کوه‌های یمن و بلعیده شدن اعتبار آمریکا

پس از سال‌ها سلطه‌گری آمریکا در عرصه جهانی، اکنون یمن به میدانی تبدیل شده که نیروهای آمریکایی در آن با چالش‌های راهبردی جدی روبه‌رو هستند و تلاش‌های نظامی آمریکا در این کشور، نه تنها به نتیجه‌ای ملموس نرسیده، بلکه اعتبار و توان نظامی واشنگتن را نیز به چالش کشیده است.

به گزارش خبرآنی، شبکه الجزیره در یادداشتی در این باره نوشت: در دهه ۱۹۸۰، با شروع اصلاحات گورباچف در اتحاد جماهیر شوروی و به تبع آن انحلال این ابرقدرت، آمریکا به عنوان تنها قطب جهانی بر سر زبان‌ها افتاد.

با آغاز دوران «پکس آمریکانا» یا همان «صلح آمریکایی»، این کشور به یکه‌تازی در عرصه جهانی پرداخت و هالیوود نیز نقش بسزایی در تقویت تصویر قدرتمند آمریکا داشت. یکی از نمادهای این تصویر، فیلم موفق «تاپ گان» در سال ۱۹۸۶ بود که «تام کروز» در آن نقش یک خلبان شجاع آمریکایی را ایفا کرد و توانست با تاثیرگذاری بر جوانان آمریکایی، آنها را به پیوستن به ارتش ترغیب کند.

چهار سال پس از آن فیلم، عملیات «طوفان صحرا» در عراق، نمایش واقعی قدرت آمریکا شد، اما در سال‌های اخیر، چالش‌های جدیدی برای سلطه جهانی آمریکا به وجود آمد تا اینکه در سال ۲۰۲۲، هالیوود نسخه دوم تاپ گان را با حضور همان قهرمان یعنی تام کروز، تولید کرد تا بار دیگر آمریکا را به عنوان یک نیروی برتر در برابر دشمنانش به نمایش بگذارد، اما در حقیقت، دوران پکس آمریکانا به پایان رسیده است و آمریکا دیگر در عرصه جهانی همان قدرت بی‌چون و چرایی نیست که روزگاری بود.

تمرکز در نسخه دوم تاپ گان بر مأموریتی علیه یک تأسیسات هسته‌ای در منطقه‌ای کوهستانی با ویژگی‌هایی شبیه به خاورمیانه بود. موقعیت پیچیده این تأسیسات و حضور جنگنده‌های روسی در فیلم، اشاره‌ای غیرمستقیم به تهدیدهای واقعی آمریکا در خاورمیانه داشت؛ تهدیدهایی مانند آنچه امروز در یمن جریان دارد؛ جایی که جنبش انصارالله، زیرساخت‌های پیچیده‌ای در کوه‌ها ایجاد کرده‌ است.

در عرصه جدیدترین چالش‌های نظامی آمریکا، جنگ یمن به یک نقطه بحرانی تبدیل شده است. جنبش انصارالله در یمن با تکیه بر زمین‌های کوهستانی و شرایط جغرافیایی خاص، مقاومت شدیدی را در برابر نیروهای آمریکایی به نمایش گذاشته است و این جنبش با داشتن پناهگاه‌های زیرزمینی و تجهیزات پیشرفته، توانسته به یک تهدید واقعی برای آمریکا تبدیل شود.

در حالی که آمریکا امیدوار بود با استفاده از بمب‌افکن‌های B-۲ که قابلیت حمل سلاح‌های هسته‌ای را دارند، حملات دقیقی به اهداف موجود در یمن انجام دهد، اما نتایج این عملیات‌ها چندان موفقیت‌آمیز نبوده است و در ماه‌های اخیر، چندین حمله هوایی علیه مخازن سلاح نیروهای مسلح یمن صورت گرفته اما همچنان آمریکا در رسیدن به اهداف راهبردی خود در یمن با مشکلات جدی مواجه است.

گزارش‌های مختلف نشان می‌دهد که آمریکا دچار کمبود ذخایر مهمات است و این وضعیت می‌تواند موجب شود تمرکز نیروهای آمریکایی از دیگر اهداف منحرف شود.

طبق این گزارش‌ها، آمریکا هنوز در انهدام کامل زیرساخت‌های انصارالله ناتوان مانده و با مشکل کمبود ذخایر تسلیحاتی روبه‌رو است. تحلیلگران هشدار می‌دهند که واشنگتن در حال گرفتار شدن در باتلاقی کوهستانی است که می‌تواند تمرکز آن را از هدف نهایی منحرف کند.

در همین راستا، مقامات آمریکایی پیش‌بینی می‌کنند که در صورت ادامه این جنگ، واشنگتن ممکن است مجبور شود توجه خود را به‌طور کامل به بحران یمن معطوف کند و این مسئله ممکن است تبعاتی منفی برای اعتبار جهانی آمریکا به همراه داشته باشد.

در این شرایط، سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا کوه‌های یمن توانسته‌اند ذخایر نظامی آمریکا را از بین ببرند و همزمان اعتبار این کشور را دچار آسیب‌های جدی کنند؟ بسیاری بر این باورند که با توجه به شرایط پیچیده جنگ در یمن و مقاومت شدید جنبش انصارالله، آمریکا ممکن است در نهایت با شکست‌های بیشتری در این میدان مواجه شود و این مسأله می‌تواند بر توانایی این کشور در مقابله با تهدیدات جهانی تأثیرات منفی بگذارد.

از نگاه یمن و متحدان آن، بهترین سناریو آن است که کوه‌های یمن، نه‌تنها بمب‌های آمریکایی، بلکه شهرت و پرستیژ نظامی آن را نیز در خود دفن کنند. در این میان، فیلم‌های هالیوودی شاید بتوانند روحیه‌ای تبلیغاتی بسازند، اما آزمون واقعی در میان کوه‌های یمن در جریان است.

انتهای پیام

منبع : ایسنا

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.