عضو جامعه تورگردانان گفت: مسئله فقط ایرانهراسی نیست؛ در این چند سال که گردشگری رکود داشت، بیشتر راهنماهای تور یا مهاجرت کردهاند یا تغییر شغل دادهاند. اتوبوس و وسایل نقلیۀ مجهز وارد چرخه گردشگری نشده، کیفیت خدمات هتلها افت کرده، نرخها ارزی حساب میشود. بلیت پرواز و قطار برای اتباع خارجی دو برابر قیمت مسافر ایرانی محاسبه میشود و زیرساختها تقریبا ضعیف و بیکیفیت شده است.
محمدابراهیم ابراهیمی در گفتوگو با خبرآنی با اشاره به تحرکهایی که در برخی بازارهای گردشگری با آغاز مذاکرات ایران و آمریکا مشاهده میشود، به برخی چالشها و مشکلاتی که گردشگری را در شرایطی که همچنان از رکود پس از دوران کرونا خارج نشده است، اشاره کرد و افزود: ایرانهراسی یک طرف قضیه است، به هر حال برخی کشورها به ایران Red flag (پرچم قمرز به معنی خطر) دادهاند، هرچند بیشتر آژانسهای گردشگری در خارج از کشور برای برنامه ریزی تور و سفر به ایران تمایل نشان میدهند، مثلا ما فقط از یک آژانس آلمانی برای سال آینده حدود ۷۰ گروه تور ایران را رزرو کردهاند، اما وضعیت زیرساختها و خدمات اصلا خوب نیست.
او ادامه داد: ما به خاطر تورهای خودمان، کارگاههای آموزشی را دوباره برپا کردهایم، راهنماهای گردشگری را جمع کردهایم و موارد و ملاحظات را به آنها یادآوری میکند. حدود پنج شش سال است که بیشتر راهنماها از تور ورودی فاصله گرفته اند، خیلیهایشان از این حرفه خارج شدهاند و بعضیها مهاجرت کردهاند، پس لازم است گروهی که مشغول به کار میشود دوباره آموزش ببیند.
این تورگردان ادامه داد: مسئله دیگری که ما را درگیر کرده و حتی نگرانکننده است، نبود اتوبوس و وسیله نقلیه مدرن و بهروز است. در واقع ماشین درست و حسابی سخت پیدا میشود. در این چند سال اصلا ماشین مناسب توریستی وارد چرخه نشده و در این چند سال که صنعت رکود پیدا کرده، زیرساختها از بین رفته است. شاید مدرنترین اتوبوسی که داریم متعلق به سال ۱۳۹۷ باشد. رانندههای این اتوبوسها هم به آموزش نیاز دارند. خیلی از گروههای گردشگری که به ایران میآیند از وضعیت اتوبوسها و ماشینها ناراضی هستند.
ابراهیمی به نارضایتی گروههای گردشگران خارجی از وضعیت و کیفیت خدمات هتلها اشاره کرد و افزود: اتاقها را درست نظافت نمیکنند و درست هم خدمات نمیدهند، ما هنوز این مسائل را با هتلها داریم. به جز در چند شهر بزرگ، در شهرهای دیگر هتل خوب پیدا نمیشود. مگر چقدر میتوانیم گردشگر را به اصفهان و شیراز ببریم. باید غرب و شرق ایران را هم معرفی کنیم، ولی هتل کم است.
این تورگردان اضافه کرد: بعضی هتلها قیمت خود را برابر با نرخ هتلهای خارج از کشور اعلام میکنند، نرخهایشان معمولا از قیمت مصوب وزارت گردشگری فاصله دارد، متناسب با ستاره و کیفیت خدمات نیست، نرخها را ارزی اعلام میکنند و قیمتهایشان اصلا با ایران همخوانی ندارد. با این شرایط بخواهیم مسافر جذب کنیم باید قیمت مناسب بدهیم. هتلدار قیمت اتاق را با دلار ۱۰۰ هزار تومان محاسبه کرده اما وقتی نرخ دلار پایین آمده، قیمت هتل تغییر نکرده است. چسبندگی دلار و ریال، مسأله شده است.
