خبرآنی/تهران رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران با بیان اینکه میانگین عملکرد گندم در مزارع این استان بالاتر از میانگین کشوری است، گفت: بهرهبرداران تهرانی به واسطه دانش فنی و تعامل نزدیک با مراکز علمی، به جایگاهی کمنظیر در تولید این محصول راهبردی دست یافتهاند.
محسن سیلسپور با اشاره به برگزاری همایش «انتقال یافتههای تحقیقاتی گندم» که روز دهم اردیبهشت با حضور کشاورزان، محققان، مروجان و مدیران بخش کشاورزی استان تهران در گفتوگو با خبرآنی اظهار کرد: هدف از برگزاری این همایش، انتقال یافتههای علمی روز مراکز تحقیقاتی به کشاورزان و بهرهبرداران استان بود؛ چرا که ارتقاء دانش فنی بهرهبرداران نقش مستقیمی در افزایش عملکرد و بهرهوری دارد.
سیلسپور با اشاره به اینکه استان تهران حدود ۴۷ هزار هکتار سطح زیر کشت گندم دارد، افزود: میانگین عملکرد گندم در مزارع استان کمی بیش از پنج تن در هکتار است که این رقم، استان تهران را در کنار البرز، در صدر استانهای کشور از نظر عملکرد در واحد سطح قرار میدهد.
وی ادامه داد: البته در برخی از مزارع استان، عملکرد بهمراتب بالاتری نیز ثبت شده که نشاندهنده ظرفیت قابل توجه اراضی کشاورزی استان تهران برای تولید گندم است. با این حال هنوز شکاف عملکردی بین ظرفیت بالقوه و تولید بالفعل وجود دارد که لازم است با استفاده از راهکارهای علمی و مدیریتی آن را کاهش دهیم.
سیلسپور، تنشهای محیطی از جمله خشکسالی، شوری خاک، گرما، سرما و کمبود منابع آبی را از مهمترین عوامل محدودکننده تولید دانست و گفت: این چالشها مستقیماً بر عملکرد محصولات کشاورزی اثر میگذارند و لازم است با بهرهگیری از دانش روز و یافتههای تحقیقاتی، به سراغ راهحلهای عملیاتی و اثربخش برویم.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران همچنین با اشاره به تغییر رویکرد این مرکز در سالهای اخیر خاطرنشان کرد: سیاست ما عبور از پروژههای پراکنده، صرفاً علمی و مقالهمحور به سمت پروژههای کاربردی، یافتهمحور و مسئلهمحور است. اکنون تمرکز اصلی مرکز بر حل چالشهای کشاورزان بهویژه در زمینه آب و خاک است.
وی اضافه کرد: با توجه به تغییرات اقلیمی، کاهش بارشها و افت شدید منابع آب زیرزمینی، کشاورزی در استان تهران با بحران خشکی مواجه شده است. در چنین شرایطی دیگر نمیتوان با روشهای سنتی پاسخگوی نیاز تولید بود و باید به سمت کشاورزی دانشبنیان حرکت کنیم؛ کشاورزیای که بر افزایش بهرهوری و مدیریت دقیق منابع تولید از جمله آب، بذر، کود و سایر نهادهها مبتنی است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران با بیان اینکه دستاوردهای این همایش بهطور مستقیم از سوی محققان به کشاورزان منتقل شد، تأکید کرد: یکی از راههای عبور از بحران منابع و دستیابی به پایداری در بخش کشاورزی، تعامل مستمر میان مراکز علمی و بهرهبرداران است. چنین همایشهایی میتواند بهصورت ملموس منجر به افزایش عملکرد در هکتار، صرفهجویی در مصرف منابع و در نهایت پایداری تولید شود.
انتهای پیام