رئیس انجمن سنگ ایران ضمن تاکید بر ظرفیتهای بالای کشور در حوزه سنگ ساختمانی و حضور ایران در بین پنج کشور برتر جهان از نظر ذخایر و تنوع سنگ، اعلام کرد که متاسفانه علیرغم این ظرفیتها، سنگ ایران سهم ناچیزی از بازار صادرات جهانی دارد که راه نجات این صنعت توسعه صادرات با همراهی سیاستگذاران و جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی است.
به گزارش خبرآنی، بهرام شکوری- رئیس انجمن سنگ ایران- در نشست خبری پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی سنگهای ساختمانی، معادن، ماشینآلات و تجهیزات وابسته که صبح امروز (شنبه) در محل اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، ضمن انتقاد از وضعیت صادرات در صنعت سنگ کشور اظهار کرد: ایران از نظر ذخایر و تنوع در بین پنج کشور مطرح دنیا قرار دارد، اما متأسفانه در صادرات جایگاه قابل قبولی ندارد و این در حالیست که در این حوزه دارای ظرفیت و پتانسیل فراوانی برای رشد هستیم.
ظرفیت داریم، بازار نداریم!
وی راهکار اصلی نجات صنعت سنگ را توسعه صادرات دانسته و تصریح کرد: بازار داخلی کشش مصرف حجم بالای تولید را ندارد. ما سالانه حدود هشت تا ۱۲ میلیون تن سنگ تولید میکنیم، اما تنها هفت درصد آن صادر میشود و مابقی یا در داخل مصرف میشود یا عملاً بدون استفاده باقی میماند.
رئیس انجمن سنگ ایران ضمن اشاره به ظرفیت بازار جهانی خاطرنشان کرد: بازار جهانی سنگ ساختمانی آیندهای حدود ۵۴ میلیارد دلاری دارد و اگر ایران بتواند حتی ۱۰ درصد از این بازار را در اختیار بگیرد، تحولی جدی در اقتصاد کشور ایجاد میشود. برای نمونه، کشور ترکیه با وجود تنوع کمتر نسبت به ایران، بیش از سه میلیارد دلار از این بازار سهم دارد.
شکوری همچنین به نقش سیاستگذاریهای داخلی و بینالمللی تاکید کرده و گفت: برای رسیدن به جایگاه واقعی، نیازمند همراهی حاکمیت در سطح سیاستگذاری و سرمایهگذاری هستیم. رفع موانع بینالمللی و احیای مناسبات خارجی میتواند به تسهیل صادرات و جهش این صنعت کمک شایانی کند.
رئیس انجمن سنگ ایران حضور شرکتها و نوآوریهای جدید در این دوره از نمایشگاه را امیدبخش خوانده و اظهار کرد: فناوریهای نوین مانند دستگاههای برش با ضایعات صفر و وایرهای فوق دقیق، نه تنها راندمان را بالا میبرد، بلکه با کاهش آلایندگی، گامی مهم بهسوی سازگاری با محیطزیست است. این پیشرفتها میتواند ما را در جایگاه واقعیمان در دنیا قرار دهد.
وی ضمن اشاره به کاربردهای جدید سنگ در مبلمان شهری، افزود: اگر بتوانیم شهرداریها و فعالان حوزه ساخت را به استفاده از سنگهای فرآوریشده در مبلمان شهری ترغیب کنیم، هم ضایعات را کاهش دادهایم و هم ارزش افزوده قابل توجهی ایجاد میشود. این امر بهویژه برای سنگهای باطله در معادن میتواند تحولی جدی بهوجود آورد.
شکوری نسبت به از دست رفتن برخی بازارهای صادراتی به دلیل سیاستهای نادرست گذشته مانند اعمال عوارض سنگین، انتقاد کرد و گفت: خوشبختانه طی سالهای اخیر توجه بیشتری به این موضوع شده و عوارض صادراتی سنگ کاهش یافته، که میتواند مقدمهای برای بازگشت به بازارهای از دسترفته باشد.
رئیس انجمن سنگ ایران در پایان تأکید کرد: این نمایشگاه فرصت مغتنمی است برای فعالان صنعت تا توانمندیهای خود را به نمایش بگذارند و با جذب سرمایهگذاران خارجی، زمینهساز توسعه پایدار در صنعت سنگ کشور باشند.
در ادامه محمد مطیعی مقدم- مدیر اجرایی این نمایشگاه- در نشست خبری این رویداد که صبح امروز (شنبه) در محل اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، ضمن اشاره به پیشینه ۱۴ دورهای این نمایشگاه، اظهار کرد: مفتخریم که ١٣ دوره از ١۴ دوره را این شرکت به عنوان یک نهاد صنفی، برگزار کرده و برای پانزدهمین دوره نیز در خدمت خانواده بزرگ صنعت سنگ ایران است.
به گفته وی، در این دوره از نمایشگاه، ۱۳۰ شرکت معتبر از سراسر کشور در فضایی به وسعت ۱۱ هزار متر مربع آخرین دستاوردهای خود در حوزه فرآوری سنگ، معدن، ماشینآلات و تجهیزات وابسته را به نمایش خواهند گذاشت. این نمایشگاه بستری ارزشمند برای معرفی ظرفیتهای صنعت سنگ ایران و گسترش تعاملات داخلی و بینالمللی است.
مطیعی مقدم یکی از محورهای ویژه این دوره را تمرکز بر 'کاربرد سنگ در فضای شهری' عنوان کرده و گفت: از آثار تاریخی ماندگار مانند میدان نقش جهان اصفهان تا پروژههای معاصر، سنگ همواره نقشی زیبا، با دوام و هویتبخش در معماری ایرانی ایفا کرده است. به همین دلیل، ارتباط با معماران، طراحان شهری و دانشگاهها یکی از رویکردهای مهم این نمایشگاه است.
مجری برگزاری پانزدهمین نمایشگاه سنگهای ساختمانی تهران خاطرنشان کرد: در بخش بینالملل، این نمایشگاه با کشورهایی نظیر روسیه، چین، عراق، عربستان، افغانستان، قزاقستان، تاجیکستان و سایر کشورهای حوزه CIS ارتباط مستقیم برقرار کرده و با ارسال دعوتنامههای رسمی، فعالان اقتصادی این کشورها را به بازدید دعوت کرده است. همچنین از طریق حضور در نمایشگاههای ازمیر ترکیه، هند و بازار عراق، تلاش شده تا مشارکت فعالان خارجی در این رویداد افزایش پیدا کند. همچنین در این دوره شاهد حضور شرکتهایی از کشورهای چین، هند، ترکیه، ایتالیا و اسپانیا به صورت مستقیم یا از طریق نمایندگیهایشان خواهیم بود.
وی همچنین از برگزاری نشستهای تخصصی در حوزههای معدن، فرآوری، ماشینآلات و معماری با حضور کارشناسان و متخصصان خبر داد و رونمایی از پنج جلد کتاب 'تاریخ شفاهی صنعت سنگ ایران' را از برنامههای شاخص این دوره معرفی کرد.
مطیعی مقدم ضمن تاکید بر اینکه اگرچه نمایشگاه در تهران برگزار میشود، اما متعلق به تمام فعالان این صنعت از استانهایی همچون اصفهان، محلات، فارس، خراسان، قم، آذربایجان و دیگر نقاط کشور است.
گفتنی است؛ پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی سنگهای ساختمانی، معادن، ماشینآلات و تجهیزات وابسته، از روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ به مدت چهار روز (تا سوم خرداد ماه) در محل نمایشگاههای بینالمللی شهر آفتاب برگزار خواهد شد.
ادامه دارد