محمد بیات، نماینده خمین در مجلس در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرآنی، در ارتباط با اثرگذاری سیستمی و هوشمندسازی نظام مالیاتی بر پیشبینیپذیری فضای اقتصادی کشور تصریح کرد: این موضوع یک اصل اولیه اقتصادی است که باید به اندازه توانمان در مسائل مختلف هزینه کنیم. این که بدانیم دولت چقدر در سال درآمد مالیاتی دارد، یک گام مهم در راستای بودجهریزی دقیق است.
وی ادامه داد: در روندهای قدیمی و سنتی مالیاتستانی نمیتوانستیم برآورد دقیقی در مورد درآمدهای مالیاتی دولت داشته باشیم. به همین دلیل برنامهریزیها هم از پشتوانه قوی تأمین مالی برخوردار نبودند. اما وقتی مالیاتستانی به صورت سیستمی و هوشمند انجام میشود، امکان برآورد درآمدهای مالیاتی دولت به وجود میآید و این امر به معنای افزایش امکان برنامهریزی در بخشهای مختلف اقتصادی کشور است.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: پیشبینیپذیری فضای اقتصادی کشور به نفع مودیان قانونمدار است. در شرایطی که امور مالیاتی شفاف میشود و کارها به کمک سامانه و سیستم صورت میگیرد، مودیان در فضایی قابل پیشبینی میتوانند به فعالیت بپردازند و برنامهریزی مالی برای خودشان داشته باشند.
وی ادامه داد: سیستمی و هوشمندسازی نظام مالیاتی کشور خطای برنامهریزیها را به حداقل میرساند و این به معنای عرضه خدمات با کیفیتتر به شهروندان است. به طور کلی، هر چقدر در روندهای حاکمیتی از سامانهها و سیستمها بیشتر بهره ببریم، به نفع کشور است و منافع عموم مردم بیشتر تأمین میشود.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری تأکیدات زیادی در حوزه اقتصادی و لزوم ساماندهی امور در این بخش دارند که باید مورد توجه قرار بگیرد. سیستمی شدن امور مالیاتی کشور به معنای افزایش عدالت اجتماعی است. در این روند، بر مالیاتستانی از فراریان مالیاتی و دانهدرشتها متمرکز میشویم و از اعمال فشار مضاعف بر مودیان قانونمدار جلوگیری میشود.
وی ادامه داد: با تکیه بر تحقق دادهمحوری و تقویت حسابرسی سیستمی، شاهد رشد سودآوری تولید و افزایش جذابیت این بخش از اقتصاد به دلیل قاعدهمندی در اخذ مالیات و افزایش مقابله با فرار مالیاتی خواهیم بود که به این ترتیب، رشد سرمایهگذاری به نفع تولید با تقویت حسابرسی سیستمی رخ خواهد داد.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: سامانهها و سیستمها به کمک دولتها آمدهاند تا شفافیت بیشتری در امور ایجاد کنند و کارها را با سرعت و دقت بالاتری پیش ببرند. روندهای ممیزمحور قدیمی مالیاتستانی مشکلات جدی برای کشور ایجاد میکند. بروز خطاهای انسانی یکی از این مشکلات است. با استفاده از سیستمها میتوانیم این موضوع را رفع کنیم. وقتی امور مالیاتی کشور ممیزمحور است، امکان برخی سوءاستفادهها و فسادها به وجود میآید، اما در روندهای سیستمی از این مشکلات جلوگیری به عمل میآوریم. افزایش سرعت انجام کارها نیز از دیگر مزیتهای سیستمی شدن نظام مالیاتی کشور است.
وی ادامه داد: سیستمی شدن نظام مالیاتی کشور راه فرار را بر افرادی که تمایلی به پرداخت مالیات ندارند، میبندد. این به معنای افزایش درآمدهای مالیاتی دولت است که میتواند برای اداره کشور به کار بیفتد.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: اعمال سلیقه کارشناسان و ممیزان مالیاتی در حسابرسیها یکی از مهمترین مشکلاتی است که کشور با آن روبروست. سیستمی شدن امور به حل این موضوع کمک میکند و امکان مالیاتستانی بر اساس اطلاعات به وجود میآید. هر چقدر به سمت فاصله گرفتن از روندهای دستی و سنتی مالیاتستانی برویم، منافع کشور بیشتر تأمین میشود.
بیات در پایان تأکید کرد: سامانهها و سیستمها نوعی عدالت را در مالیاتستانی ایجاد میکنند. به طور مثال، دوربینهای مداربسته در معابر که برای کنترل جرایم از آنها استفاده میشود، بدون این که جایگاه افراد را در نظر بگیرند به ثبت وقایع میپردازند. سیستمی شدن نظام مالیاتی کشور نیز همین عملکرد را دارد.
انتهای پیام/