به گزارش خبرنگار فضا و نجوم پایگاه خبری خبرآنی، سیارک 2024 YR4 در اوایل سال جاری زمانی خبرساز شد که اخترشناسان احتمال 1٪ برخورد آن با زمین در سال 2032 را اعلام کردند. با این حال، مشاهدات بعدی نشان داد این احتمال در عمل به صفر رسیده و بنابراین هیچ نگرانی بابت برخورد این جرم آسمانی با زمین در دهه آینده وجود ندارد. با این وجود، نزدیک شدن این سیارک به زمین فرصتی ارزشمند برای پژوهش بود و اخترشناسان با بررسی دادههای آن، موفق به ساخت مدل سهبعدی از این جرم شدند.
اخترشناسان از تلسکوپ جمینی جنوبی واقع در شیلی برای رصد این سیارک استفاده کردند؛ چرا که 2024 YR4 از فاصله 1.5 میلیون مایلی (حدود 2.4 میلیون کیلومتری) زمین عبور کرد. دادههای دقیق این رصدها ویژگیهایی مانند ترکیب شیمیایی و شکل سیارک را مشخص کرد و بنیاد ملی علوم آمریکا (NSF) در آزمایشگاه NOIRLab، تصویری از ظاهر آن در حین عبور از نزدیکی زمین و ماه منتشر کرده است.
.
بریس بولین، محقق ارشد مؤسسه علمی یوریکا، در این باره گفت: مشاهدات ما با تلسکوپ جمینی جنوبی، قطعه کلیدی پازل در شناسایی ویژگیهای 2024 YR4 بود. مطالعه چنین سیارکهایی برای درک جمعیت اجرام نزدیک به زمین که بالقوه میتوانند خطری برای سیاره ما ایجاد کنند و هنوز بهخوبی شناخته نشدهاند، اهمیت فراوانی دارد.
بر اساس یافتهها، این جرم آسمانی سرشار از سیلیکات است، عرضی بین 30 تا 65 متر دارد و با سرعت بالا به دور خود میچرخد؛ به طوری که هر 20 دقیقه یک بار کامل دور محورش گردش میکند. شکل این سیارک نیز غیرمعمول و شبیه به توپ هاکی توصیف شده است.
تمام این دادهها نشان میدهد منشأ سیارک مذکور، کمربند اصلی سیارکها در منظومه شمسی (واقع بین مریخ و مشتری) است. بولین در این خصوص افزود: «ما از کشف منشأ آن در کمربند اصلی سیارکها شگفتزده شدیم؛ چرا که پیش از این گمان نمیکردیم تعداد زیادی از سیارکهای نزدیکشونده به زمین از این ناحیه سرچشمه بگیرند.»
اگرچه این سیارک خطری برای زمین ندارد، اما احتمال ضعیفی برای برخورد آن با ماه وجود دارد. با این حال، تمرکز اصلی اخترشناسان بر مطالعه ویژگیهای آن برای درک بهتر تهدیدات احتمالی آینده است.
مارتین استیل، مدیر برنامه NSF در رصدخانه بینالمللی جمینی، تأکید کرد: شناسایی ویژگیها و منشأ سیارکهای نزدیک به زمین، برای ارزیابی خطر برخورد آنها با سیاره ما حیاتی است. تلسکوپهای جمینی و دیگر رصدخانههای نجومی، ابزارهای ضروری در سیستم دفاع سیارهای محسوب میشوند.
انتهای پیام/