رسانه اماراتی نوشته سفر رئیسجمهور آمریکا به عربستان سعودی و دیدار او با رهبران کشورهای حوزه خلیج فارس در این سفر فرصتی برای او خواهد بود تا با استفاده از روابط اقتصادی، تجاری و حتی امنیتی خود از فشارهای همگانی علیه خود در آمریکا بکاهد.
به گزارش خبرآنی، یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا در آستانه سفر «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا به عربستان سعودی و برنامه دیدار او با سران شورای همکاری خلیج فارس، گفت که این سفر «مشخصا بر توافقات دلاری متمرکز خواهد بود. ما (قراردادهایی) با عربستان سعودی، امارات متحده عربی و احتمالا قطر اعلام خواهیم کرد.»
روزنامه اماراتی نشنال در گزارشی در این باره نوشت: انتظار میرود که ترامپ در این سفر برخلاف لفاظیهای تندش برای اتحادیه اروپا، اوکراین و دیگر کشورها، چهره دوستانهای به متحدان مهم منطقهای نشان دهد.
کاخ سفید اعلام کرده سفر ترامپ به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی به منظور «تقویت روابط با این کشورها» انجام میشود. سفر به ریاض که قرار بود اولین سفر خارجی رئیسجمهور آمریکا باشد مورد توجه قرار گرفته بود. اما ترامپ به دلیل درگذشت ناگهانی «پاپ فرانسیس» رهبر کاتولیکهای جهان، در ماه آوریل به رم سفر کرد که اولین سفر خارجی او محسوب میشود.
ترامپ با رویکرد «اول آمریکا» در سیاست خارجی، متحدان و شرکاری تجاری را به مخالفت وا داشته و سیاستهای دیرینه آمریکا در موضوعات مهمی مانند تغییرات اقلیمی و جنگ اوکراین را زیر پا گذاشته است. اما برای این رئیسجمهور جمهوریخواه که وعده شکوفایی اقتصادی در آمریکا را داده، منطقه خلیج فارس منطقهای پر از فرصتهای سرمایهگذاری اقتصادی قابل توجه است.
انتظار میرود شمار زیادی از مدیران شرکتها و کارخانهها، روسای شرکتهای بزرگ دفاعی و هوافضا نیز در این سفر او را همراهی کنند. امارات متحده عربی پیشتر، متعهد به سرمایهگذاری ۱.۴ تریلیون دلاری در آمریکا در مدت ۱۰ سال آتی شده است. خبرگزاری رویترز در ماه گذشته گزارش داد که ترامپ در سفر به عربستان قرار است یک توافقنامه تسلیحاتی با ارزش بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار با این کشور امضا کند.

سفر ترامپ به منطقه فرصتی برای رها شدن از فشارهای بالای داخلی است
نشنال در ادامه این گزارش مطرح کرد: «داگلاس سیلیمان» رئیس موسسه کشورهای خلیج فارس در واشنگتن در این باره میگوید «او در اینجا تحت فشار همگانی قابل توجهی قرار دارد که احتمالا انتظارش را نداشت در این سطح باشد، بنابراین میخواهد به آمریکاییها نشان دهد که روابط نزدیک، اقتصادی و سیاسی خوب و شاید حتی امنیتی دارد.»
انتظار میرود بسته سرمایهگذاری با ریاض که مبتنی بر گفتوگوها با دولت پیشین آمریکاست، بیش از چهار سال پابرجا باشد. «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا تلاش کرد این توافق را به عنوان بخشی از تلاش گستردهتر برای توسعه «توافق ابراهیم»(توافق عادیسازی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی) پیش ببرد.
