آزاد بهروزرسانی و جانمایی شده و مشخص است که هر فرد متقاضی، بسته به نوع فعالیت، باید به کدام منطقه مراجعه کند. درخواست من از سفرای کشورمان این است که ارتباطات را تا حد امکان افزایش دهند.
وی افزود: رویکرد دوم ما این است که اگر توافقی حاصل نشد، مناطق آزاد باید چه کاری انجام دهند. برنامههایی برای این وضعیت هم تدوین شده و به رئیسجمهور ارائه شده است.
توسعه همکاریهای منطقهای و نسلهای جدید مناطق آزاد
دبیر شورای عالی مناطق آزاد با اشاره به برنامه ایران برای ایجاد مناطق آزاد مشترک، گفت: اکنون در دنیا دیگر ایجاد مناطق آزاد نسل اول تا سوم کارایی ندارد. ما بهدنبال ایجاد مناطق آزاد مشترک با کشورهای عراق، ترکیه و پاکستان هستیم. این همکاریها میتواند در انتقال فناوری، جذب سرمایه و بهرهگیری از مزیتهای نیروی کار و انرژی ارزان مؤثر باشد.
وی تصریح کرد: در تلاشیم نسل ششم مناطق آزاد را در سه نقطه کشور ایجاد کنیم و همچنین مناطق آزاد را به نسل هفتم ارتقا دهیم. دیگر ساختن پاساژ و فعالیت تجاری صرف مزیت محسوب نمیشود. به همین دلیل وارد حوزه اقتصاد دیجیتال شدهایم و با دانشگاه شریف موافقتنامهای امضا و سند راهبردی نیز در حال تدوین است.
ضرورت توجه به خالص گردش سرمایه
مسرور با اشاره به رقابت کشورها بر سر جذب خالص گردش سرمایه گفت: در حالحاضر ۴۰ درصد نقدینگی دنیا مربوط به چین است. کشورهایی مانند قطر و ترکیه دارای خالص گردش سرمایه منفی هستند، به این معنا که سرمایههایشان را به کشورهای دیگر منتقل میکنند. این برای ما یک فرصت است تا مناطق آزاد را به محل جذب سرمایه تبدیل کنیم.
آغاز فعالیت خط کشتیرانی مسقط _ چابهار
وی همچنین از راهاندازی خط کشتیرانی میان بندر مسقط و چابهار خبر داد و گفت: در تاریخ ۲۵ همین ماه این خط بهصورت تجاری راهاندازی میشود و بخشی از آن نیز مسافری خواهد بود. صادرات مجدد نیز در منطقه آزاد چابهار در حال شکلگیری است و در سایر مناطق آزاد نیز چنین برنامههایی در حال اجراست.
تشکیل شورای دیپلماسی اقتصادی
دبیر شورای عالی مناطق آزاد با اشاره به تشکیل شورای دیپلماسی اقتصادی در این شورا اظهار کرد: حدود ۹۰ درصد اعضای این شورا از همکاران سابق دکتر عراقچی هستند از جمله دکتر سعدی، دکتر صالحی و چند تن از سفرای دیگر. هدف از تشکیل این شورا ایفای نقش مؤثرتر مناطق آزاد در اقتصاد ملی است.
مسرور در پایان تأکید کرد: ما تمایل داریم میزبان دور بعدی این نشست باشیم و معتقدیم برگزاری همایش بهتنهایی کافی نیست بلکه باید آن را به اجرا رساند. با همکاری استانداران، سفرا و نمایندگان مجلس، امیدواریم نقش خود را در اقتصاد ملی ایفا کنیم.
انتهای پیام