ترامپ، روز جمعه، ادعا کرد مذاکرات تعرفهای با چین در حال انجام است، اما پکن هرگونه مذاکرهای را تکذیب کرد و به مجموعهای از سیگنالهای متناقض در مورد پیشرفت در تنشزدایی از جنگ تجاری تهدیدکننده اقتصاد جهانی افزود.
به گزارش خبرآنی، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به مجله «تایم» گفت: مذاکرات در حال انجام است و شی جین پینگ، رئیسجمهور چین، با وی تماس گرفته است. رئیسجمهور آمریکا، صبح جمعه، هنگام ترک کاخ سفید به مقصد رم برای شرکت در مراسم تشییع پیکر پاپ فرانسیس، این ادعا را برای خبرنگاران تکرار کرد.
چین در بیانیه وزارت امور خارجه که توسط سفارت چین در آمریکا منتشر شد، پاسخ داد: چین و آمریکا، هیچ گونه مشورت یا مذاکرهای در مورد تعرفهها ندارند. آمریکا باید از ایجاد سردرگمی دست بردارد.
ترامپ، روز جمعه، در صحبت با خبرنگاران در هواپیمای ویژه رئیسجمهور، گفت: اگر چین بازارهای خود را برای محصولات آمریکایی باز کند و تعرفهها میتوانند این امر را محقق کنند، یک پیروزی خواهد بود. رئیسجمهور آمریکا اظهار کرد: چین را آزاد کنید. میدانید، بگذارید وارد شویم و با چین کار کنیم. این عالی خواهد بود. این یک پیروزی بزرگ خواهد بود، اما من حتی مطمئن نیستم که آن را درخواست کنم، زیرا آنها نمیخواهند چین باز شود.
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، روز شنبه گفت: پکن در مورد تعرفههای اعمال شده توسط آمریکا، از قوانین بینالمللی پیروی میکند و به دنبال همبستگی با سایر کشورها خواهد بود. طبق بیانیه وزارت امور خارجه چین، وانگ در حاشیه یک نشست منطقهای در قزاقستان گفت: برخی کشورها به اولویتهای خود پایبند هستند، به فشار قلدرمآبانه و معاملات اجباری میپردازند و بدون هیچ دلیلی، جنگهای تجاری را برانگیخته و خودخواهی شدید خود را آشکار میکنند.
این بگومگوها، به عدم قطعیت قابل توجه پیرامون سیاست تعرفهای نامنظم ترامپ، نه تنها در مورد چین، بلکه در مورد دهها کشوری میافزاید که برای کاهش بار مالیاتهای سنگین وارداتی که وی از زمان بازگشت به کاخ سفید در ژانویه وضع کرده است، تلاش میکنند.
تیم مذاکرهکنندگان ترامپ، در حال انجام مذاکرات تجاری برقآسا با مقامات خارجی بودند که هفته گذشته برای شرکت در جلسات بهاره صندوق بینالمللی پول و گروه بانک جهانی، به واشنگتن سفر کردند.
اما در حالیکه مقامات دولت ترامپ، از جمله اسکات بسنت، وزیر خزانهداری، نشانههایی از پیشرفت سریع را مطرح میکردند، بسیاری از همتایان این مقام آمریکایی محتاطتر بودند. وزیران دارایی کشورها از نشست صندوق بینالمللی پول، با فوریت بیشتری برای کاهش ریسکهای ناشی از تعرفهها، به خانه بازگشتند.
پاسچال دونوهو، وزیر دارایی ایرلند، به رویترز گفت: من با درک روشنی از همه چیزهایی که در معرض خطر است و خطراتی که برای مشاغل، رشد و استانداردهای زندگی در سراسر جهان وجود دارد، از این جلسات خارج میشوم. جلسات اینجا به من یادآوری کرد که چرا باید در چند هفته و ماه آینده، از هیچ تلاشی فروگذار نکنیم تا ببینیم چگونه میتوانیم این عدم قطعیت را کاهش دهیم.
کاهش تنشهای تجاری
اگرچه در اوایل ژوییه، مشخص میشود که آیا واقعا توافقهایی برای جلوگیری از اعمال تعرفههای شدیدتر انجام میشود یا خیر، اما نشانههایی از کاهش تنشها وجود دارد.
چین برخی از واردات آمریکا را از تعرفههای سنگین خود معاف کرد و گروههای تجاری اعلام کردند که پکن به برخی از داروهای ساخت آمریکا اجازه داده است بدون پرداخت عوارض ۱۲۵ درصدی که پکن، اوایل ماه میلادی جاری، در پاسخ به تعرفههای ۱۴۵ درصدی ترامپ بر واردات چین اعمال کرد، وارد شوند.
