به گزارش پایگاه خبری خبرآنی به نقل، لارنس اچ. سامرز، وزیر پیشین خزانهداری آمریکا، طی اظهاراتی هشدار داد که تشدید جنگ تعرفهای از سوی دونالد ترامپ این کشور را به سمت پرتگاه و یک بحران مالی سوق داده است.
وی شرایط آشفته اخیر در بازارها را با وضعیتهایی مقایسه کرد که معمولاً در اقتصادهای بیثبات نوظهور دیده میشود.
سامرز تأکید کرد که وضعیت ناپایدار فعلی در بازارهای آمریکا و جهان «کاملاً ناشی از سیاست تعرفهای دولت ایالات متحده» است.
وی در رشته پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: نرخهای بهره بلندمدت در حال جهش هستند و این در حالی است که بازار سهام بهشدت سقوط میکند. این الگوی بسیار غیرمعمول نشاندهندهی فرار عموم (مردم) از داراییهای آمریکایی در بازارهای مالی جهانی است. بازارهای مالی جهانی با ما مانند یک اقتصاد نوظهور مشکلدار رفتار میکنند.
سامرز، که در دوران ریاستجمهوری بیل کلینتون هدایت وزارت خزانهداری را بر عهده داشت، هشدار داد که ترکیب بدهیهای فزاینده دولتی، کسری بودجه رو به رشد و نگرانی سرمایهگذاران خارجی میتواند یک چرخه نزولی خطرناک ایجاد کند.
وی هشدار داد: با توجه به بدهیها و کسریهای دولت و وابستگی به خریداران خارجی، این مسئله میتواند انواع چرخههای معیوب را به راه بیندازد.
بر اساس این گزارش، تصمیم ابتدایی ترامپ در هفته گذشته برای اعمال تعرفه پایه 10 درصدی روی تمامی کالاهای وارداتی و سپس افزایش تعرفهها بر کالاهای چینی به 125 درصد، شوک بزرگی به بازارهای مالی آمریکا وارد کرد و بیش از 10 تریلیون دلار از ارزش بازار سهام را از بین برد.
در همین حال، بازده اوراق قرضه 10 ساله خزانهداری آمریکا که معمولاً در زمانهای بحران پناهگاه امنی برای سرمایهگذاران محسوب میشود، بهطرز چشمگیری تا حدود 4.5 درصد افزایش یافت.
اگرچه اعلام ناگهانی تعلیق 90 روزهی افزایش تعرفهها، باعث بازگشت پرشتاب شاخصها در والاستریت شد، اما بازارها تنها حدود نیمی از زیانها را جبران کردند.
سامرز در واکنش به عقبنشینی ترامپ در همان روز چهارشنبه، دوباره از دولت وی انتقاد کرد و آن را به سیاستگذاری غیرمسئولانه و تضعیف اعتبار جهانی آمریکا متهم کرد.
وی نوشت: زورگوها عقبنشینی میکنند. دیدن اینکه ایالات متحده رویکردها و الگوهای رفتاری جمهوریهای موزی (اشاره به کشورهای بیثبات) را دنبال میکند، واقعاً غمانگیز است.
وی استراتژی تجاری کاخ سفید را «بداههپردازی بیپروایانه، نه یک راهبرد واقعی» خواند و مقامات دولت را به پنهانکاری درباره انگیزههای خود متهم کرد.
سامرز همچنین هشدار داد: حتی در شرایط جدید هم میزان تعرفهها تقریباً به سطح قوانین تجاری فاجعهباری رسیده که در دهه 1930 میلادی تصویب شدند و باعث تشدید رکود بزرگ در آمریکا شدند. اجرای این تعرفهها ممکن است سالانه تا 2000 دلار به خانوادههای طبقهی متوسط فشار مالی وارد کند.
وی افزود: ما هنوز از این بحران عبور نکردهایم. بخش زیادی از اعتبار اقتصادی کشور از بین رفته و باید واقعاً نگران بود.
در حالی که کاخ سفید از کارزار تعرفهای خود بهعنوان ضرورتی برای حمایت از مشاغل آمریکایی و برقراری عدالت در تجارت دفاع میکند، منتقدانی مانند سامرز معتقدند که نوسانات غیرقابل پیشبینی در این سیاستها، سرمایهگذاران را دچار وحشت کرده و اقتصاد آمریکا را در معرض آسیبهای بلندمدت قرار دادهاند.
انتهای پیام/