با اعلام ناگهانی ترامپ، تحریم‌های سوریه به همان سرعت لغو می‌شود؟

خبرگزاری رویترز در گزارشی به بررسی پیامدهای اعلام ناگهانی لغو همه تحریم‌های سوریه از سوی ترامپ پرداخته و این موضوع را بررسی کرده است که آیا صرفا با اعلام لغو، تحریم‌های چند دهه‌ای واقعا در عمل به همان سرعت لغو می‌شوند؟

به گزارش خبرآنی، این خبرگزاری نوشته است:‌در واشنگتن، مقامات ارشد وزارت امور خارجه و وزارت خزانه‌داری برای فهمیدن چگونگی لغو تحریم‌ها که بسیاری از آنها دهه‌هاست برقرار هستند، به تکاپو افتادند. به گفته چهار مقام آمریکایی آشنا با موضوع، کاخ سفید هیچ یادداشت یا دستورالعملی برای مقامات تحریم‌های وزارت امور خارجه یا خزانه‌داری جهت آماده شدن برای لغو تحریم‌ها صادر نکرده بود و آنها را از قریب‌الوقوع بودن اعلام رئیس جمهور مطلع نکرده بود. 

به نظر می‌رسد لغو ناگهانی تحریم‌ها یک اقدام کلاسیک ترامپ باشد - یک تصمیم ناگهانی، یک اعلام چشمگیر و یک شوک نه تنها برای متحدان، بلکه برای برخی از همان مقاماتی که این تغییر سیاست را اجرا می‌کنند.

پس از اعلام این خبر، مقامات در مورد اینکه دولت دقیقاً چگونه لایه‌های تحریم‌ها را لغو خواهد کرد، کدام یک کاهش می‌یابند و کاخ سفید چه زمانی می‌خواهد این روند را آغاز کند، گیج شده بودند. این مقام ارشد گفت، زمانی که ترامپ روز چهارشنبه با احمد الشرع، رئیس جمهور موقت سوریه، در عربستان سعودی دیدار کرد، مقامات وزارت امور خارجه و خزانه‌داری هنوز مطمئن نبودند که چگونه باید پیش بروند. یک مقام آمریکایی با اشاره به اعلامیه رئیس جمهور گفت: «همه در تلاشند تا بفهمند چگونه آن را اجرا کنند.» 

پس از برکناری بشار اسد، رئیس جمهور سابق، در اواخر سال گذشته، مقامات وزارت امور خارجه و خزانه داری یادداشت‌ها و گزینه‌هایی را برای راهنمایی دولت در مورد لغو تحریم‌های سوریه در صورت و زمان تصمیم دولت، تهیه کرده بودند. اما مقامات ارشد کاخ سفید و امنیت ملی، و همچنین برخی از قانونگذاران در کنگره، ماه‌ها در مورد کاهش تحریم‌ها با توجه به روابط سابق الشرع با القاعده بحث کرده‌اند. 

الشرع مدعی است که در سال ۲۰۱۶ روابط خود را با این گروه قطع کرده است. 

این مقام ارشد آمریکایی گفت، قبل از سفر ترامپ به عربستان سعودی، هیچ نشانه روشنی - حداقل برای مقامات داخل وزارت امور خارجه و خزانه داری که روی تحریم‌ها کار می‌کنند - مبنی بر اینکه رئیس جمهور تصمیمی گرفته است، وجود نداشت. وزارت امور خارجه و وزارت خزانه داری بلافاصله به درخواست اظهار نظر پاسخ ندادند. 

یک مقام کاخ سفید به رویترز گفت که ترکیه و عربستان سعودی از ترامپ خواسته‌اند که تحریم‌ها را لغو کند و با الشرع دیدار کند. ترامپ در اعلامیه خود گفت که این کار را برای دادن فرصتی به سوریه برای آینده‌ای بهتر انجام داده است. 

بازگشایی پیچیده تصمیم ترامپ ممکن است کاملاً ناگهانی نبوده باشد. جاناتان شانزر، یک مقام ارشد سابق خزانه‌داری که اکنون مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها است و در طول سفر خود با مقامات سوری دیدار کرده است، گفت که مقامات ارشد سوریه ماه گذشته در واشنگتن بودند و برای لغو همه تحریم‌ها لابی سختی کردند. با این وجود، به نظر نمی‌رسد که کاهش تحریم‌ها علیه سوریه قریب‌الوقوع باشد. 

در بیانیه کاخ سفید از دیدار ترامپ با الشرع آمده است که رئیس جمهور از سوریه خواسته است که در ازای لغو تحریم‌ها، به چندین شرط پایبند باشد، از جمله اینکه به همه تروریست‌های خارجی دستور دهد سوریه را ترک کنند، "مبارزان فلسطینی" را اخراج کند و به ایالات متحده کمک کنند تا از ظهور مجدد داعش جلوگیری کند. 

حذف تحریم‌ها به ندرت ساده است و اغلب نیاز به هماهنگی نزدیک بین چندین آژانس مختلف و کنگره دارد. اما با توجه به لایه‌های مختلف اقداماتی که سوریه را از سیستم بانکی بین‌المللی جدا می‌کند و بسیاری از واردات بین‌المللی را ممنوع می‌کند، این امر به ویژه در مورد این کشور چالش برانگیز است. 

ایالات متحده برای اولین بار این کشور را در سال ۱۹۷۹ در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار داد و از آن زمان تاکنون مجموعه تحریم‌های بیشتری، از جمله چندین دور اضافه کرده است. 

«ادوارد فیشمن»، یک مقام سابق آمریکایی و نویسنده کتاب "نقاط گلوگاه"، گفت که لغو تحریم‌های سوریه که تحت ترکیبی از دستورات اجرایی و قوانین وضع شده بودند، ممکن است ماه‌ها طول بکشد. با این حال، او خاطرنشان کرد که وزارت خزانه‌داری از زمان لغو تحریم‌هایی که به عنوان بخشی از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۵ به ایران ارائه شده بود، رویه‌هایی دارد. آنچه این کار را پیچیده می‌کند، تحریم‌های اعمال شده تحت "قانون حفاظت از غیرنظامیان سوریه" است که در سال ۲۰۱۹ تصویب و اواخر سال گذشته درست پس از سقوط دولت سوریه تمدید شد. این قانون نه تنها تحریم‌های سختی را علیه دولت اسد، بلکه تحریم‌های ثانویه را نیز علیه شرکت‌ها یا دولت‌های خارجی که با آن کار می‌کردند، اعمال می‌کرد. لغو این لایحه مستلزم اقدام کنگره است، اما شامل بندی است که به رئیس جمهور اجازه می‌دهد تحریم‌ها را به دلایل امنیت ملی به حالت تعلیق درآورد. ترامپ همچنین می‌تواند مجوز عمومی برای تعلیق برخی یا همه تحریم‌ها صادر کند. فیشمن گفت اگر تک تک تحریم‌ها به عنوان بخشی از دستور ترامپ لغو شوند، تعجب خواهد کرد و افزود که برخی از افراد یا نهادهای خاص در سوریه که به دلایل رفتاری خاص، مانند حمایت از یک گروه تروریستی، تحریم شده‌اند، ممکن است از فهرست تحریم‌ها حذف نشوند.

انتهای پیام

منبع : ایسنا

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.