در حالی که رئیس جمهور آمریکا گمان میکرد با حذف رهبران رده بالای جنبش انصارالله یمن، به راحتی قادر خواهد بود این جنبش را از بین ببرد، اما تحلیلگران بر این باورند که ترامپ درخصوص یمن در یک بنبست استراتژیک گیر افتاده است و با انجام حملات هوایی قادر به خروج از این بنبست نیست. از این روی، واشنگتن تصمیم گرفته است، در استراتژی خود درباره یمن تجدید نظر کند.
به گزارش خبرآنی، سرخوشی آمریکا از حملات اولیه علیه یمن که با استفاده از اطلاعات غلط یا گمراه کننده ناشی از محاسبات اشتباه یا اطلاعات ارائه شده توسط رژیم صهیونیستی صورت گرفت، پس از اینکه در دام اطلاعاتی صنعا درباره رهبران ردهبالای انصارالله گیر افتاد، چندان دوام نیاورد.
روزنامه الاخبار لبنان در تحلیلی نوشت: افتادن در این دام به وضوح در آنچه آمریکا رسوایی «سیگنال» نامید، دیده میشود که همان چتهای مقامات آمریکایی از جمله «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در پیامرسان واتساپ دربار حمله به اهداف اصلی خاص است. بنابراین، آمریکا از این توهم که پیروزی در یمن در دسترس است، خوشحال شد، زیرا دوستان واشنگتن در خلیج فارس به آن اطلاع داده بودند که حذف رهبران ارشد یمن، پایان پروژه مقاومت یمن است که از مسأله فلسطین و دیگر اهداف عربی حمایت میکند.
درواقع، ترامپ در ارائه اولین دستاورد نظامی در خاورمیانه به مردم خود عجله کرد، وقتی که اعلام کرد حملات انصارالله به کشتیرانی در دریای سرخ باید متوقف شود و این جنبش را تهدید کرد: «زمان شما تمام شده است و حملات شما باید از امروز متوقف شود. اگر این کار را نکنید، شاهد جهنمی خواهید بود که تا به حال ندیدهاید». او همچنین نسبت به ادامه حمایت ادعایی ایران از انصارالله هشدار داد و گفت: « اگر ایران آمریکا را تهدید کند، آمریکا شما را به طور کامل پاسخگو خواهد دانست.»
تحلیلگران توافق نظر دارند که حملات آمریکا به یمن، نشان دهنده یک تغییر خطرناک در روند درگیری است. آنها اعتراف میکنند که ترامپ در بنبست استراتژیکی گیر افتاده است که با حملات هوایی قادر به خروج از این بنبست نیست. در این زمینه، وبسایت آمریکایی «Task & Purpose» متخصص در امور نظامی و استراتژیک در گزارشی از یکی از بحرانهای اصلی پیش روی نیروی دریایی آمریکا پرده برداشت که شامل کاهش سریع و بیسابقه ذخایر موشکی این کشور در جریان عملیات جاری در دریای سرخ در سایه تشدید حملات انصارالله است.
حتی «یوآو گالانت» وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی در اعترافی غیرمنتظره به شکست تجاوزات آمریکا به یمن و ناتوانی آن در دستیابی به اهداف خود اذعان کرد. او این حملات آمریکا را پرهزینه خواند که اثر مطلوبی ایجاد نکردند. گالانت بر ضعف اطلاعاتی آمریکا تأکید کرد و گفت این کشور هرگز نمیتواند به تنهایی بر یمنیها پیروز شود. او یمن را یکی از خطرناکترین تهدیدات علیه رژیم صهیونیستی توصیف کرد و گفت تنها راهحل برای عبور از این بحران، توقف جنگ غزه و توسل به راهحل سیاسی است.
در رابطه با شتاب ترامپ در مورد انصارالله باید گفت، در سطح سیاسی، ترامپ از شعارهای کلان مبنی بر «حذف انصارالله» یا محاصره این جنبش و محصور کردن آن در معادلات داخلی و جنگ داخلی به سمت اعتراف به اندازه منطقهای انصارالله و تلاش برای توقف تأثیر خارجی آن حرکت کرده است و بنابر گزارش رسانههای آمریکایی، ترامپ اخیرا هشدار جدید «قاطعی» به آنها داده است. این امر پس از آن صورت گرفت که او در شبکه مجازی «تروث سوشال» نوشت: «ما از مردم سومالی حمایت خواهیم کرد که نباید اجازه دهند حوثیها به آنها نفوذ کنند، کاری که حوثیها میخواهند انجام دهند. ما برای از بین بردن تروریسم و ایجاد رفاه برای کشور آنها (سومالی) تلاش خواهیم کرد».
