به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، در دنیای امروز، دیگر صرفاً تحصیل در مدارس و دریافت مدرک تحصیلی، تضمینی برای موفقیت و اشتغال نیست. خانوادهها بیش از پیش به این درک رسیدهاند که داشتن مهارتهای کاربردی، برگ برنده فرزندانشان در بازار کار آینده است.
این تغییر نگرش، باعث شده هنرستانها به عنوان مراکزی که علم و مهارت را در کنار یکدیگر آموزش میدهند، جایگاه ویژهای در انتخابهای تحصیلی پیدا کنند.
بازدید از هنرستان دخترانه نرگس منطقه 14 تهران، نمونهای روشن از این روند است؛ جایی که دانشآموزان علاوه بر آموزشهای رسمی، با مهارتآموزی، تولید محصولات و تجربه فروش، قدمهای ابتدایی ورود به دنیای حرفهای را برمیدارند.
روز گذشته خبرنگاران رسانههای مختلف در قالب تور رسانهای وزارت آموزش و پرورش از دو مدرسه ویژه در شهر تهران بازدید کردند: هنرستان دخترانه نرگس در منطقه 14 و مدرسه نابینایان شهید محبی در محله صادقیه.
نخستین مقصد این بازدید، هنرستان نرگس بود؛ جایی که حیاط مدرسه با شور و هیجان دانشآموزان به صحنهای از نمایشگاه مشاغل تبدیل شده بود.
در همان بدو ورود، دانشآموزان پشت میزهای خود ایستاده بودند و دستاوردهایشان را چه تولیدات خودشان و چه محصولاتی برای فروش، در معرض نمایش و فروش گذاشته بودند. نمایشگاهی که تلفیقی از مهارتآموزی، خلاقیت و اعتماد به نفس نوجوانان بود.
اسماعیلی؛ مدیر هنرستان دخترانه نرگس توضیح داد: این هنرستان از معدود مدارسی است که هم شاخه فنی و حرفهای و هم شاخه کاردانش را همزمان پوشش میدهد. امروز شاهد جشنواره غذای سالم و فروش محصولات هنرجویی هستیم.
وی افزود: این هنرستان 470 دانشآموز در 11 رشته تحصیلی دارد. در شاخه فنی و حرفهای رشتههایی مانند شبکه و نرمافزار، حسابداری و نقاشی فعال است و در شاخه کاردانش نیز رشتههایی چون تولید محتوای الکترونیک، نان و شیرینی و شکلات، خیاطی لباس شب و عروس و مدیریت امور خانواده ارائه میشود.
مدیر هنرستان دخترانه نرگس با اشاره به استقبال بالا از این مدرسه گفت: امسال تنها توانستیم 160 نفر ثبتنام کنیم، در حالی که به دلیل محدودیت فضا بیش از 600 متقاضی را پذیرش نکردیم.
اسماعیلی در ادامه تاکید کرد که میزان آسیبهای اجتماعی در هنرستان نرگس نسبت به میانگین شهر تهران 60 درصد کمتر است و حتی شاخصهایی چون افسردگی و اضطراب را به یکسوم کاهش دادهاند.
هنرجویان، روایتگر داستانهای موفقیت خود
در میان غرفههای رنگارنگ نمایشگاه، با چند تن از دانشآموزان گفتوگو کردیم.
ریحانه رضاییفرد؛ هنرجوی پایه دهم رشته نان، شیرینی و شکلات، با شوق از مسیرش گفت: از کودکی عاشق درست کردن کیک و شیرینی بودم. اولین چیزکیکی که درست کردم کلاس هفتم بودم. میخواستم به رشته فتوگرافیک بروم ولی وقتی فهمیدم این رشته در هنرستان نرگس هست، مسیرم را تغییر دادم و حالا خیلی خوشحالم.
ریحانه سلطانی، همرشتهای او نیز داستان مشابهی داشت: تصور میکردم رشته شیرینی و شکلات فقط در مدارس بالای شهر ارائه میشود اما خوشبختانه اینجا هم وجود داشت. طراحی دوخت را هم دوست داشتم، ولی وقتی دیدم رشته نان و شیرینی اینجا هست، انصراف دادم. الان هم سفارش شیرینی از فامیل میگیرم و پیج کاری در اینستاگرام راه انداختهام.
او اضافه کرد که شرکتهای بزرگ هم معلم به مدرسه برای آموزش پخت نان فرستادهاند و دانشآموزان مستعد را نیز به عنوان نیروی کار خود جذب میکنند.
دیانا رمضانی؛ هنرجوی رشته مدیریت خانواده با کوکیهایی خوشمزه در نمایشگاه حضور داشت.
او میگوید: در سال دهم آشپزی، یازدهم خیاطی و دوازدهم روانشناسی و گلکاری یاد میگیریم. به هنر علاقه زیادی دارم و از انتخابم راضیام.
البته برخی دانشآموزان نیز از تصمیمات خود مردد بودند. یکی از هنرجویان رشته مدیریت خانواده که غمگینی و ناامیدی در چهرهاش نمایان بود، اذعان کرد: دوست داشتم طراحی دوخت بخوانم. فکر میکنم بازار کارش بهتر است، ولی از آمدن به هنرستان پشیمان نیستم.
نمایش مهارتهای متنوع هنرجویان
در نمایشگاه، دانشآموزان رشته نقاشی نمونههایی از طراحی روی بشقاب، چاپ روی ماگ و تیشرت را ارائه کرده بودند.
غرفههای رشته نان و شیرینی پر از انواع کیکها، شیرینیهای دستساز و خوراکیهای جذاب بود.
محصولاتی مانند لواشک و تنقلات صنعتی که دستساز نبودند نیز توسط دانشآموزان رشته حسابداری برای تمرین فروش، فاکتور نویسی و مدیریت امور مالی عرضه میشد.
رضایت از انتخاب رشته؛ امید به آیندهای روشن
یکی از نکات جالب توجه، میزان رضایت هنرجویان از انتخاب رشته بود. به ویژه دانشآموزان رشته حسابداری که با اطمینان از آینده شغلیشان صحبت میکردند؛ دختری با معدل 20 در پایه نهم که هنرستان را انتخاب کرده بود، میگفت: بعد از هنرستان هم میتوانم مستقیم وارد بازار کار شوم و هم اگر بخواهم، در دانشگاه ادامه تحصیل بدهم.
هنرستان نرگس، نمونه پیوند مهارت و خلاقیت
بازدید از هنرستان دخترانه نرگس نشان داد که هنرستانها نه تنها مسیرهای جایگزین برای موفقیت تحصیلی هستند، بلکه میتوانند فرصتهای واقعی اشتغال، کارآفرینی و اعتماد به نفس را برای نوجوانان فراهم کنند.
اینجا، تحصیل و مهارتآموزی دست در دست هم، دنیایی از فرصتهای تازه میسازند.
انتهای پیام/