به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، آیین رونمایی از گزارش زیست بوم دانشبنیان سال 1402 در محل همایشهای بینالمللی صدا و سیما برگزار شد.
محمدعلی شیرازی؛ مدیرعامل فرابورس ایران در این همایش اظهار کرد: امروز شاهد دومین عرضه اولیه شرکت دانشبنیان در بازار نوآفرین بودیم. شرکت "مام میهن" که یک شرکت دانشبنیان است، عرضه اولیه خود را انجام داد. این تقارن را با این جلسه بسیار مثبت میبینم و امیدوارم روز به روز شاهد پیشرفت بیشتر این حوزه در ایران باشیم.
مدیرعامل فرابورس ایران گفت: فرابورس ایران یکی از چهار بورس تحت نظارت سازمان بورس است که از سال 1388 فعالیت خود را آغاز کرده و 8 بازار با کارکرد و مقررات جداگانه دارد. اگر بخواهیم کلیاتی از فرابورس ارائه دهیم، شامل بازارها، ابزارها و نهادهای مالی متنوعی است. فرابورس به گونهای طراحی شده که برای هر سرمایهگذار با هر میزان سرمایه و هر سطح ریسکپذیری، بازار و ابزار مناسب وجود دارد. همچنین، برای هر شرکت نیازمند تأمین مالی، با هر سطح ریسک، امکان تأمین مالی فراهم است. به همین دلیل، ابزارها و بازارهای متنوعی تعریف شدهاند که متناسب با نیازهای مختلف، امکان سرمایهگذاری یا تأمین مالی را فراهم میکنند.
شیرازی گفت: این تنوع در ابزارها و بازارها به حدی است که هر بنگاه اقتصادی باید نسخهای مناسب با شرایط خود از این بازارها و ابزارها انتخاب کند. این موضوع، اهمیت مشاوره مالی را بیش از پیش آشکار میسازد. به عنوان شخصی که دغدغههای اکوسیستم نوآوری و دانشبنیان را دنبال میکنم، معتقدم که یکی از بزرگترین چالشها در این حوزه، مشاوره تأمین مالی است. با توجه به تنوع ابزارها و بازارها در بازار سرمایه و بازار پول، نیاز به مشاوره مالی برای فعالان این حوزه بسیار حیاتی است.
وی گفت: قدیمیترین بازار ما، بازار سهام است که شامل بازار اول و دوم میشود. این بازارها عمدتاً به شرکتهای بالغ و کمریسک مربوط میشوند. در این بازارها، شرکتهای دانشبنیان و غیردانشبنیان پذیرش میشوند. همچنین، بازارهای ابزارها و نهادهای مالی وجود دارند که شامل انواع صندوقها و اوراق صکوک میشوند. در اینجا بیشتر بر ابزارهایی تأکید میکنم که مرتبط با شرکتهای دانشبنیان هستند.
مدیرعامل فرابورس ایران گفت: در بازار سهام، شرکتهای دانشبنیان بزرگ میتوانند در بازار اول و دوم پذیرش شوند. همچنین، صندوقهای جسورانه مرتبط با فضای نوآوری و صندوقهای خصوصی وجود دارند که به این حوزه مرتبط هستند. علاوه بر این، انواع صکوک نیز میتوانند دراختیار شرکتهای دانشبنیان با توجه به سطح بلوغ و ریسکپذیری مورد استفاده قرار گیرند.
وی تصریح کرد: بازار جدیدی که سال گذشته راهاندازی کردیم و امسال اولین عرضه اولیه در آن انجام شد، بازار نوآفرین است که این بازار مختص شرکتهای دانشبنیان و استارتاپ است و شرایط و نگرش آن به شدت با بازار سهام متفاوت است. هیئت پذیرش این بازار به گونهای طراحی شده که فضای نوآوری و دانشبنیان را به خوبی درک کند. این بازار شامل دو تابلو است: تابلو دانشبنیان و تابلو رشد. در ادامه بیشتر در مورد عملکرد این بازار صحبت خواهم کرد.
