به گزارش پایگاه خبری خبرآنی، هشتادویکمین دوره مسابقات قهرمانی نروژ در حالی هفته گذشته آغاز شد که به دلیل شرایط آب و هوایی این کشور مسابقات را بر اساس سیستم بهار و پاییز برگزار میکند. شروع این فصل با اعتراضات گسترده در استادیومهای مختلف همراه بود و هواداران خشمگین مخالفت خود را با استفاده از VAR به شیوههای گوناگون اعلام کردند.
تحریم، سکوت و بنرهای اعتراضی
در اسلو هواداران والرنگا 15 دقیقه ابتدایی بازی را تحریم کردند و تا دقیقه 16 هیچ تماشاگری وارد سکوها نشد. تنها صندلیهای خالی و بنر ”Nei Til VAR!“ (بدون VAR) پشت دروازه خودنمایی میکرد. هزاران نفر در ورودی استادیوم منتظر ماندند تا به صورت دستهجمعی وارد شوند. در سوی مقابل، هواداران وایکینگ نیز 15 دقیقه ابتدایی مسابقه را در سکوت گذراندند. اعتراضات مشابهی در تمامی تیمهای دسته اول و لیگهای دیگر نروژ به چشم میخورد.
آلفرد یوهانسون، سرمربی پرافتخارترین باشگاه نروژ، روزنبورگ با حمایت از هواداران معترض گفت: آنها حق دارند نارضایتی خود را از VAR ابراز کنند و 15 دقیقه سکوت بهتر از به تعویق انداختن مسابقات است.
از بمبهای دودزا تا کیک ماهی!
اعتراضات تابستان گذشته اشکال عجیبتری به خود گرفت. پرتاب بمبهای دودزا، توپهای تنیس و حتی کیک ماهی به داخل زمین باعث شد تا داور مجبور شود سه بار بازی را متوقف کند. در نهایت با تکرار این اتفاق برای بار چهارم، داور بازیکنان را از زمین خارج کرد و فدراسیون فوتبال نروژ دستور داد تا بازی در روزی دیگر و بدون حضور تماشاگران به پایان برسد.
چرا نروژیهای شاد از VAR خشمگیناند؟
نروژ، هفتمین کشور شاد جهان در این مورد خشم ملی را تجربه میکند اما دلیل این اعتراضات گسترده چیست؟
دلایل معترضان چیز جدیدی نیست؛ آنها معتقدند VAR باعث کاهش سرعت بازی، از بین رفتن پویایی مسابقات و تداوم اشتباهات داوری میشود اما آنچه خشم هواداران نروژی را برانگیخته، نحوه تصمیمگیری فدراسیون فوتبال این کشور ( NFF) در اینباره است.
دور زدن رأی هواداران
در ژانویه 2025 باشگاههای دسته اول و دوم (هر کدام با 16 تیم) در یک رأیگیری با نتیجه 19 بر 13 به لغو VAR رای دادند اما در اوایل ماه مارس، NFF یک مجمع ملی برای تمام 450 باشگاه عضو (از جمله تیمهای پایه) برگزار کرد که در آن هواداران VAR با نتیجه 321 بر 129 پیروز شدند. این در حالی است که بسیاری از این تیمها هرگز در مسابقاتی که از این فناوری استفاده میشود، شرکت نخواهند کرد. به همین دلیل در کنار بنرهای ضد VAR، شعارهایی علیه فدراسیون فوتبال نیز به چشم میخورد؛ از جمله ”NFF - مافیا“.
اعتراضات فراتر از فوتبال
اعتراضات در طول سال گذشته گسترش یافته و نه تنها مسابقات قهرمانی داخلی نروژ، بلکه تیم ملی و حتی مسابقات رشته بیاتلون را نیز تحت تاثیر قرار داده است. روشهای اعتراضی نیز خلاقانهتر شدهاند.
لیزا کلاونس، رئیس NFF در مصاحبه با The Athletic در این باره میگوید: یک بار ماشینم را کمی دورتر از حد معمول پارک کرده بودم. بعد دیدم کسی یادداشتی روی شیشه جلو گذاشته و نوشته؛ «موقعیت ماشین باید با VAR بررسی شود!»
از شعارهای رکیک تا کیک در جلسات!
در مقطعی، اتفاقاتی که در فوتبال نروژ میگذشت، به یک طنز تمامعیار تبدیل شد. برای مثال پس از مداخله VAR، یک بازیکن استرومسگودست مجبور شد یک ضربه پنالتی بزند که هواداران تیم خودی با شعارهای رکیک از او استقبال کردند. در یک نمونه عجیب دیگر، هواداران استابک از VAR خشمگین شدند، حتی زمانی که گلی به نفع تیمشان را لغو کرد! به این ترتیب، نتیجه بازی در مقایسه با اعتراض به VAR به حاشیه رانده شد.
با این وجود به نظر میرسد VAR در مسابقات قهرمانی نروژ باقی خواهد ماند و هواداران توافق کردهاند که به اعتراضات خود ادامه دهند، اما در روند مسابقات اختلال ایجاد نکنند.
رئیس NFF در خطر؟
شاید تنها کسی که در این میان تحت تاثیر قرار گیرد، رئیس NFF باشد. کلاونس که خود سابقه 73 بازی برای تیم ملی نروژ را دارد و به عنوان یک حقوقدان شناخته میشود، با پرسشهای سختی از فیفا و یوفا در مورد نحوه اعطای میزبانی جام جهانی 2022 به قطر و همچنین تحریم تیمهای روسیه و اسرائیل شهرت یافته است.
با این حال؛ اوله کریستین، نماینده اتحادیه هواداران نروژ مدعی است که نیروهای ضد دموکراتیک میخواهند فوتبال نروژ را تحت کنترل خود درآورند. کلاونس در پاسخ به این اتهامات بر پایبندی خود به اصول دموکراتیک تأکید میکند و معتقد است که اکثریت خاموش از VAR حمایت میکنند. او حتی شخصاً به کافهای در اسلو رفت تا با 200 هوادار مخالف VAR به گفتگو بپردازد، اگرچه هیچکس نتوانست دیگری را متقاعد کند.
یکی از آخرین اقدامات اعتراضی هواداران پرتاب کیک به داخل زمین است؛ این اشارهای است به فرهنگ قهوه و کروسان در جلسات NFF!
انتهای پیام/