اما این روند انجام شدن این توافق به دلیل جنگ غزه و جنایتهای جنگی رژیم صهیونیستی در غزه که از اکتبر ۲۰۲۳ تا کنون، بیش از ۵۲ هزار و ۵۶۷ فلسطینی در آن به شهادت رسیدهاند، با وقفه روبهرو شده است. عربستان سعودی هرگونه توافق برای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی را به نوعی مشروط به آتشبس تمامعیار و دائمی در جنگ غزه و تشکیل کشور مستقل فلسطینی از طریق راهکار «دو دولت» دانسته است.
یک مقام پیشین دولت بایدن در این باره گفت: سعودیها بیشتر مدت جنگ را به یک توافق عادیسازی روابط مشابه توافق ابراهیم تمایل نشان دادند. آنها بسیار مُصر بودند اما همچنین میدانستند که نمیتوانند تا زمانی که این جنگ ادامه داشته باشد، چنین توافقی را امضا کنند.
مقامهای حماس ماه گذشته اعلام کردند که مذاکرات فشردهای برای توافق آتشبس در غزه پیش از سفر ترامپ در جریان است اما «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی روز دوشنبه(دیروز) حمله جدیدی به غزه را اعلام کرد که به گفته کارشناسان در واشنگتن میگویند با توجه به نزدیک بودن تاریخ سفر رئیسجمهور آمریکا به منطقه انتظار نمیرود که پیشرفت قریبالوقوعی در این زمینه انجام شود.

کشورهای خلیج فارس به دنبال موفقیت مذاکرات ایران و آمریکا
«خالد الگیندی» کارشناس روابط خارجی آمریکا در منطقه غرب آسیا و استاد دانشگاه جورج تاون در این باره گفت: من فکر نمیکنم که او(ترامپ) دستور کاری مشخص و دیپلماتیک داشته باشد. او از وقتی به کاخ سفید بازگشته، رویکرد دیپلماتیک منسجمی نسبت به منطقه نداشته است. بنابراین، دلیلی نمیبینم که او اکنون، یکباره چنین برنامهای داشته باشد.
با این حال، انتظار میرود که پایتختهای کشورهای حوزه خلیج فارس درباره این جنگ و خواستههایشان برای مشارکت در بازسازی نهایی غزه با او گفتوگو کنند. آنها تصور میکنند ترامپ برنامه خود برای کوچاندن اجباری فلسطینیان از قلمرو خود برای تبدیل غزه به یک منطقه ساحلی توریستی را رها خواهد کرد.
در ادامه این مطلب آمده است: از زمان اولین سفر ترامپ به منطقه در سال ۲۰۱۷، بسیاری از چیزها در آمریکا و در غرب آسیا تغییر کرده است. این سفر در میان جنگ تجاری چین و آمریکا، تلاشها برای صلح در اوکراین و افزایش فشارها بر ایران درباره برنامه هستهای آن انجام میشود.
احتمالا رهبران کشورهای حاشیه خلیج فارس از واشنگتن تضمین خواهند خواست که مذاکرات غیرمستقیم آمریکا با ایران درباره برنامه هستهای آن موفقیتآمیز باشد. عربستان سعودی و بسیاری از کشورهای عربی از این مذاکرات استقبال کردهاند که با میانجیگری عمان برگزار میشود. دور چهارم این مذاکرات بهزودی برگزار خواهد شد.
با توجه به اعمال تعرفههای گمرکی گسترده از سوی رئیسجمهور آمریکا بر واردات کالاهای کشورهای خارجی که سه کشور حاشیه خلیج فارس نیز شامل تعرفه ۱۰ درصدی شدهاند، نگرانیها میانمدت درباره پیامدهای آن برای اقتصاد این کشورهای تولیدکننده نفت افزایش یافته است.
سیلمان در این باره میگوید: «رهبران کشورهای حاشیه خلیج فارس احتمالا به دنبال شناخت بهتری از دیدگاه و اهداف اقتصادی ترامپ هستند. به نظرم آنها میخواهند خود را به عنوان کشورهای جهان که نزدیکترین رابطه را با آمریکا دارند، متمایز کنند».
انتهای پیام