شیرازی تصریح کرد: علاوه بر این، بازار ابزار مشتقه، بازار پایه و بازار سوم نیز وجود دارند. بازار تأمین مالی جمعی نیز یکی دیگر از بازارهایی است که میتواند برای شرکتهای دانشبنیان و استارتآپها مفید باشد. این بازار به نوعی شبیه به سیستم مالی غیرمتمرکز (DeFi) عمل میکند. در مجموع، ابزارها و بازارهایی مانند تأمین مالی جمعی، صندوقهای جسورانه، صندوقهای خصوصی، بازار نوآفرین و انواع صکوک میتوانند در خدمت شرکتهای دانشبنیان قرار گیرند.
مدیرعامل فرابورس ایران تأکید کرد: همکاران من گزارشی تهیه کردهاند که نشان میدهد عرضه اولیه (IPO) شرکتها چگونه میتواند بر اندازه شرکتها تأثیر بگذارد؟! ما میتوانستیم شاخصهای مختلفی را انتخاب کنیم تا بررسی کنیم آیا عرضه اولیه موفق بوده است یا خیر. مثلاً آیا شرکت مام میهن در پنج سال آینده بزرگتر خواهد شد؟ آیا سودآوری افزایش خواهد یافت؟ آیا میزان تولید رشد خواهد کرد؟ اما به دلیل نواقص موجود در هر یک از این شاخصها، به این نتیجه رسیدیم که تغییر در تعداد شاغلین شرکتهایی که عرضه اولیه شدهاند را بررسی کنیم.
شیرازی گفت: آمار ما نشان میدهد که از 215 شرکتی که تاکنون در فرابورس، عرضه اولیه شدهاند، تعداد شاغلین از 77,687 نفر در زمان عرضه اولیه به 102,321 نفر در حال حاضر افزایش یافته است. این افزایش 32 درصدی در تعداد شاغلین، با در نظر گرفتن متوسط عمر این شرکتها که حدود 4 سال است، نشاندهنده رشد قابل توجهی است. اگر این رقم را با سایر فاکتورهای اقتصادی مقایسه کنیم، رشد بسیار خوبی محسوب میشود. البته برخی ممکن است این رشد را به دو صورت تفسیر کنند: شرکتهایی که پذیرش شدهاند از ابتدا قابلیتهای اقتصادی بهتری داشتهاند، یا اینکه بگوییم پذیرش در بازار سرمایه و امکانات آن منجر به رشد این شرکتها شده است. در هر صورت، این رشد مثبت و امیدوارکننده است.
مدیرعامل فرابورس ایران تأکید کرد: این موضوع نشاندهنده آن است که شرکتهای خوبی پذیرفته شدهاند و در دسترس قرار گرفتهاند یا اینکه شرکتها به اینجا آمدهاند و رشد کردهاند. در هر صورت، پذیرش این شرکتها اتفاق بسیار مبارکی است. ما در حال حاضر 21 شرکت دانشبنیان در فرابورس داریم که در بازارهای اول و دوم حضور دارند. اگر این تعداد را با کل شرکتهای این بازار که حدود 200 شرکت است مقایسه کنیم، حدود 10 درصد از شرکتهای ما دانشبنیان هستند. در یک سال گذشته، دو شرکت در بازار دانشبنیان پذیرفته شدهاند: صنایع ارتباطی آوا و مهرمن. اخیراً در تاریخ 8/10 امسال و دیگری امروز نیز عرضه شدند. دو شرکت در بازار اول و سه شرکت در بازار پایه پذیرفته شدهاند.
شیرازی گفت: در بخش تأمین مالی، 25 شرکت حدود 2300 میلیارد تومان از محل عرضه اولیه سهام (IPO) تأمین مالی کردهاند. در بخش درآمد ثابت، اوراق در 11 ماهه امسال، 15 شرکت اوراق مالی اسلامی به ارزش 2640 میلیارد تومان منتشر کردهاند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد بسیار خوبی داشته است (211 درصد رشد). این ابزار نیز بسیار قابل توجه و مفید بوده است.
