به گزارش خبرنگار پارلمانی پایگاه خبری خبرآنی، بررسی کلیات طرح ملی هوش مصنوعی در دستورکار نمایندگان در جلسه علنی امروز قرار داشت که به تصویب مجلس رسید، درباره این طرح نمایندگان مخالف و موافق نقطه نظراتی داشتند که در ادامه به آنها میپردازیم:
در ابتدا سلمان اسحاقی نماینده قائنات در مجلس درباره طرح ملی هوش مصنوعی گفت: بند «ج» ماده 65 قانون برنامه پنجساله هفتم صراحت دارد که دولت مکلف است نسبت به توسعه ملی هوش مصنوعی در کشور اقدام کند. این قانون از تاریخ 4 تیر 1403 ابلاغ شده و مطابق آن، دولت موظف بوده ظرف شش ماه اقدامات لازم را انجام دهد و گزارش ارائه دهد.
وی افزود: از نماینده دولت میپرسم در این مدت چه اقداماتی انجام شده؟ نهتنها زیرساختهای لازم فراهم نشده بلکه تاکنون گزارشی نیز به مجلس داده نشده است. بنابراین ورود مجلس به موضوع هوش مصنوعی، واکنشی به تعلل و سکوت دولت در برابر یک تکلیف قانونی است.
حجت الاسلام جواد نیک بین به عنوان موافق کلیات طرح ملی هوش مصنوعی بیان کرد: دولت بر اساس قانون برنامه موظف به ارائه لایحه طی 6 ماه درباره هوش مصنوعی بود اما تاکنون هیچ اقدامی در این حوزه نشده است و مجلس در این مسیر گام برداشته است. ما نباید در مورد هوش مصنوعی نظیر طرح های مرتبط با توزیع نان با آزمون و خطا پیش رویم بلکه به یک سازمان عریض و طویل اما دقیق و عمیق برای هوش مصنوعی نیازمندیم.
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: برخی از کشورهای منطقه سرمایه گذاری های چند میلیارد دلاری در حوزه هوش مصنوعی انجام دادند و اگر بخواهیم همگام با دنیا پیش برویم باید به موضوع هوش مصنوعی بپردازیم.
حجت الاسلام حسینی کیا دیگر موافق کلیات این طرح نیز با اشاره به مزایای هوش مصنوعی در جهان امروز، گفت: هوش مصنوعی ظرفیت بزرگی در اختیار ما می گذارد و بسیاری از مخاطرات موجود را مدیریت می کند و امکان بهره گیری از ظرفیتهای انسانی و تجمیع امکانات موجود را ایجاد میکند.
وی افزود: طرح مذکور در راستای مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی و موافقت شورای نگهبان است و بار مالی آن مشکلی از منظر شورای نگهبان ندارد و باید توجه کنیم اگر از هوش مصنوعی بهره مند شویم بسیاری از ظرفیتهای امروز جامعه نظیر ناترازی برطرف میشود و با استفاده از هوش مصنوعی میتوانیم مدیریت کنیم که کدام نیروگاه چه زمانی از مدار خارج شود و چه زمانی مورد بهره برداری قرار گیرد.
حسینی کیا تاکید کرد: از سال 1400 رهبری معظم بر موضوع هوش مصنوعی تاکید داشتند اما دولت ها توجهی به این مسئله نکردند و این موضوع نشان می دهد اراده ای برای موضوع هوش مصنوعی در دولت ها وجود ندارد و این با وجود این است که ظرفیتهای بزرگی در حوزه هوش مصنوعی وجود دارد.
در ادامه هم سید مرتضی محمودی نماینده مردم تهران در مجلس در موافقت با کلیات این طرح ملی هوش مصنوعی، گفت: هوش مصنوعی در همه ابعاد زندگی تاثیرگذار است و این طرح موضوعات مختلفی را در نظر گرفته است و به عنوان یک قانون جامع تدوین شده است.
وی افزود: کشورهای منطقه سرمایه گذاری زیادی در زمینه هوش مصنوعی انجام داده اند و بسیاری از کشورهای دنیا برای هوش مصنوعی برنامه ریزی قوی و فوری در نظر گرفته اند.
نماینده مردم تهران در مجلس تاکید کرد: ما نیروی انسانی نخبه و توانمند در این حوزه داریم و نباید اجازه دهیم این فرصت از بین برود و با بی توجهی نسبت به هوش مصنوعی غفلت شود لذا این مسئله یک اولویت مهم برای ما است.
احمد بیگدلی نماینده مردم خدابنده در مجلس در مخالفت با کلیات طرح ملی هوش مصنوعی، با اشاره به اصل 75 قانون اساسی و تاکیدات رهبر انقلاب درباره پرهیز از طرحهایی با بار مالی، خواستار عدم ادامه بررسی این طرح و الزام دولت به ارائه لایحه در این زمینه شد.
وی خطاب به رئیس مجلس، گفت: هیچکس نمیتواند منکر ضرورت هوش مصنوعی در جهان امروز شود و تردیدی نیست که این فناوری یکی از نیازهای مهم جامعه ماست اما مخالفت بنده به دلیل ملاحظات قانونی و اجرایی است و طبق اصل 75 قانون اساسی، طرحهایی که بار مالی دارند در صورت عدم موافقت دولت قابل بررسی نیستند.
نماینده خدابنده افزود: طبق ماده 12 این طرح، سازمان برنامه و بودجه مکلف شده است که مبلغ 10 هزار میلیارد تومان به صندوق ملی توسعه هوش مصنوعی اختصاص دهد و سؤال اینجاست که این مبلغ قرار است از کدام منبع تأمین شود و اگر دولت فردا این بار مالی را نپذیرد، مجلس با اتلاف وقت مواجه خواهد شد.
