اولین تراشه مبتنی بر نور جهان سرعت ۵۰ برابری و کارایی ۳۰ برابری را نسبت به تراشههای سیلیکونی ارائه میدهد.
به گزارش خبرآنی، شرکت فناوری کوانتومی کیو.انت(Q.ANT) فاش کرده است که تراشه رایانهای پیشگامانه خود را که مبتنی بر نور است، تولید کرده است.
این شرکت ادعا میکند که این تراشه فوتونیکی هوش مصنوعی در مقایسه با تراشههای مبتنی بر سیلیکون سنتی، افزایش چشمگیری در سرعت پردازش و بهرهوری انرژی ارائه میدهد.
به نقل از ایسی، این شرکت در بیانیهای اعلام کرد: تراشههای فوتونیکی Q.ANT که با استفاده از نور به جای برق کار میکنند، افزایش ۳۰ برابری بادزهی انرژی و افزایش ۵۰ برابری سرعت محاسبات را نوید میدهند. این به طور بالقوه میتواند مراکز داده هوش مصنوعی و محاسبات با عملکرد بالا(HPC) را متحول کند.
این شرکت افزود: این رویکرد تولید نوآورانه، پردازندههای سریعتر و با انرژی کارآمدتری را برای برآورده کردن نیازهای محاسباتی رو به رشد هوش مصنوعی و محاسبات با کارایی بالا ارائه میکند، در حالی که طرحی را برای مدرنسازی تولید تراشه در سراسر جهان به صورت مقرونبهصرفه ایجاد میکند.
استفاده از فوتونها برای پردازش دادهها در تراشهها
این تراشه برخلاف سیگنالهای الکتریکی مورد استفاده در تراشههای سیلیکونی معمولی، از قدرت ذرات نور (فوتونها) برای پردازش دادهها استفاده میکند. این جابهجایی به فوتونهایی که بدون جرم هستند و با سرعت نور حرکت میکنند، اجازه میدهد تا اطلاعات را به طور قابل توجهی سریعتر از الکترونها منتقل کنند.
این شرکت اظهار کرد: رویکرد فوتونیک Q.ANT از نور به جای الکترونها استفاده میکند و یک تغییر پارادایم در راندمان محاسباتی ارائه میدهد و در مقایسه با پردازندههای CMOS سنتی، عملیات ریاضی سریعتر و کممصرفتر را ممکن میکند.
برخلاف الکترونها که گرما تولید میکنند، فوتونها انرژی گرمایی قابل توجه کمتری تولید میکنند. این به نگرانیهای فزاینده مصرف انرژی مرتبط با برنامههای محاسباتی فزاینده مانند هوش مصنوعی میپردازد.
به گفته کارشناسان، تراشههای فوتونیک میتوانند در غلبه بر محدودیتهای فناوری سنتی سیلیکون، بهویژه در زمان ظهور فعلی هوش مصنوعی و سایر برنامههای کاربردی داده فشرده، مفید باشند.
دکتر مایکل فورتش(Michael Förtsch)، مدیرعامل Q.ANT تاکید کرد: از آنجایی که هوش مصنوعی و برنامههای کاربردی داده فشرده، فناوری نیمهرسانای معمولی را به محدودیتهای خود میرسانند، ما باید روشی را که در اصل به محاسبات نزدیک میکنیم، بازنگری کنیم.
وی افزود: Q.ANT این تغییر را با محاسبات فوتونیک برای دستیابی به بهرهوری انرژی و چگالی محاسباتی بیسابقه انجام میدهد.
توانایی افزایش شدید سرعت پردازش و در عین حال کاهش مصرف انرژی میتواند تأثیر عمیقی بر پایداری زیرساختهای محاسباتی در مقیاس بزرگ داشته باشد.
ارتقاء چرخه تأسیسات تولیدی موجود
شرکت Q.ANT این نقطه عطف را با ادغام فناوری تراشه فوتونیک ثبت شده خود بر روی پایهای از مادهای موسوم به «لایه نازک لیتیوم نیوبات»(TFLN) به دست آورده است.
شایان ذکر است، این شرکت یک مرکز تولید CMOS موجود در IMS CHIPS را بهروزرسانی کرده است تا اولین خط تولیدی در نوع خود را ایجاد کند که به تولید این پردازندههای کارآمد انرژی و با کارایی بالا برای کاربردهای هوش مصنوعی اختصاص دارد.
این خط تولید آزمایشی به طور خاص برای تولید تراشه با استفاده از TFLN بهینه شده است. این ماده به دلیل توانایی در فعال کردن دستکاری سیگنال نوری فوق سریع در چندین گیگاهرتز بدون نیاز به مدولاسیون حرارت، برای محاسبات فوتونیک بهینه تلقی میشود.
محققان شرکت Q.ANT خاطرنشان کردند: این مزیت منجر به کنترل دقیقتر و کم مصرفتر نور میشود و در نتیجه قدرت محاسباتی و بهرهوری انرژی در مقایسه با سیلیکون سنتی افزایش مییابد.
شرکت Q.ANT هدف بلندپروازانهای را برای ساخت ۱۰۰۰ ویفر در سال در خط تولید آزمایشی خود تعیین کرده است که نشاندهنده گامی مهم در جهت ارائه این فناوری تراشه با انرژی سبک به بازار است.
در پایان بیانیه مطبوعاتی این شرکت آمده است: این خط تولید آزمایشی که قادر به تولید حداکثر ۱۰۰۰ ویفر در سال است، Q.ANT را قادر میسازد تا معماری تراشههای خود را برای برآورده کردن نیازهای در حال تحول بازار اصلاح کند.
انتهای پیام