تصمیم غیرمنتظره دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای متوقف کردن بسیاری از تعرفههای سنگینی که به تازگی بر دهها کشور تحمیل کرده بود، باعث تسکین بازارهای سهام جهانی در معاملات روز پنجشنبه شد.
به گزارش خبرآنی، چرخش غیرمنتظره مواضع ترامپ در روز چهارشنبه، کمتر از ۲۴ ساعت پس از اعمال تعرفههای سنگین جدید بر اکثر شرکای تجاری آمریکا صورت گرفت. اعمال این تعرفهها، به شدیدترین دوره نوسانات بازارهای مالی از روزهای ابتدایی همهگیری کرونا تاکنون، منجر شده است و باعث از بین رفتن هزاران میلیارد دلار از ارزش بازارهای سهام و افزایش نگران کننده بازده اوراق قرضه دولتی آمریکا شد.
پس از اعلام خبر توقف تعرفههای ۱۰ درصدی آمریکا بر اکثر کشورها، شاخصهای سهام آمریکا صعودی شدند. شاخص اس اند پی ۵۰۰، با رشد ۹.۵ درصدی در روز چهارشنبه بسته شد و شاخص نزدک کامپوزیت، ۱۲.۶ درصد افزایش یافت و بزرگترین رشد روزانه از ژانویه سال ۲۰۰۱ تاکنون و دومین رشد روزانه عالی خود را تجربه کرد. حدود ۳۰ میلیارد سهام مبادله شد که سنگین ترین حجم مبادلات روزانه در تاریخ وال استریت بود.
این روند صعودی در معاملات روز پنجشنبه بازار آسیا ادامه یافت. شاخص نیکی ۲۲۵ ژاپن، ۹ درصد رشد کرد. شاخص کسپی کره جنوبی، بیش از ۶ درصد صعود کرد. با این حال، معاملات سهام هنگ کنگ رشد چندانی نداشتند، زیرا اعتماد سرمایهگذاران از تشدید جنگ تجاری میان آمریکا و چین متزلزل شد. معاملات اروپایی هم رشد بزرگی را نشان دادند اما نشانه ها، حاکی از موقتی بودن این رشد است.
قیمت نفت خام هم کاهش یافت و به روند نزولی که به دلیل نگرانی از آسیب دیدن رشد اقتصادی و تقاضا برای سوخت از تنشهای تجاری یافته است، ادامه داد.
ترامپ از زمان بازگشت به کاخ سفید در ژانویه، مکررا شرکای تجاری خود را با مجموعهای از اقدامات تنبیهی تهدید کرده، اما در آخرین لحظه برخی از این اقدامات را لغو کرده است. این رویکرد، رهبران جهان و مدیران تجاری را گیج کرده است.
اسکات بسنت، وزیر خزانه داری آمریکا تاکید کرد که توقف ۹۰ روزه «تعرفههای متقابل» ترامپ، طرحی بوده است که کشورها را به پای میز مذاکره کشانده است. با این حال، ترامپ بعدا خاطرنشان کرد وحشتی که در بازارها از زمان اعلامیه های چهارشنبه گذشته تاکنون بروز کرده، در تجدیدنظر او نقش داشته است. ترامپ با وجود اینکه روزها اصرار داشت سیاستهایش هرگز تغییر نخواهد کرد، روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت: شما باید انعطاف پذیر باشید.
اما ترامپ، فشار را بر چین که دومین اقتصاد بزرگ جهان و دومین تامین کننده بزرگ واردات آمریکا است، حفظ کرد. ترامپ بلافاصله تعرفه روی واردات کالاهای چینی را از سطح ۱۰۴ درصدی که روز چهارشنبه آغاز شد، به ۱۲۵ درصد افزایش داد.
بر اساس گزارش رویترز، بانک آمریکایی گلدمن ساکس، با اشاره به اثرات منفی تعرفهها، پیشبینیهای خود از میزان رشد تولید ناخالص داخلی چین در سال ۲۰۲۵ از پیشبینی قبلی ۴.۵ درصد، به چهار درصد کاهش داد.
انتهای پیام