جنگندههای نیروی هوایی چین برای نخستینبار بر فراز آسمان مصر و اهرام ثلاثه به پرواز درآمدند؛ رزمایشی بیسابقه که به گفته پکن، نشاندهنده تعمیق همکاری نظامی با قاهره و نشانهای از تغییر موازنههای استراتژیک در منطقه است.
به گزارش خبرآنی، ارتش چین در روز دوشنبه ویدیوهایی از پرواز جنگندهها، بالگردها و هواپیماهای ترابری خود بر فراز صحرا و آسمان مصر منتشر کرد و از این رزمایش به عنوان «نشانهای از روابط نظامی در حال گسترش و اتحادهای جدید» یاد کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این رزمایش در شرایطی برگزار شده که ایالات متحده، متحد سنتی مصر، با سیاستهای انزواگرایانه «دونالد ترامپ»، جای خالی خود را در شمال آفریقا باقی گذاشته و چین نیز میلیاردها دلار در پروژههای امنیتی این منطقه سرمایهگذاری کرده است.
در ویدیویی که توسط بخش بینالملل شبکه دولتی «سیسیتیوی» چین منتشر شد، جتهای جنگی در تاریکی شب از زمین به آسمان برمیخیزند و راوی میگوید: «مصر دیگر به شراکت سنتی خود با ایالات متحده بسنده نمیکند و دوران جدیدی از همکاری از فراز آسمان قاهره آغاز شده است.»
نشریه «گلوبال تایمز» وابسته به حزب کمونیست چین نوشت که رزمایش «عقابهای تمدن ۲۰۲۵» زمینه را برای همکاریهای آینده میان ارتشهای ۲ کشور فراهم کرده است، بهویژه در زمانی که مصر به دنبال ارتقای تجهیزات نظامی خود است.
کارشناسان میگویند این رزمایش ۱۸ روزه، علاوه بر پیام همکاری با چین، فرصتی برای مصر فراهم کرد تا جایگاه خود را بهعنوان یک قدرت منطقهای در میان کشورهای عربی و شمال آفریقا تقویت کند.
«اریک اورلندر» بنیانگذار پروژه چین و جهان جنوب گفت: «این یک دیپلماسی عمومی قدرتمند برای چین است، بهویژه در خاورمیانه. چنین اقداماتی در را برای فروش پهپاد، سامانههای پدافند هوایی، سلاحهای سبک و تجهیزات حملونقل باز میکند.»
او با اشاره به هزینههای بالای تغییر سیستمهای جنگنده هشدار داد که اگر قاهره خرید تجهیزات چینی را افزایش دهد، ممکن است واشنگتن کمکهای نظامی به مصر را کاهش دهد.
با این حال، ایالات متحده که از دهه ۷۰ میلادی شریک اصلی امنیتی مصر، رژیم صهیونیستی، اردن، عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس بوده، تحت دولت ترامپ بخش زیادی از کمکهای خارجی خود را کاهش داده و این تغییرات بهشدت در منطقه محسوس بوده است.
در شرایطی که مصر در شمالشرق خود با بحران غزه، در جنوب با درگیریهای قومی در سودان و در غرب با بیثباتی سیاسی در لیبی مواجه است، چین میلیاردها دلار سرمایهگذاری جدید در پروژههایی نظیر تأسیسات ساخت ماهواره در مصر را وعده داده؛ تجهیزاتی که میتوانند برای اهداف نظارتی و نظامی استفاده شوند.
نیروی هوایی چین در بیانیهای با اعلام پایان رزمایش اعلام کرد که این مانور «نقطه شروعی جدید و نقطه عطفی مهم در همکاری نظامی بین ۲ کشور» محسوب میشود.
انتهای پیام