به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری خبرآنی، علی ربیعی؛ دستیار اجتماعی رئیس جمهور اخیراً گفته "انتظار برای خانهدار شدن به 100 سال رسید!"
پیشتر مرکز آمار ایران نیز به بیان معضل مسکن پرداخته و اعلام کرده بود که عمر خانهدار شدن در تهران به 152 سال رسیده است؛ این مسئله به این معناست که مسکن و مسائل پیرامون آن به بزرگترین بحران کشور تبدیل شدهاست.
بسیاری از کارشناسان نیز معتقدند که دولت باید سیاستهای عاجل و دقیق در حوزه مسکن اتخاذ کند.
به همین بهانه گفتوگویی با مجتبی یوسفی؛ عضو هیئت رئیسه مجلس شورای داشتیم؛ وی به خبرآنی گفت: نه تنها مسکن بلکه عمده مشکلات در ایران به موضوعات کلان برمیگردد. موضوعاتی نظیر تورم و بیثباتی اقتصادی در مسئله مسکن، تاثیرگذارند و نقش مهمی ایفا میکنند؛ علاوه بر این نیز سیستم بانکی با خلق نقدینگی و ناترازی مالی سبب شدت گرفتن بحران مسکن در کشور شده است.
وی ادامه داد: موضوع مهم دیگر در چالش مسکن نیز "زمین" است؛ دولت میتواند زمینهای خود را در اختیار مردم قرار دهد تا کمی از این چالشها حل شود.
واگذاری زمین به مردم برای حل معضل مسکن
یوسفی درباره در اختیار دادن زمینها به مردم تصریح کرد: بحث زمین دارای اهمیت بسیاری است. هم از این نظر که زمین محدود و دارای محدودیت است و هم اینکه نمیتوان آن را وارد کرد. مسائل دیگر نیز نظیر کاربری زمین و زلزلهخیز بودن آن، اهمیت مسکن و واگذاری آن را نشان میدهد. دولت میتواند به مردم، زمین واگذار کند اما باید توجه کرد چقدر زمین باید در اختیار خود دولت باشد، تا آنها را در اختیار مردم قرار دهد. خوب است که واگذاری زمین اتفاق بیفتد اما به شرطی که دولت دست خود را از این قضیه کوتاه کند؛ معنی ندارد دولت به این حد دخالت کند و در حوزه زمینها و دیگر مسائل تصاحب داشته باشد.»
وی خاطرنشان کرد: در برنامه دولت قبلی این مسئله بود که دولت شهرها را توسعه بدهد، شهرهای جدید ایجاد کند و با انجام زیرساختهای لازم، به مردم زمین بدهند. اکنون نیز مسئله زمین و مسکن دارای اهمیت است؛ یکی از مهمترین مسائل دیگر در بحران مسکن، مسئله تامین مالی است. عدم وجود زمین نیز باعث شده است تا قیمت مسکن بیشتر شود. مردم هم توانایی پرداخت هزینه برای مسکن را ندارند و در پرداخت مالی آن با مشکل مواجهاند. تورم و بیثباتی اقتصادی نیز در این چالش تاثیرگذار هستند.
حل مشکلات مسکن در طولانی مدت
یوسفی متذکر شد: دولت باید دست خود را از خیلی مسائل کوتاه کند. همین مسئله باعث میشود که خیلی مسائل چه در حوزه مسکن و هم در دیگر مسائل حل شود. حالا اگر بخواهیم اسم این را مردمیسازی بگذاریم، این اسم خیلی مهم نیست اما عبارت مردمیسازی در ذهن همه وجود دارد و هیچ تعریفی از آن ندارند. باید فضا به شکلی فراهم شود که با وجود تورم 40 درصدی و بیثباتی در در صنعت و باقی عرصهها نمیتوان سرمایهگذاری کرد و بسیاری از اقشار ضعیف نمیتوانند مسکن تهیه کنند.
وی درباره پیشنهادات خود برای حل معضل مسکن گفت: بحث اقتصاد کلان در اولویت است و باید به آن اهمیت داد. چالشهای سیستم مالی و بانکی نیز باید حل شوند. انواع وامهای رهنی که در تمام کشورهای دنیا وجود دارد، در ایران محدودیت دارد و خود شرایط اقتصاد کلان نیز مانع این مسئله است؛ زیرا میخواهد وام بلندمدت اعطا کند اما با این تورم، برای خود صرفه ندارد. یک سری موانع قانونی و حقوقی نیز وجود دارد که در انگیزه بانکها برای اعطای مسکن تاثیر میگذارد. شاید بتوان گفت بحران مسکن در طولانی مدت حل خواهد شد اما در بازه کوتاهمدت اتفاقی رقم نمیخورد.
انتهای پیام/