تنها سه ماه بعد از تحلیف «دونالد ترامپ»، حملات هوایی آمریکا در یمن به سرعت موجب افزایش تلفات غیرنظامیان شده است؛ موضوعی که با وعدههای انتخاباتی ترامپ مبنی بر برقراری صلح در تضاد آشکار قرار دارد.
به گزارش خبرآنی، رسانه انگلیسی در مطلبی با اشاره به وعدههای مکرر رئیسجمهور آمریکا برای پایان دادن به جنگهای متعدد در منطقه و در اروپا، گزارش داد که از زمان تحلیف رئیسجمهور جدید این کشور، آمار تلفات غیرنظامی بهشدت افزایش یافته است.
به گزارش روزنامه گاردین، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در نوامبر سال گذشته در جریان کارزار انتخاباتی خود گفت: «من نامزد صلح هستم»؛ اما سه ماه پس از آغاز ریاستجمهوریاش، نهتنها جنگ در اوکراین ادامه دارد و جنگ در غزه از سر گرفته شده، بلکه در یمن نیز شمار تلفات غیرنظامی ناشی از بمبارانهای ایالات متحده بهسرعت در حال افزایش است.
انصارالله یمن اعلام کرد که در حمله هوایی ارتش آمریکا به یک مرکز بازداشت مهاجران آفریقایی در استان صعده در شمال غرب یمن، ۶۸ نفر کشته شدند. به گفته ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام)، هدف از این عملیات «بازگرداندن آزادی کشتیرانی» در دریای سرخ و مهمتر از آن «بازدارندگی آمریکا» عنوان شده است!
یک ماه پیش، زمانی که بمبارانها علیه ارتش یمن از سر گرفته شد، ترامپ که پیشتر وعده صلح داده بود، وعده داد که انصارالله سرانجام «به طور کامل نابود خواهند شد». این هدف بسیار مخرب، در راستای اظهارات رهبران رژیم صهیونیستی درباره «حذف» حماس پس از ۷ اکتبر قرار میگیرد و با مواضع «پیت هگست»، وزیر دفاع آمریکا نیز همخوانی دارد؛ کسی که گفته بود ارتش آمریکا باید تنها بر «کشندگی» تمرکز کند.
تصاویر منتشرشده از سوی شبکه المسیره، ساختمانی ویرانشده را با اجساد در میان آوار نشان میدهد. در گزارشهای تلویزیونی، یکی از قربانیان مادر خود را صدا میزند.
از اوایل جنگ غزه، انصارالله یمن در مخالفت با جنایات رژیم صهیونیستی عملیاتهایی را در دریای سرخ آغاز کرده و آبها را برای کشتیهای رژیم صهیونیستی و حامیانش ناامن کرده است. با این حال، آنچه این روزها تغییر کرده پاسخ نظامی ایالات متحده است. حملاتی که در دوران ریاستجمهوری «جو بایدن» با مشارکت بریتانیا انجام میشد، اکنون شدت یافتهاند. دادهها بهوضوح نشان میدهند که محدودیتهای پیشین درباره تلفات غیرنظامیان کاهش یافته است.
بر اساس گزارش پروژه دادههای یمن، در حمله هوایی ۱۸ آوریل به بندر «راس عیسی»، حدود ۸۰ غیرنظامی یمنی کشته و ۱۵۰ نفر زخمی شدند. سنتکام اعلام کرد هدف از این حمله از بین بردن توانایی این بندر برای دریافت سوخت بوده، چرا که انصارالله کنترل آن را در اختیار داشت. در بیانیه ارتش آمریکا آمده است که این حمله «برای آسیب زدن به مردم یمن طراحی نشده بود»؛ حالآنکه یمن در پی ۱۱ سال جنگ ویران شده و نیمی از جمعیت ۳۵ میلیون نفری آن با ناامنی شدید غذایی مواجه هستند.

تا کنون، عملیات بمباران دولت ترامپ موسوم به «عملیات سوارکار خشن» به کشته و زخمی شدن بیش از ۵۰۰ غیرنظامی منجر شده است که دستکم ۱۵۸ نفر آنان جان خود را از دست دادهاند. این آمار را میتوان با عملیاتی که در دوران بایدن از ژانویه ۲۰۲۴ تا ژانویه ۲۰۲۵ اجرا شد مقایسه کرد: پروژه دادههای یمن در آن عملیات یک ساله، ۸۵ مورد تلفات غیرنظامی ثبت کرده بود.
به گزارش گاردین، طرفهای درگیر در جنگ موظف به رعایت حقوق بینالملل بشردوستانه هستند؛ از جمله اصل تفکیک میان اهداف نظامی و غیرنظامی و اصل تناسب، که طبق آن حملاتی که تلفات غیرنظامی بیش از حد نسبت به منافع نظامی ایجاد میکنند، جنایت جنگی محسوب میشوند.
نشانههای واضحی از کمپین نظامی آمریکا در یمن وجود دارد مبنی بر اینکه این کشور رویکردی سهلگیرانهتر را در حفاظت از غیرنظامیان در پیش گرفته است؛ رویکردی که شباهت زیادی با سطح بیسابقه تلفات غیرنظامی در جنگ غزه دارد. این امر جای تعجب ندارد، زیرا هگست از زمان ورود به پنتاگون، دفتر سیاستگذاری برای کاهش آسیب به غیرنظامیان و همچنین مرکز عالی حفاظت از غیرنظامیان که مسئول آموزش در این حوزه بود را تعطیل کرده است.
این موضوع میتواند همکاری متحدان سنتی آمریکا را دشوارتر کند. در حالی که بریتانیا در عملیات دوران بایدن مشارکت داشت، حضور این کشور در عملیات جدید از حداقل به صفر رسیده است. وزارت دفاع بریتانیا اعلام کرد در حملات اخیر هیچگونه سوختگیری هوایی از سوی نیروهای مسلح این کشور ارائه نشده است.
سنتکام در توجیه اقدامات خود اعلام کرده است که پس از هدف قرار دادن ۸۰۰ هدف، عملیاتهای ارتش یمن از ۱۵ مارس تاکنون ۶۹ درصد کاهش یافته است. اما چیزی که سنتکام به آن اشاره نمیکند این است که بنا بر گزارش سازمان اطلاعاتی «لویدز لیست»، عبور کشتیهای باری از دریای سرخ در ماه مارس هنوز در سطحی حدود نیمی از آمار قبل از جنگ قرار دارد. این موضوع نشان میدهد که برای بازگرداندن امنیت مسیرهای تجاری در منطقه، برقرای یک صلح فراگیر میتواند بهمراتب موثرتر از تشدید خشونتها باشد.
انتهای پیام