به گزارش پایگاه خبری خبرآنی به نقل از فیز، فدراسیون بین المللی دیابت(IDF) پس از تحقیقات مردیت هاوکینز بنیانگذار مدیر انستیتو جهانی دیابت در کالج پزشکی آلبرت انیشتین این دسته بندی را اعلام کرده است.
هاوکینز در این باره میگوید: دیابت مرتبط با سوتغذیه از لحاظ تاریخی به میزان اندکی تشخیص داده شده و به درستی درک نشده است. به رسمیت شناختن دیابت نوع ۵ توسط IDF گام مهمی در جهت اطلاع رسانی از یک چالش سلامتی است که برای بسیاری از افراد مشکل برانگیز است.
دیابتی که به دلیل چاقی به وجود میآید، دیابت نوع ۲ شناخته میشود و بیشتر موارد ابتلا به آن در کشورهای در حال توسعه مشاهده میشود. اما به گفته هاوکینز به طرز روزافزونی جوانان مبتلا به نوعی از دیابت میشوند که به دلیل حجم زیاد غذا ایجاد نشده بلکه عامل آن تغذیه اندک یا همان سوتغذیه است. تخمین زده میشود در سراسر جهان ۲۰ تا ۲۵ میلیون نفر، به خصوص در آسیا و آفریقا به آن مبتلا باشند.
به گفته وی پزشکان هنوز نمیدانند این بیماران که بیشتر اوقات بیش از یک سال پس از تشخیص بیماری، زنده نمیمانند را درمان کنند.
دیابت مرتبط با سوتغذیه نخستین بار ۷۰ سال قبل توصیف شد و بسیاری از مطالعات پس از آن نمونههای فراوانی از آن را در کشورهای فقیر ثبت کردند. سازمان جهانی بهداشت در واکنش به این گزارشها در سال ۱۹۸۵ دیابت ناشی از سوتغذیه را به عنوان یک نوع متمایز از این بیماری به رسمیت شناخت. اما این سازمان درسال ۱۹۹۹ میلادی این دسته را به دلیل فقدان مطالعات بعدی و شواهد پیشتیبان حذف کرد.
هاوکینز نخستین بار درسال ۲۰۰۵ میلادی هنگام تدریس در اجلاسهای بهداشت جهانی درباره دیابت مرتبط با سوتغذیه آگاه شد. او میگوید: پزشکان کشورهای مختلف به من گفتند بسیاری از بیماران مبتلا به نوع نامتعارفی از دیابت را مشاهده کردهاند. این بیماران جوان و لاغر بودند که نشان میداد به دیابت نوع یک مبتلا هستند که با تزریق انسولین کنترل میشود. اما انسولین به بیماران مذکور کمکی نمیکرد ودر برخی موارد به کاهش خطرناک قند خون منجر میشد. همچنین به نظر نمیرسید این بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ باشند که با چاقی مرتبط است. همین امر آنها را سردرگم کرده بود.
هاوکینز و همکارانش در کالج Christian Medical در هند در سال ۲۰۲۲ میلادی تحقیقی در نشریه Diabetes Care منتشر کردند که نشان میداد دیابت مرتبط با سوتغذیه به طور بنیادین با دیابت نوع یک و دو متفاوت است.
یافتههای پیشین نیز حاکی از آن بود که دیابت ناشی از سوتغذیه ناشی از مقاومت به انسولین است. اما مشخص شد افراد دچار این نوع از دیابت نقص عمیقی در ظرفیت ترشح انسولین دارند که قبلاً ناشناخته بود. این یافته انقلابی در نحوه تفکر محققان در مورد این بیماری و نحوه درمان آن ایجاد کرده است.