ترامپ این پیام خود را با یک فیلم ویدئویی از حمله هوایی آمریکا به گروهی از اشخاص در زمین پیوست کرد. بی آنکه از زمان حمله و افرادی که مورد هدف قرار گرفتند، حرفی بزند. اما سایت خبری «فاکس نیوز» گزارش کرد این فیلم به حملات سابق آمریکا به انصارالله مربوط است.
اما در سطح نظامی، واشنگتن از طرحی که در دوره ریاست جمهوری «جو بایدن» استفاده شده بود، عدول کرده و نیروهای خود را تا حدی تقویت کرده است که صدای کارشناسان استراتژیک را در رابطه با سطح مدرن مدلهای تسلیحاتی مورد استفاده در آخرین حملات به یمن برانگیخته است. این کارشناسان و نیز متخصصان نظامی در کنگره و وزارت دفاع آمریکا سؤالاتی را درباره آسیب ورود به جنگ در یمن و تأثیر آن بر درگیری با چین مطرح کردهاند که اگر آمریکا مجبور به استفاده از مدرنترین تسلیحات در یمن شود، در صورت بروز جنگ با چین، از کدام سلاح جدید استفاده خواهد کرد.
همچنین به دنبال شکست حملات هوایی در هفتههای اول، نیروهای مسلح آمریکا مجبور شدند نیروهای خود را در یمن به شرح زیر تقویت کنند:
- ارائه تجهیزات نظامی از جمله هواپیماهای F-۱۵ ،F-۱۶ و F-۳۵ و استقرار هفت بمب افکن B-۲ در پایگاه هوایی «دیگو گارسیا» در اقیانوس هند. این هواپیماها و بمب افکنها در بمباران شدید استحکامات یمن شرکت داشتند. بمب افکنهای B-۲ قادر به حمل سلاح هستهای هستند و تنها ۲۰ فروند از این هواپیما در زرادخانه نیروی هوایی آمریکا وجود دارد. اکتبر گذشته، دولت بایدن از این بمب افکنها در حملات خود علیه جنبش انصارالله استفاده کرد. این تجهیزات شامل پدافند هوایی بود که مکان استقرار آن اعلام نشد.
- فرماندهی مرکزی آمریکا از ورود ناو هواپیمابر «یو اس اس کارل وینسون» و بال هوایی آن که شامل جتهای جنگنده F-۳۵ میشود، به حوزه مسئولیت خود در خاورمیانه خبر داد. وینسون که در سال ۱۹۸۲ وارد خدمت شد، شروع به پشتیبانی از ناو هواپیمابر «هری اس ترومن» مستقر در انتهای شمالی دریای سرخ کرد.
- واشنگتن در حال حاضر درگیر طولانیترین نبرد دریایی مداوم در یمن از زمان جنگ جهانی دوم در یک محیط عملیاتی است که به عنوان پیچیدهترین و شدیدترین عملیات در طول نسلها توصیف شده است. بیشتر تهدیداتی که نیروی دریایی امروز با آن مواجه است به این دلیل است که اکثر موشکهای یمن به استثنای برخی موشکهای قدیمیتر، بخشی از تجربیات جنگی مستقیم آن نبودند.
براساس آنچه در گزارش وبسایت آمریکایی مذکور آمده است، در فاصله زمانی اکتبر ۲۰۲۳ تا ژانویه ۲۰۲۵، شدیدترین درگیریهای دریایی رخ داد، به طوری که نیروی دریایی ایالات متحده نزدیک به ۴۰۰ نارنجک راکتی را علیه اهداف یمنی به همراه بیش از ۱۶۰ گلوله توپ ۵ اینچی شلیک کرد که عمدتاً برای رهگیری پهپادها یا اهداف نزدیکی که به موشکهای گران قیمت نیاز ندارند، استفاده میشود.
این گزارش نشان میدهد که این رویاروییهای مداوم، ضعف شگفتآوری را در توانایی نیروی دریایی ایالات متحده برای مقاومت در برابر نبردهای فرسایشی طولانی نشان میدهد، واقعیتی که کارشناسان نظامی آن را «واقعیتی ناراحتکننده» توصیف میکنند.
این وب سایت به نقل از «برایان کلارک» فرمانده بازنشسته نیروی دریایی آمریکا گفت: «هزینه این حملات بسیار زیاد بود». وی افزود شدت آتش و تاکتیکهای غیر متعارفی که نیروی دریایی با آن مواجه شد نشان دهنده تغییر اساسی در الگوی جنگ دریایی است که ایالات متحده به آن عادت کرده بود.
در این گزارش همچنین آمده است: «نیروی دریایی پس از اینکه مشخص شد اتکای بیش از حد به پدافند موشکی در یک محیط پر خطر مانند دریای سرخ میتواند پایداری عملیاتی را به خطر بیندازد، بازنگری استراتژیهای دفاعی خود را آغاز کرد».
انتهای پیام