درحالی که آمریکا با حملاتی که علیه یمن انجام داد نتوانست ارتش یمن را وادار به توقف حمایت از فلسطین و حملات علیه کشتیها در دریای سرخ کند، اخیرا مجبور شد در برابر یمن تسلیم شده و آتشبس با یمن را اعلام کند.
به گزارش خبرآنی، مجموعهای از تحولات نظامی «بسیار خطرناک» بین ایالات متحده و یمن که علنی نشد، باعث شد واشنگتن از هدف اعلام شده خود یعنی جلوگیری از «تهدید امنیت ناوبری بینالمللی» توسط صنعا دست بکشد. در عوض، واشنگتن به تعهد یمن مبنی بر عدم هدف قرار دادن منابع نظامی یا غیرنظامی آمریکا رضایت داد و همچنین تعهد خود به حفاظت از منابع و منافع رژیم صهیونیستی در دریای سرخ را کنار گذاشت.
یک هفته قبل از تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای توقف حملات هوایی علیه یمن، فرماندهی مرکزی ایالات متحده با صدور بیانیهای اعلام کرد که به اشتراک گذاری جزئیات عملیات در یمن را متوقف کرده است.
تحلیلگران این اقدام را تلاشی از سوی رهبری نظامی ایالات متحده برای پنهان کردن «رویدادهای مهم» در آنجا میدانستند، آمریکا به طور سیستماتیک اظهارات یمن را در مورد درگیریهایی که بین پهپادها و موشکهای یمنی از یک سو و سیستمهای دفاعی تعیین شده برای محافظت از ناو هواپیمابر هری ترومن از سوی دیگر در جریان بود، رد کرد یا کم اهمیت جلوه داد؛ علیرغم این واقعیت که این درگیریها ساعتها ادامه داشت.
سیاست «کتمان» سوالاتی را در محافل برخی کارشناسان و اعضای کمیتههای خارجه، امنیت و دفاع در کنگره درباره اهداف پنهانی ایجاد کرد و موجب شد تا از وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) انتقاد کنند به ویژه اینکه عبدالملک الحوثی، رهبر انصارالله یمن بارها تأکید کرده که یمن کنترل حریم هوایی خود را در دست دارد هرچند که روزانه در معرض حملات هوایی آمریکا است و جنگندههای آمریکایی، اسرائیلی و انگلیسی حریم هوایی آن را نقض میکنند.

بسیاری از تحلیلگران غربی واقعیت این کنترل را تأیید کردهاند. به عنوان مثال، کورتنی کوبی، خبرنگار امور امنیت ملی و پنتاگون در شبکه ان بی سی نیوز، در پستی در پلتفرم X اعلام کرد که با وجود تعداد زیادی از حملات هوایی علیه یمن، حوثیها همچنان حریم هوایی را کنترل میکنند. وی ادعاهای دولت دونالد ترامپ در مورد موفقیت حملات خود را زیر سوال برد.
اما درباره حقیقت اعلام نشده پشت آتشبس اخیر، فرماندهان نظامی در واشنگتن به این نتیجه رسیدند که موشکهای فراصوت شبیه آنچه فرودگاه بن گوریون را هدف قرار داد و توانستند از سامانه تاد عبور کنند قادر هستند تا یکی از ناوهای هواپیمابر آمریکایی را که مساحت آن معادل چهار زمین فوتبال است، هدف قرار دهند. این مسئولان پیش بینی کردند که ناوهای هواپیمابر در جریان توقف خود مورد هدف قرار گیرند و به این ترتیب میزان خطر با ادامه فعالیت آنها در دریای سرخ افزایش مییابد.
طبق گزارش الاخبار، رهبران نظامی این نگرانیها را به دولت ترامپ منتقل کردند که همراه با عوامل دیگر، تصمیم به آتش بس را تسریع کرد. به ویژه اینکه عواقب این سناریو در صورت تحقق، نه تنها میتوانست به ناو آسیب برساند، بلکه میتوانست منجر به انهدام یا انفجار آن نیز شود و در نتیجه با توجه به وزن تخمینی کلاهک این موشک که حدود نیم تن مواد منفجره دارد، فاجعهای بی سابقه در تاریخ نیروی دریایی آمریکا رقم بزند.
در همین حال، به دنبال موفقیت یمن در خنثی کردن «غرور صنعت هواپیمایی آمریکا»، تعدادی از کارشناسان آمریکایی به پیشرفتهای پدافند هوایی یمن و توانایی روزافزون آنها در جلوگیری از اصابت دقیق هواپیماهای جنگی آمریکایی به اهداف یا حداقل پرواز راحت در آسمان یمن اذعان کردند.
علاوه بر این، درگیری با ناوهای هواپیمابر، به ویژه ترومن، از فرود جنگندهها در هنگام بازگشت از بمباران خاک یمن برای ساعتها جلوگیری میکرد. این امر آنها را مجبور میکرد تا دورتر پرواز کنند و منتظر پایان نبرد باشند و سپس بیش از یک بار در هوا سوخت گیری کنند یا در فرودگاههای نزدیک فرود آیند.
این درگیریها در نقاط مختلف، هواپیماهایی را که هنوز پرواز نکرده بودند مجبور کرد ساعتها در مواضع خود بمانند و به این ترتیب آنها را از تعامل با منشأ تهدید علیه ناو هواپیمابر و تیم آن منع میکرد و همچنین تعداد پروازهای برنامه ریزی شده بر فراز خاک یمن را کاهش میداد.
درحالی که واشنگتن در پی سقوط جنگنده اف-۱۸ همزمان با حمله موشکی و پهپادی ارتش یمن ادعا کرد که ادله کافی برای تأیید دلیل سقوط آن را ندارد و این جنگنده اشتباهی با آتش خودی سقوط کرده است اما برای نیروهای صنعا این همزمانی تصادفی نبود بلکه براساس محاسبات دقیق مرتبط با زمان آغاز حمله پهپادها و موشکها و مدت پرواز جنگندههای آمریکایی بعد از بازگشت آنها از بمباران یمن و قبل از فرود بر عرشه ناو هواپیمابر ترومن بود و در نتیجه ناو هواپیمابر مجبور به فعال سازی سامانههای دفاع هوایی خود شد و این امر منجر به وقوع حادثه مذکور شد.
برای بار دوم و سوم چند ساعت قبل از اعلام آتش بس توسط ترامپ هواپیماهای دیگری سقوط کردند. دلیل قاطعانهای وجود داشت مبنی بر اینکه جنگنده اف۱۸ در جریان تلاش برای مقابله با حمله موشکی یمن در دریا سقوط کرد.
درحالی که درباره ارتقای توانمندیهای یمن معمولا آمریکا همیشه ایران را متهم میکند اما این بار چین متهم شد. روزنامه فایننشال تایمز به نقل از مسئولان آمریکایی مدعی شد شرکت ماهواره چینی مرتبط با ارتش چین یمنیها را به تصاویری برای هدف قرار دادن ناوهای آمریکایی و کشتیهای دیگر در دریای سرخ مجهز میکند. مسئول ارشدی در وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد چین نگرانیهای واشنگتن را نادیده گرفته است. اما چین بارها این اتهامات را رد کرده است. سخنگوی وزارت خارجه چین اعلام کرد از آغاز تنشها در دریای سرخ چین نقش فعالی در کاهش شدت تنش داشته است.
انتهای پیام