سازمان تحقیقات کشاورزی، فربه اما ضعیف در کارآمدی

به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری خبرآنی، درپی گلایه های وزیر جهاد کشاورزی از سازمان تات در حالی که کشاورزی ایران با مشکلات زیادی روبه‌رو است، یکی از چالش‌های اصلی، عدم انتقال مؤثر تجربیات و یافته‌های تحقیقاتی به عرصه‌های عملی کشاورزی است.

میزان بالای ضایعات کشاورزی در کشور به حدی است که با وجود شعارهای متعدد در زمینه بهبود وضعیت، هنوز نتایج ملموسی در عمل مشاهده نمی‌شود. در این راستا، باید به این نکته اشاره کرد که سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با وجود حدود 7 هزار نیروی انسانی که 2 هزار نفر آن هیئت علمی هستند، نتوانسته به طور مؤثر و کارآمد به حل مشکلات کشاورزی کشور بپردازد.

این مشکلات صدای غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی را هم درآورده و وی چندی پیش در جمع اعضای خانه کشاورز با گلایه از کندی نفوذ دانش در بخش تولیدات کشاورزی، حضور میدانی مروجان در روستاها و مزارع را ضروری خواند و گفت: ما در عمل می‌بینیم که خروجی کار بخش تحقیقات متناسب با داشته‌های سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) چندان مطلوب نیست و این امر نشان می‌دهد که در این زمینه اشکالاتی وجود دارد.

بنابراین گزارش، تحقیقات و یافته‌های کشاورزی به درستی وارد عرصه عمل و زمین‌های کشاورزی نشده‌اند. به‌گونه‌ای که حتی اگر کشاورزی بخواهد از خدمات تحقیقاتی این سازمان استفاده کند، با توجه به حلقه های گم شده ترویج، در صورتی که روابط لازم را نداشته باشد، دسترسی به این خدمات برای وی دشوار است. در این زمینه، مشاهده شده است که کشاورزان برای دریافت یافته های کشاورزی و  دریافت مشاوره باید به معاونت اجرایی وزارت جهاد کشاورزی و سازمان های جهاد کشاورزی مراجعه کنند، اما این مراجعه معمولاً با بروکراسی‌های پیچیده‌ای همراه است که کار را برای کشاورزان سخت می‌کند.

همچنین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با در اختیار داشتن 34 مرکز تحقیقاتی استانی، 22 موسسه ملی تحقیقات کشاورزی و یک پارک ملی علم و فناوری کشاورزی و منابع طبیعی، با حدود 100 هزار هکتار اراضی و ابنیه در اختیار خود، نتوانسته خیلی به رشد و توسعه کشاورزی کشور کمک کند. به‌عنوان مثال، میانگین عملکرد باغ‌های تحقیقاتی پسته این سازمان، یک تن در هکتار است، در حالی که در اراضی بخشی خصوصی حتی به بیش ازبه 3 تن در هکتار می‌رسد.

انتقال تجربیات کشاورزان برگزیده و نمونه نیز به درستی انجام نمی‌شود به طوری که در مراسم معرفی کشاورزان نمونه اخیر که برای معرفی، الگو سازی و انتقال تجربیات آنها توسط سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی با حضور رئیس جمهور  برگزار  شد اما خروجی مشخص و قابل دفاعی از آن مشاهده نشده است.

در این مراسم هزار نفر به عنوان همراه کشاورزان نمونه شرکت کردند، در حالی که تنها 146 نفر از کشاورزان به عنوان نمونه انتخاب شدند.

این مراسم که با هزینه‌ بالایی هم برگزار شد، اما دستاوردهای این کشاورزان به طور مناسب در رسانه‌ها اطلاع‌رسانی نشده و اطلاعات آنها برای ترویج به رسانه‌ها ارائه نشده است؛ با وجود پیگیری‌های  این خبرگزاری، اطلاعات ارتباطی این نمونه ها برای ترویج و اطلاع رسانی به کشاورزان در اختیار رسانه قرار نگرفت.

 بر اساس اعلام این سازمان، قابلیت تولید 180 میلیون تن محصول کشاورزی در کشور وجود دارد که باید توجه داشت که تنها راه دستیابی به آن، ورود دانش و فناوری به عرصه است و عدم دستیبانی به این مهم یعنی محروم کردن کشور از تولید 50 هزار تن محصول کشاورزی جدید است.

از طرفی شاهپور علایی‌مقدم معاون وزیر جهاد کشاورزی چندی پیش در گرگان با اشاره به درصد بالایی ضایعات بخش کشاورزی گفت: 125 میلیون تن انواع  محصولات کشاورزی در کشور تولید می‌شود اما 30 تا 35 درصد ضایعات کشاورزی داریم؛  این امر نشان می‌دهد که کشاورزی ما هنوز سنتی است و یافته های علمی به خوبی در عرصه ورود نکرده است.

انتهای پیام/

منبع : تسنیم

آخرین خبر ها

پربیننده ترین ها

دوستان ما

گزارش تخلف

همه خبرهای سایت از منابع معتبر تهیه و منتشر می‌شود. در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.