کاهش نرخ باروری به 1.44/انتقاد قائم پناه از ممنوعیت غربالگری

به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، جعفر قائم پناه امروز در مراسم گرامیداشت روز ملی جمعیت که در سالن همایش‌های ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، اظهار کرد: جمعیت زیربنای اصلی قدرت و اقتصاد کشور و مسئله‌ای اهمیت‌دار برای حفظ هویت ملی و آینده روشن برای جمهوری اسلامی ایران است.

وی افزود: کشورهای پیشرفته درصد قابل توجهی از اعتبارات خود را به رشد جمعیت و جذب جمعیت جوان اختصاص می‌دهند که علت آن رابطه بین جمعیت و توسعه اقتصادی است.

معاون اجرایی رئیس‌جمهور ادامه داد: خطر کاهش جمعیت برای نخستین بار توسط مقام معظم رهبری وارد گفتمان عمومی کشور شد و به منظور حفظ منافع ملی و جلوگیری از بروز بحران‌های فرهنگی اجتماعی ایشان در سال 1393 سیاست‌های کلی جمعیت را ابلاغ فرمودند که در آن بر لزوم محور قرارگرفتن خانواده در سیاست‌ها و قوانین تاکید کرده اند.

قائم‌پناه گفت: آمار سال گذشته تحول جدی در سیاست‌ها و نگرش‌ها را نمایان می‌سازد. نرخ باروری کل به 1.44 کاهش یافته است در حالی که برای حفظ تعادل جمعیت، این نرخ باید حداقل 2.1 باشد. تعداد تولدها به زیر یک میلیون نفر در سال کاهش یافته و به 979 هزار تولد رسیده که نسبت به سال 1402 حدود 7.4 درصد کاهش را نشان می‌دهد. آماری که برای نخستین بار در تاریخ معاصر کشورمان رقم خورده و زنگ خطری جدی محسوب می‌شود.

معاون اجرایی رئیس‌جمهور تصریح کرد: این آمارها نشاندهنده ورود به کاهش جمعیت مولد و حرکت به سوی سالخوردگی جمعیت است روندی که اگر موقف نشود آثار مخرب آن در دهه‌های آینده غیرقابل جبران خواهد بود. وی گفت: هم اکنون 10.4 درصد جمعیت را سالمندان تشکیل می دهند که در 25 سال آینده به 26.5 درصد خواهد رسید و در آن زمان به سالمندترین کشور منطقه تبدیل خواهیم شد.

وی بیان کرد: در سالهای گذشته حمایت از خانواده تسهیل ازدواج و فرزندآوری و برنامه‌ریزی‌های بلندمدت از اولویت‌های اصلی نظام حکمرانی برای عبور از چالش سالخوردگی جمعیت بوده اما عزم حاکمیت اگرچه لازم است اما کافی نیست.

قائم‌پناه گفت: مهمترین عامل در تصمیم گیری خانواده برای فرزندآوری امید به آینده است. وقتی خانواده‌ای امیدوار باشد با عشق و شوق بیشتری برای گسترش خانواده تلاش می‌کند. ایجاد امید در جامعه فقط با شعار محقق نمی‌شود و نیازمند اقدامات عملی از جمله ثبات اقتصادی، بهبود معیشت و ایجاد شغل و افزایش امنیت شغلی توسعه خدمات سلامت مادر و کودک و توسعه زیرساختهای آموزشی برای نسل‌های آینده است.

معاون اجرایی رئیس جمهور با بیان اینکه از مهم‌ترین ماموریت‌های دولت برطرف کردن موانع و تقویت وفاق و انسجام در کشور است، خاطرنشان کرد: رشد و جوانی جمعیت در یک محیط منسجم و همدل محقق می‌شود و در عین حال مهم است در مسیر سیاستهای جمعیتی از رویکردهای غیرعلمی و ضدعلمی فاصله بگیریم.

وی با انتقاد از اینکه در گذشته به نام افزایش جمعیت، گاهاً راهکارهایی آزموده یا پیشنهاد شد که نه تنها کمکی به بهبود وضع جمعیتی نکرد بلکه می‌توانست آسیب‌های جدی به سلامت مادران وارد سازد، توضیح داد: برخی در سالهای اخیر با هدف افزایش فرزندآوری به دنبال محدودیت یا ممنوعیت غربالگری جنین بودند رویکردی که کاملا مغایر با اصول علمی پزشکی و حقوق بنیادین خانواده‌هاست. چنین سیاست‌هایی نه تنها به افزایش جمعیت کمک نمی‌کند بلکه با تحمیل هزینه به خانواده‌ها اثر معکوس دارد.

قائم‌پناه تاکید کرد: تجربه نشان داده که سیاست‌های اجرایی جمعیت در جهت افزایش و کاهش محکوم به شکست است وباید آحاد افراد جوان در سن باروری باور کنند که داشتن فرزند یک نیاز و ضرورت فیزیولوژیک و انسانی است. سیاست‌های جمعیتی موثر آنهایی هستند که با احترام به حقوق خانواده ها و تشویق به فرزندآوری از طریق بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی صورت میگیرد.

وی افزود: غربالگری‌های استاندارد، مشاوره‌های ژنتیک و حمایت اجتماعی و اقتصادی از خانواده‌ها هم سلامت خانواده‌ها را تضمین می‌کند و هم مشوق فرزندآوری است.

معاون رئیس جمهور یادآور شد: برای ایجاد فرهنگ فرزندآوری ایجاد امیدواری به آینده و تقویت نهاد خانواده علاوه بر کمک‌های دولتی به حمایت مردم نیاز دارد. نخبگان، اهالی فرهنگ، رسانه ‌ها و اندیشمندان موظفند ضمن اطلاع رسانی و فرهنگسازی اهمیت جمعیت را به گوش مردم برسانند زیرا مهمترین عامل پیری جمعیت آسیب دیدن نهاد خانواده است.

انتهای پیام/

منبع : تسنیم

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.