نیویورک تایمز: ترور رهبران حماس تاثیری بر بقای این گروه ندارد

نشریه آمریکایی در گزارشی درباره به شهادت رسیدن رهبران و فرماندهان ارشد حماس توسط رژیم صهیونیستی تاکید کرد که تاثیر بلندمدت این ترورها مشخص نیست، زیرا حماس دهه‌هاست که به‌رغم ترور فرماندهان ارشد خود همچنان پابرجا باقی مانده است.

به گزارش خبرآنی، «محمد سنوار» رهبر بانفوذ حماس که رژیم صهیونیستی در حمله اخیر سعی در به شهادت رساندن او را داشت و سرنوشتش هنوز نامعلوم است، یکی از فرماندهان نظامی برجسته حماس در غزه محسوب می‌شود. او برادر کوچک‌تر «یحیی سنوار» ازمبارزان و رهبران حماس است که در حمله نیروهای صهیونیستی به غزه در سال گذشته به شهادت رسید.

نیویورک تایمز نوشت: مقامات اسرائیلی و غرب آسیا مدعی‌اند که او مانع آتش‌بس است، زیرا می‌گویند که او از جمله مقامات حماس است که بیشترین مخالفت را با واگذاری زرادخانه گروه دارد، چیزی که پیش‌شرط اسرائیل برای هرگونه آتش‌بس بلندمدت است.

اما سنوار تنها یکی از چندین رهبر ارشد نظامی در غزه است و به هیچ وجه تنها رهبر حماس نیست که با امتیاز دادن به اسرائیل مخالف است. تحلیل‌گران می‌گویند که ترور او این گروه را تضعیف می‌کند، اما ممکن است چشم‌انداز استراتژیک و توانایی‌های عملیاتی حماس را تغییر ندهد یا رویکرد سازش‌ناپذیر اسرائیل را در مذاکرات آتش‌بس نرم‌تر نکند.

«ابوسعده» دانشمند علوم سیاسی اهل غزه، شهادت محمد سنوار را ضربه‌ای بزرگ برای حماس دانست و تاکید کرد: اما مطمئن نیستم که مرگ او منجر به سازش با اسرائیل شود و حتی اگر جانشین او حتی از سنوار رادیکال‌تر باشد، ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد. حماس یک گروه تک‌نفره نیست و مذاکرات آن با اسرائیل هنوز به یک تصمیم جمعی بستگی دارد.

به نوشته نیویورک تایمز، حماس دهه‌هاست که ترور ده‌ها تن از رهبران ارشد خود را تحمل کرده و بارها ثابت کرده است که بقای آن به هیچ فرد خاصی وابسته نیست. این موضوع بار دیگر در طول این جنگ ثابت شد. علاوه بر یحیی سنوار، اسرائیل افراد دیگری، از جمله «اسماعیل هنیه» و «محمد ضیف» را نیز به شهادت رسانده است اما نتوانسته حماس را به عنوان یک نیروی نظامی و حاکم شکست دهد.

روزنامه آمریکایی ادامه داد: اگر بخواهیم دقیق‌تر بگوییم، حماس بلافاصله پس از ترور رهبران خود، سرسخت‌تر شده است. این گروه تمایلی به نشان دادن ضعف نداشته است، حتی اگر گاهی اوقات در مذاکرات آتش‌بس چند ماه بعد، انعطاف‌پذیرتر شده باشد.

پس از شهادت هنیه، مذاکره‌کننده کلیدی حماس در ژوئیه گذشته، مقامات آمریکایی و فلسطینی گفتند که این امر تأثیر مخربی بر مذاکرات آتش‌بس داشته است. پس از شهادت یحیی سنوار نیز حماس گفت که همچنان متعهد است در همان مسیر به راه خود ادامه دهد. با این حال، سه ماه بعد، این گروه پس از امتیازاتی از سوی اسرائیل با آتش‌بس موافقت کرد.

در واقع، این مصالحه دوجانبه به دلیل دیگری اشاره دارد که شهادت سنوار پیامدهای بلندمدت محدودی خواهد داشت؛ اینکه مسیر جنگ به همان اندازه که به حماس وابسته است، به رژیم صهیونیستی نیز وابسته است.

صهیونیست‌ها یا به دنبال آتش‌بس موقت برای آزادی تعداد بیشتری از تقریباً ۶۰ زندانی هستند که هنوز در غزه در غزه به‌سر می‌برند یا به دنبال توافقی دائمی‌اند که شکست حماس را تضمین کند. اما حماس با هر دو سناریو مخالف است. بنابراین، جنگ احتمالاً ادامه خواهد یافت مگر اینکه اسرائیل موضع خود را نرم‌تر کند. اسرائیل پیش از این متعهد شده است که عملیات نظامی خود را در غزه در روزهای آینده به‌طور گسترده گسترش دهد.

از نظر بسیاری، این امر اسرائیل را به مانعی بزرگ‌تر از حماس برای آتش‌بس تبدیل می‌کند. «احمد جمیل عازم» دانشمند علوم سیاسی فلسطینی در دانشگاه قطر گفت: مشکل اصلی در غزه، این نیست که چه کسی حماس را رهبری می‌کند. اصرار دولت اسرائیل برای ادامه جنگ، مشکل واقعی است.

به نوشته نیویورک تایمز، حماس حتی بدون سنوار هنوز فرماندهان باتجربه‌ای در غزه دارد، از جمله «عزالدین الحداد» که بر تیپ‌های حماس در شمال غزه نظارت دارد، و «محمد شبانه» یک افسر ارشد در جنوب غزه. حماس همچنین توانسته اعضای کشته شده از رده‌های پایین‌تر خود را جایگزین کند. یک ارزیابی اطلاعاتی اخیر اسرائیل نشان می‌دهد که حماس بیش از ۲۰ هزار جنگجو در اختیار دارد که تقریبا مشابه تعداد آنها در زمان پیش از آغاز جنگ است.

حماس به‌علاوه سه‌شنبه شب رگباری از موشک‌ها را به سمت جنوب اسرائیل شلیک کرد که یکی از بزرگ‌ترین حملات آن در ماه‌های اخیر بود. این حمله نشان داد که حماس هنوز برخی از موشک‌ها و پرتابگرهای کوتاه‌برد را برای مجبور کردن اسرائیلی‌ها به پناه گرفتن در پناهگاه‌های خود در عرض چند ثانیه در اختیار دارد.

یک مقام ارشد اطلاعاتی خاورمیانه که خواست نامش فاش نشود به روزنامه نیویورک تایمز گفت که حماس هنوز یک شبکه استراتژیک از تونل‌ها را در زیر بخش‌هایی از شهر غزه حفظ کرده است. این مقام همچنین تاکید کرد که واحد اطلاعات نظامی حماس بدون آسیب قابل توجهی از جنگ جان سالم به در برده و همچنان نقش مهمی در حفظ قدرت حماس ایفا می‌کند.

این در حالی است که «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی همچنان به دنبال شکست کامل حماس و همچنین بازگرداندن زندانی‌های باقی‌مانده در غزه، چه زنده و چه مرده است. ژنرال‌های اسرائیلی مدت‌هاست به این نتیجه رسیده‌اند که این دو هدف با هم ناسازگارند.

«ابراهیم دلالشه» تحلیلگر سیاسی فلسطینی این ناهماهنگی در اهداف نتانیاهو را یک مانع برای آتش‌بس توصیف کرد.

انتهای پیام

منبع : ایسنا

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.