به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، قادر معصومی خانقاه گفت: موضوع دامنه نوسان و همچنین بازنگری در ریزساختارهای بازار سرمایه از جمله موضوعاتی بود که در سال 1403 مطرح شد و جلسات متعددی در این خصوص با ارکان بازار سرمایه برگزار شد.
وی افزود: متعاقب آن موضوعاتی مانند نحوه محاسبه شاخص کل و حجم مبنا مورد بررسی قرار گرفت جمعبندی کلی در نهایت به این سمت پیش رفت که بهتر است همه موارد اصلاحی به صورت یک مجموعه اصلاحات کلی و اساسی اعمال شود.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار، درباره امکان تغییر دامنه نوسان فعلی، به دامنه نوسان پویا، توضیح داد: برای تحقق دامنه نوسان پویا، باید امکانات و زیرساختها بررسی و فراهم شود.
معصومی توضیح داد: مثلا باید بررسی شود که آیا شرکت مدیریت فناوری و سایر ارکانی که زیرساختهای فنی بازار سرمایه را فراهم میکنند، میتوانند در این زمینه کمک کنند و میبایست بررسی شود که آیا ظرفیت اجرای طرح دامنه نوسان پویا وجود دارد یا خیر.
شرط اجرای طرح دامنه نوسان پویا
معصومی توضیح داد: اگر این زیرساختها وجود داشته باشد، میتوانیم به سمت اصلاح ریز ساختارها و دامنه نوسان حرکت کنیم.
او در عین حال تاکید کرد: اما اگر ظرفیت مناسب برای آن وجود نداشته باشد، در ابتدا باید به سمت ایجاد بستر و ظرفیت لازم برای انجام این کار حرکت کنیم تا متعاقب آن بتوانیم دامنه نوسان پویا را محقق سازیم.
او ادامه داد: در سال 1404 یکی از برنامههای مهم سازمان بورس بررسی امکان تنظیم دامنه نوسان به صورت دامنه نوسان پویا است. این موضوع باید در دستور کار سایر ارکان مربوط قرار گیرد.
سوابق بررسی کارشناسی طرح دامنه نوسان پویا
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار، اعلام کرد: دامنه نوسان معاملات طی سالهای متمادی در محدوده 5 درصد قرار داشت، البته در دورههایی نیز دچار تغییراتی شد؛ با این حال عموما معاملات در محدوده دامنه 5 درصدی انجام میشد.
معصومی با اشاره به سوابق بررسیهای انجام شده در نهاد ناظر توضیح داد: در سال 1401 و در پی بررسیهای کارشناسی پیشنهاد شد که دامنه نوسان با توجه به نمادها به 2 دسته تقسیم شود.
او افزود: طبق این طرح پیشنهاد شد، برخی نمادها دامنه نوسان 5 درصدی و برخی دیگر دامنه نوسان 7 درصدی داشته باشند.
به گفته معصومی، حتی پیشنهاد شده بود، طبق بررسی روند نمادها در بازههای 3 ماهه، دامنه نوسان در صورت تأیید پارامترها، حتی تا 10 درصد نیز افزایش داشته باشد.
معصومی خانقاه تاکید کرد: البته پس از تغییراتی که، در آن مقطع در معاونت نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس رخ داد، اجرای این طرح متوقف شد.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار، توضیح داد: پس از تحولات فروردین 1403، از جمله وقوع تحولات منطقهای و شهادت رئیسجمهور سابق، برگزاری انتخابات و عملیات وعده صادق دامنه نوسان در چند مرحله متناسب با ریسکها تغییر کرد.
او افزود: با این حال پس از آن که ریسکهای بازار کاهش نیافت، سازمان بورس نسبت به تثبیت دامنه نوسان 3 درصدی اقدام کرد، این دامنه نوسان تا پایان سال 1403 نیز ثابت ماند.
سازمان بورس پذیرای پیشنهادها
معصومی تاکید کرد: ظرفیت افزایش دامنه نوسان در بازار سرمایه وجود دارد، با این حال اینکه چه دامنه نوسانی برای بازار مناسب است، باید بررسی شود.
او افزود: با توجه به اینکه در شرایط سال 1403 دامنه نوسان 3 درصدی توجیه داشت، تصمیمگیری در این خصوص به سال 1404 موکول شد.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد: سازمان بورس پذیرای همه نظرات بوده و هست.
معصومی تاکید کرد: احتمالا در نیمه نخست سال 1404 همه دیدگاهها در حوزه اصلاح ریزساختارهای بازار سرمایه، جمعبندی و مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام/