دکتر مرتضی رئیسی، رئیس دانشکده عمران دانشگاه علم و صنعت، در گفتگو با خبرنگار خبرآنی با اشاره به برنامههای دانشکده عمران در بهکارگیری فناوریهای نوین و هوش مصنوعی در رشتههای مهندسی این دانشکده بیان کرد: یکی از حوزههای نوین و مطرح در علوم مهندسی، بحث هوش مصنوعی و یادگیری ماشین است. خوشبختانه دانشگاه علم و صنعت، بهویژه دانشکده مهندسی عمران، سابقهای چنددههای در این زمینه دارد. بیش از ۳۰ سال است که از الگوهای هوش مصنوعی در تحقیقات مرتبط با مهندسی سازه، زلزله، حملونقل، منابع آب و سایر گرایشهای تحصیلات تکمیلی این دانشکده استفاده میشود.
پتانسیل بالای دانشجویان نخبه در پروژه های ملی
وی تاکید کرد که دانشکده عمران در پروژه های ملی فعال است و ادامه داد: در این مدت، متخصصان برجستهای تربیت شدهاند و بسیاری از پروژههای ملی در حوزه هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در مهندسی عمران توسط این افراد اجرایی شده است. همچنین، دو مرکز تخصصی تحلیل دادههای حملونقل در دانشکده فعال هستند که پروژههای کلان ملی را بر عهده دارند و برخی از این طرحها در مرحله اجرا قرار گرفتهاند.
رئیسی افزود: امروز، تمرکز اصلی تحقیقات در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری این دانشکده بر استفاده از هوش مصنوعی و تحلیل دادهها در حوزههای حیاتی مانند حملونقل و ترانزیت است. دانشکده آمادگی کامل دارد تا با همکاری دستگاههای اجرایی مانند شهرداریها، وزارت راه و شهرسازی و سایر نهادهای مرتبط، از ظرفیتهای علمی خود در حل چالشهای ملی بهره ببرد. خوشبختانه دانشجویان مستعد و باانگیزهای در این دانشکده مشغول تحصیل هستند که در صورت حمایت مالی سازمانهای ذیربط، میتوانند بدون نیاز به متخصصان خارجی، نیازهای کشور را مرتفع سازند. بهعقیده بنده، بهترین متخصصان این حوزه در داخل کشور تربیت میشوند و روحیه خدمترسانی و ماندن در ایران در میان دانشجویان نخبه بسیار قوی است.
چالشهای اصلی حملونقل کشور از دید علمی
رئیس دانشکده عمران تصریح کرد: بهنظر بنده، مدیریت حملونقل (اعم از ریلی، جادهای، هوایی و دریایی) یکی از چالشهای اساسی کشور محسوب میشود. هرچند در دهههای اخیر پیشرفتهای خوبی در بخش جادهای حاصل شده، اما در حوزه ریلی و هوایی با کمبود زیرساختها و ناوگان مواجه هستیم. بااینحال، تمرکز بر مدیریت بهینه منابع موجود و استفاده از فناوریهای نوین میتواند راهگشا باشد.
برنامههای آتی دانشکده
وی در پایان افزود: دانشکده مهندسی عمران دانشگاه علم و صنعت با حدود ۱۵۰۰ دانشجو در مقاطع مختلف، یکی از مهمترین مراکز آموزشی کشور محسوب میشود. برنامه اصلی ما ارتقای کیفیت آموزشی از طریق تأمین امکانات سختافزاری و نرمافزاری، توسعه رشتههای تخصصی و جذب دانشجویان بینالمللی (بهویژه از کشورهای همسایه) است، چراکه سطح علمی ایران بهمراتب بالاتر از بسیاری از کشورهای منطقه است.