خبرآنی/تهران مدیر جهاد کشاورزی پیشوا مهمترین عامل تهدید کننده امنیت غذایی کشور را خرد شدن اراضی کشاورزی عنوان کرد.
حوزه کشاورزی به دلیل ارتباط مستقیم با خوراک مردم و به تعبیر دیگر امنیت غذایی افراد یک جامعه همواره دارای اهمیت بسیار ویژهای است. امنیت غذایی به معنی دسترسی همه آحاد جامعه در همه زمانها به غذای سالم تعریف میشود که دسترسی به این غذای سالم موجب فراهم شدن یک زندگی سالم و شاد است.
اهمیت تامین امنیت غذایی افراد در شرایط بحرانی و ناامنی بیش از دیگر مواقع نمایانگر شده و بر همین اساس مسئله خودکفایی در تولید محصولات زراعی بیش از پیش اهمیت یافته و تاکنون به عنوان سرلوحهای برای کشاورزی در کشور قرار گرفته است. در همین راستا با وحید رحیمی مدیر جهاد کشاورزی پیشوا در خصوص «جایگاه و اهمیت امنیت غذایی در کشور» به گفتو گو پرداختیم.
خبرآنی- چه عواملی میتوانند تهدیدی برای امنیت غذایی باشد؟
عوامل زیادی باعث تهدید امنیت غذایی میشود که از جمله آنها تهدیدات آب و هوایی مانند خشکسالی، سیل، کاهش منابع آبی، فرونشست زمین و خرد شدن اراضی کشاورزی، کاهش درآمد کشاورزان و کوچ اجباری کشاورزان از اصلیترین عوامل تهدیدکننده امنیت غذایی است.
خبرآنی- آیا تغییرات اقلیمی میتوانند بر امنیت غذایی تأثیر بگذارند؟
تغییرات اقلیمی با اثر روی کمیت و کیفیت محصول، می تواند امنیت غذایی جامعه را به خطر بیندازد و کاهش عملکرد محصول در سطح کلان باعث کاهش در دسترسی محصولات زراعی و افزایش وابستگی به واردات محصولات کشاورزی است.
خبرآنی- چه اقداماتی برای تأمین امنیت غذایی در سطح کشور باید انجام شود؟
ابتدا باید از خرد شدن اراضی کشاورزی به عنوان مهمترین عامل تهدید کننده امنیت غذایی کشور جلوگیری شود، سپس با بهرهگیری از علم، افزایش آگاهی مردم و دانش کارشناسان، زمینه لازم را برای افزایش کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی فراهم کنیم به معنای دیگر باید ضریب نفوذ دانش در کشاورزی افزایش پیدا کند.
خبرآنی- آیا تکنولوژیهای نوین میتوانند به تأمین امنیت غذایی کمک کنند؟ چگونه؟
استفاده از تکنولوژیهای نوین منجر به افزایش کمیت و کیفیت محصولات غذایی شده و نقش موثری در بالا بردن امنیت غذایی دارد. از جمله این بهرهمندی میتوان به استفاده از گلخانهها که در چند سال گذاشته موجب افزایش ۲۰ برابری عملکرد محصول شده و یا تولید بذرهای گندم و جو سازگار با شرایط کشور اشاره کرد. البته در بحث استفاده از گیاهان تراریخته نیز موافقان و مخالفان زیادی وجود دارد که با توجه به نقش موثری که این گیاهان در تولید و افزایش مقاومت به بیماریها دارد باید مسئولان به این حوزه نگاه جدیتری داشته باشند.
خبرآنی- چگونه میتوان کیفیت و سلامت مواد غذایی را در طول زنجیره تأمین، تضمین کرد؟
در خصوص افزایش کیفیت مواد غذایی بحث و راهکارهای زیادی وجود دارد که از عملیات خاکورزی و جایگزینی کم خاکورزی و بی خاکورزی شروع و تا استفاده از کودهای آلی بجای کودهای شیمیایی، استفاده از سموم با دوره کارنس پایین، جایگزینی مبارزه بیولوژیک یا آفات بجای مبارزه شیمیایی همچنین رعایت و تهیه جیره مناسب و سالم در بحث تولید گوشت قرمز و سفید و ... همه از جمله اقداماتی است که موجب تولید مواد غذایی سالم و افزایش کیفیت مواد تولید شده است.
خبرآنی- موانع اصلی در زمینه تامین امنیت غذایی در کشورهای در حال توسعه، چیست؟
کشورهای در حال توسعه به علت نداشتن یک الگوی کشت مناسب و یا عدم توجه به اصول کشاورزی پایدار و توجه به صنعت بجای کشاورزی، مشکلات فراوانی در افزایش امنیت غذایی خود دارند.
انتهای پیام