او افزود: در بعضی از شهرها هم اصلا هتل خوب نداریم. همین الان یک گروه از گردشگران را در هتل دو ستاره در شمال غرب ایران اسکان دادهایم که وضعیت آن فاجعه است، درست نظارت نشده، لولهکشیهای اتاق از روکار شده است و صبحانه در ضعیفترین حالت ممکن بوده است. آژانسدار خارجی از ما میخواهد شهری که این هتل در آن بوده است را حذف کنیم. درواقع، منافع یک شهر به خاطر آن هتل از بین میرود.
عضو جامعه تورگردانان نیز با انتقاد از اقدام شرکت های هواپیمایی برای دریافت هزینه متفاوت از ابتاع خارجی، گفت: قیمت پروازهای داخلی برای اتباع خارجی معمولا دو برابر نرخ مسافر ایرانی است. اصلا نمیدانیم چرا این قیمت را دوبرابر کردهاند. بهتر است گزینه مجزایی برای توریست یا آژانس توریستی تعریف شود، چون بیشتر توریستها قیمت بلیت پروازهای داخلی را چک میکنند، در آن مرحله که مشخص نیست قیمت بلیت برای اتباع خارجی متفاوت از مسافر ایرانی است، آنها تصور میکنند آژانس ایرانی، بلیت هواپیما را به دو برابر قیمت محاسبه کرده است. ما برای یک گروه آلمانی در مسیر مشهد اهواز بلیت گرفتهایم نزدیک شش میلیون تومان درحالیکه همین بلیت برای مسافر ایرانی حدود سه میلیون تومان است. کجای دنیا اینطور رفتار میکنند؟
ابراهیمی ادامه داد:مسأله دیگری که سابق بر این با چینیها داشتیم اکنون با دیگر ملیتها پیدا کردهایم، همین حالا گروههای بزرگی از ترکیه با اتوبوس خودشان بدون راهنما و هماهنگی با آژانس گردشگری در ایران و بدون داشتن کد ناجا به ایران سفر میکنند و هیچکسی هم با آنها کاری ندارد. چرا وقتی گردشگری چند سال است با رکود دست و پنجه نرم میکند شاهد چنین وضعیتی باشیم که کمترین درآمد از سفر گردشگران خارجی عاید ایران شود. باید برای این معضل ساز و کاری تدوین کنند، این گروهها را ملزم کنند که کد ناجا بگیرند و از طریق آژانس گردشگری در ایران، هتل رزرو کنند. بدون اینها اجازه رزرو هتل ندهند.
این تورگردان گفت: وسط این همه معضل، یک عده هم ارزانفروشی میکنند و خدمات بیکیفت میدهند و توریست را ناراضی و شاکی برمیگردانند. همین رفتارها ضدتبلیغ است و اعتبار دیگر آژانسهای گردشگری ایران را خدشهدار میکند. درحالیکه بحث ما این است که سرویس خوب و با کیفیت بدهیم تا آنهایی که به ایران میآیند، دیگران را هم ترغیب کنند به ایران سفر کنند.
ابراهیمی با بیان اینکه درحال حاضر بازار گردشگری چندان مطلوب نیست و از کشورهای همسایه هم به خاطر تفاوتهای فرهنگی در شیوه سفر رفتن و شرایط اقتصادی، توریست زیادی نمیتوان جذب کرد، اظهار کرد: فکر میکنید از چین و روسیه چقدر میتوان توریست جذب کرد؟ ایران هنوز در این کشورها ناشناخته است. از سنگال و بنگلادش و کشورهایی که اخیرا به عنوان بازار نوظهور سراغشان رفتهایم که نمیشود توریست جذب کرد، وقتی وضعیت معیشت و اقتصادی این کشورها چندان مناسب نیست.
این تورگردان تاکید کرد: درحالی که به نظر میرسد همه چیز رها شده است، باید ساز و کاری برای تمام این مشکلات پیدا کرد.
انتهای پیام