بیگدلی با اشاره به ضرورت اولویتبندی مسائل کشور تأکید کرد: در شرایطی که مردم با بحرانهایی مانند قطعی برق روبرو هستند مجلس باید از وقت خود برای بررسی این مسائل حیاتی استفاده کند و ما پیش از این نیز در حوزه آسیبهای اجتماعی نهادها و سازمانهای متعددی ایجاد کردیم اما به نتایج مطلوب نرسیدیم حالا اگر قرار است در حوزه هوش مصنوعی هم به همان مسیر برویم، باید با تدبیر بیشتری عمل کنیم.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس یادآور شد: پیشنهاد بنده این است که بهجای ارائه طرح، دولت را موظف کنیم تا لایحهای جامع و دارای پشتوانه مالی مشخص برای توسعه هوش مصنوعی ارائه دهد تا مجلس بتواند با اتکا به قانون و با تضمین منابع مالی، به بررسی آن بپردازد.
وی همچنین خطاب به دکتر محمدباقر قالیباف گفت: از رئیس مجلس میخواهم با دقت و حضور ذهن بیشتری به این موضوع ورود کنند، چرا که این طرح با شرایط فعلی کشور قابل بررسی نیست.
بنابراین گزارش، علی بابایی کارنامی، نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس، در مخالفت با کلیات طرح مذکور، با استناد به تأکیدات رهبر انقلاب و اصول قانون اساسی، خواستار تمرکز بر ارائه لایحه از سوی دولت در این خصوص شد.
وی یادآور شد: اهمیت هوش مصنوعی بر هیچکس پوشیده نیست و این مسئله در فرمایشات رهبری نیز بهعنوان یکی از اولویتهای راهبردی کشور مطرح شده و ایشان تأکید کردهاند که اگر امروز را جدی نگیریم فردا دیر خواهد بود اما نکته مهم این است که رهبری در ذیل برنامه هفتم توسعه، اولویت قانونگذاری را ارائه لوایح از سوی دولت دانستهاند.
بابایی کارنامی با بیان اینکه طرحهای مجلس ممکن است بهدلیل نبود نگاه کارشناسی دقیق با اشکالاتی مواجه شوند، افزود: بهتر است بهجای بررسی چنین طرحهایی که بار مالی و ابعاد نهادی پیچیده دارند، دولت محترم لایحهای جامع و قابل اجرا ارائه دهد؛ در طرح فعلی، شوراها و ساختارهای موازی متعددی پیشنهاد شده که با اختیارات شورای عالی فضای مجازی تداخل دارد و ممکن است نهتنها موجب تسهیل امور نشود، بلکه روند سیاستگذاری در حوزه هوش مصنوعی را دچار اختلال کند.
وی تأکید کرد: استقلال و قدرت فناوری کشور مهم است، اما نمیتوان با ایجاد ساختارهای زائد و بدون هماهنگی با اسناد بالادستی به این هدف رسید و به همین دلیل از نمایندگان محترم خواهش میکنم به کلیات این طرح رأی ندهند تا موضوع از مسیر کارشناسی دولت پیگیری شود.
مهرداد لاهوتی، نماینده مردم لنگرود در مجلس دوازدهم نیز در مخالفت با کلیات طرح ملی هوش مصنوعی، با اشاره به تأکیدات قانون برنامه هفتم توسعه و لزوم پرهیز از ایجاد ساختارهای جدید، خواستار ارائه لایحه از سوی دولت برای ساماندهی حوزه هوش مصنوعی شد.
وی افزود: امروز کسی تردیدی ندارد که هوش مصنوعی بهعنوان یک فناوری تحولآفرین در زندگی بشر رسوخ کرده و برنامهریزی برای آن یک ضرورت اجتنابناپذیر است اما سؤال اینجاست که چرا به دولت که خود این ضرورت را پذیرفته، اجازه نمیدهیم در قالب لایحهای جامع این موضوع را ساماندهی کند؟
وی افزود: در حالیکه طبق مواد 105 و 106 قانون برنامه هفتم توسعه، دولت موظف است ساختار خود را تا پایان اجرای این برنامه 15 درصد کوچکسازی کند این طرح با ایجاد یک ساختار جدید، دقیقاً در جهت عکس این سیاست حرکت میکند در صورتی که دولت میتوانست با استفاده از ساختار موجود، مدیریت حوزه هوش مصنوعی را برعهده بگیرد.
نماینده لنگرود با اشاره به بار مالی بالای این طرح گفت: در بخشی از طرح، مبلغ ده هزار میلیارد تومان از سوی سازمان برنامه و بودجه برای تأمین منابع در نظر گرفته شده در حالیکه چنین رقمی باید با تشخیص و پیشنهاد دولت، آن هم از طریق لایحه، مطرح شود حتی اگر ضرورت این کار بالاتر هم باشد 20 هزار یا حتی 100 هزار میلیارد تومان مسیر آن باید از دولت عبور کند.
لاهوتی هشدار داد: اینگونه تصمیمگیریهای خلقالساعه، به دلیل نداشتن پشتوانه اجرایی مناسب، ممکن است به سرنوشت بسیاری از قوانین دیگر دچار شود که صرفاً روی کاغذ باقی ماندهاند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس بیان کرد: قانون برنامه ششم توسعه (سال 1399) نیز تصریح کرده بود که ساختار و راهبری این حوزه برعهده معاونت علمی ریاست جمهوری است اما در طرح جدید، این نقش مغفول مانده و بهجای تقویت همان مسیر قانونی، سازوکار موازی طراحی شده است.
انتهای پیام/