مدیرعامل فرابورس ایران تصریح کرد: در حال حاضر، تعداد صندوقهای پذیرفته شده در فرابورس 146 صندوق است که 64 درصد از آنها مبتنی بر اوراق بهادار بازار سرمایه هستند و 14 نوع متفاوت دارند. اگر به صندوقهای مرتبط با فضای نوآوری نگاه کنیم، حدود 24 صندوق VC و صندوقهای سرمایهگذاری خصوصی (PE) داریم که در 11 ماهه امسال سه صندوق پذیرهنویسی شدهاند و 3994 میلیارد تومان تأمین مالی کردهاند.
وی گفت: در مورد سکوهای تأمین مالی جمعی، از زمان راهاندازی این صندوقهای تأمین مالی جمعی در فرابورس، 74 موافقت اصولی و 42 مجوز فعالیت صادر شده است. در حال حاضر، 42 سکو میتوانند تأمین مالی کنند. از سال 1399 که سال افتتاح سکوها بوده است تاکنون، این سکوها رشد بسیار زیادی داشتهاند و در سه سال اخیر 14,60 میلیارد تومان و تعداد 591 طرح در سال 1403، 321 طرح، در سال 1402، 110 طرح در سال 1401 تأمین مالی شدهاند.
وی ادامه داد: نکته قابل توجه این است که حدود 21,271 سرمایهگذار منحصر به فرد در تأمین مالی جمعی مشارکت کردهاند که این بازار را به یک بازار پویا تبدیل کرده است. رشد تعداد سرمایهگذاران از 115 به چند هزار نفر بسیار چشمگیر بوده است. تقریباً همه استانها از این تأمین مالی بهره بردهاند، اما عمدتاً استانهای تهران، اصفهان، یزد، خراسان و مازندران بیشترین بهره را بردهاند و در مجموع 26 استان از این امکان استفاده کردهاند.
مدیرعامل فرابورس ایران گفت: بازار نوآفرین با هدف پذیرش و عرضه اولیه شرکتهای استارتاپی و دانشبنیان تأسیس شده است تا این شرکتها درگیر الزامات سخت و مسیر دشوار شرکتهای عادی نشوند و پذیرش آنها سادهتر صورت گیرد.
وی گفت: این بازار دو تابلو دارد: تابلو رشد و تابلو دانشبنیان. تابلو رشد مخصوص شرکتهای استارتاپی و شرکتهایی است که به دلایلی میخواهند در این بازار حضور یابند. تابلو دانشبنیان نیز مربوط به شرکتهایی است که گواهی معاونت علمی دارند. الزامات این تابلوها سادهتر است و حداقل سرمایه مورد نیاز در تابلو رشد حداقل 10 میلیارد تومان و حداکثر 500 میلیارد تومان است و در تابلو دانشبنیان 10 میلیارد تومان است. این شرکتها نیاز به سابقه عملیاتی طولانی ندارند و بیشتر چشمانداز آینده آنها مهم است.
وی تصریح کرد: از زمان شروع پذیرش در این بازار، 11 شرکت در تابلو رشد و 11 شرکت در تابلو دانشبنیان پذیرفته شدهاند که در مجموع 22 شرکت در بازار نوآفرین حضور دارند. در حال حاضر، 10 شرکت در حال طی مراحل پذیرش در تابلو رشد و 8 شرکت در تابلو دانشبنیان هستند. 4 شرکت عرضه شدند و 3 شرکت نیز امروز عرضه شدند.
وی تأکید کرد: همه ما میدانیم که اقتصاد دانشبنیان دیگر یک انتخاب نیست، بلکه یک اجبار در همه اقتصادهاست. وظیفه همه نهادها این است که به تقویت این بخش از اقتصاد کمک کنند. ما در فرابورس نیز این وظیفه و رسالت را بر عهده داریم و بسیار مشتاقیم که نقطه نظرات شما را دریافت کنیم. من معتقدم که باید برای هر سطح از ریسکپذیری و میزان سرمایه، ابزار و بازار مناسب وجود داشته باشد تا سرمایهگذاران و تأمینکنندگان مالی بتوانند به بهترین شکل از آنها استفاده کنند.
انتهای پیام/