همچنین، فهرستی از ۱۳۱ دسته محصول که گفته میشود برای معافیت در دست بررسی است، در بین برخی از کسب و کارها و گروههای تجاری در گردش بود. با این حال، این فهرست که طبق گزارش رویترز، شامل واکسنها، مواد شیمیایی و موتورهای جت است، هنوز تایید نشده و چین هنوز به طور عمومی در مورد این موضوع، اطلاعرسانی نکرده است.
دولت ترامپ همچنین در روزهای اخیر اعلام کرده که به دنبال کاهش تنش با چین است و وزیر خزانهداری آمریکا گفت که هر دو طرف وضعیت فعلی را غیرقابل دفاع میدانند.
ترامپ به خبرنگاران در کاخ سفید گفت که به توافق با ژاپن بسیار نزدیک است. تحلیلگران این توافق را به عنوان مورد آزمایشی برای سایر توافقهای تجاری دوجانبه میدانند؛ اگرچه مذاکرات میتواند دشوار باشد. برخی انتظار دارند که شیگرو ایشیبا، نخست وزیر ژاپن و ترامپ در دیدار خود در اجلاس گروه هفت در کانادا در ژوئن، یک پیمان را اعلام کنند.
دونالد ترامپ همچنین به «تایم» گفت که «۲۰۰ توافق» انجام داده است که ظرف سه تا چهار هفته تکمیل خواهد شد، اما از ارائه جزئیات خودداری کرد. وی گفت که اگر تعرفهها همچنان ۲۰ تا ۵۰ درصد در سال آینده باشد، آن را «پیروزی کامل» خواهد دانست.
رئیسجمهور آمریکا استدلال کرد که انبوه موانع تجاری او، صنایع تولیدی آمریکا را که در اثر رقابت جهانی از بین رفتهاند، احیا خواهد کرد. با این حال، اقتصاددانان به طور گسترده هشدار میدهند که این موانع، به افزایش قیمتها برای مصرفکنندگان آمریکایی و افزایش خطر رکود اقتصادی منجر خواهد شد.
سهام آمریکا افزایش هفتگی ثبت کرد اما از زمان بازگشت ترامپ به قدرت در ژانویه، حدود ۱۰ درصد کاهش یافته و از شاخصهای سایر کشورها عقب مانده است و همزمان، ارزش دلار با نرخ بیسابقهای سقوط کرده است.
سهام اروپایی و آسیایی روز جمعه برای دومین هفته متوالی افزایش یافتند و دلار اولین افزایش هفتگی خود را در بیش از یک ماه تجربه کرد، زیرا سرمایهگذاران از نشانههایی مبنی بر آمادگی آمریکا و چین برای عقبنشینی از جنگ تجاری خود، احساس آرامش کردند. شاخصهای اصلی وال استریت هم در شرایطی که سرمایهگذاران برای داشتن شفافیت در جبهه تجاری آمریکا، و چین تلاش میکردند، اندکی افزایش یافتند.
علاوه بر تعرفههای خاص کشوری، ترامپ همچنین ۱۰ درصد تعرفه کلی بر سایر واردات به آمریکا و عوارض بالاتر بر فولاد، آلومینیوم و خودرو اعمال کرده است. وی همچنین عوارض اضافی خاص صنعت را بر داروها و نیمهرساناها وضع کرده است. طبق یک تخمین صنعتی، این امر میتواند باعث شود قیمت دارو در آمریکا، تا ۱۲.۹ درصد افزایش یابد.
تعرفههای ترامپ بر مباحث جلسات بهاره صندوق بینالمللی پول که با حضور وزیران دارایی کشورهای جهان برگزار شد، غالب بود. وزیر خزانهداری آمریکا، پنجشنبه گذشته، مذاکرات اولیه با کره جنوبی را بسیار موفق توصیف کرد و سئول هم این مذاکرات را شروع خوبی خواند. مذاکرات بیشتر برای روزهای آینده، برنامهریزی شده است.
سوئیس نیز اعلام کرد که از جلسه اولیه خود با اسکات بسنت راضی است. دفتر تجارت آمریکا اعلام کرد که مداوم با ژاپن و سایر کشورها در ارتباط است، اما اعلام کرد که در نهایت ترامپ تصمیم خواهد گرفت که آیا این تعاملات ادامه یابد یا خیر.
بر اساس گزارش رویترز، با وجود تاکید کریستالینا جورجیوا، رئیس صندوق بینالمللی پول که هفته گذشته هشدار داد این تعرفهها میتوانند باعث کاهش شدید رشد جهانی شوند، نشانه کمی از پیشرفت ملموس با سایر کشورها وجود داشت.
انتهای پیام