یک رسانه عبری جزئیاتی را از گزارش نیروی هوایی ارتش رژیم صهیونیستی درباره شکست هفتم اکتبر ۲۰۲۳ منتشر کرد که نشان میدهد چگونه نیروهای مقاومت فلسطین صهیونیستها و ارتش تا بن دندان مسلح آنها را غافلگیر و سردرگم کردهاند.
به گزارش خبرآنی، در زمانی که نیروی هوایی رژیم صهیونیستی خود را برای حمله به حزبالله لبنان آماده و توانمندیهایش را برای تحولات احتمالی در جبهه شمالی بسیج میکرد، گروههای مقاومت فلسطین با حمله هفتم اکتبر ۲۰۲۳ از نوار غزه، این نیرو را غافلگیر کردند. این حمله در محاسبات نیروی هوایی رژیم صهیونیستی، همچون سایر یگانهای آن و دستگاههای امنیتی این رژیم، جایی نداشت و موجب شد فرماندهان نیروی هوایی دچار سردرگمی شده و نتوانند تصمیمات درستی اتخاذ کنند.
روزنامه العربی الجدید در این باره گزارش داد بررسی انجام شده توسط نیروی هوایی ارتش رژیم صهیونیستی که در ۲ جلد و مجموعاً هزار صفحه تنظیم شده و برخی جزئیات آن توسط وبگاه عبریزبان «وای نت» فاش شده است، حاوی درسهای ارزشمندی برای آینده است. از جمله این درسها میتوان به ضرورت آمادگی بیشتر، افزایش آزادی عمل خلبانان، ۲ برابر کردن ذخایر سامانههای پدافندی «گنبد آهنین» و «حیتس» و همچنین خرید تعدادی هواپیمای سبک مجهز به توپ اشاره کرد.
یکی از مقامات ارشد نیروی هوایی ارتش رژیم صهیونیستی که در این بررسی مشارکت داشته، اظهار کرده است: «در هفتم اکتبر، نیروی هوایی با تمام ظرفیت خود عمل کرد. ما از نخستین لحظات در میدان نبرد حضور داشتیم.»
در این بررسی تصریح شده است که آنچه باعث ناکامی اصلی و ناتوانی نیروی هوایی ارتش رژیم صهیونیستی در استفاده کارآمد از تمامی توان خود در ساعات نخست حمله شد، دستکم گرفتن تهدید از سوی بخش اطلاعات نظامی (امان) و سرویس امنیت داخلی (شاباک) و همچنین عدم آمادگی نیروی هوایی برای مقابله با چنین وضعیتی بود. این مسئله، دلیل اصلی شکست کلی در سطح سیاسی، ارتش و نهادهای امنیتی اسرائیل نیز محسوب میشود.
در این گزارش اذعان شده است که علت این شکست؛ غرور، اعتماد بیش از حد به تواناییها، بیاعتنایی به دشمن و تمرکز بیشازاندازه بر مسائل سیاسی داخلی بوده است. در این ۲ جلد تحقیقاتی، موردی یافت نمیشود که نیروی هوایی ادعا کرده باشد در آن پیروز شده یا نبردی را به نفع خود خاتمه داده است. برعکس، ژنرال تومر بار، فرمانده نیروی هوایی رژیم صهیونیستی، در یک جلسه محرمانه اعتراف کرده است: «باید بارها و بارها تأکید کنیم که ما در محافظت از شهروندان اسرائیل شکست خوردیم. بر اساس دادههای اولیه، امکان جلوگیری از وقوع این حمله وجود نداشت، اما شاید میتوانستیم میزان خسارات را کاهش دهیم».
بررسیهای انجامشده نشان میدهد که نیروی هوایی رژیم صهیونیستی تا روز هفتم اکتبر از آنچه درحال رخ دادن بود، بیاطلاع بوده است. خلبانان تنها مشاهده میکردند که افراد از طریق شکافهای ایجادشده در حصار مرزی وارد شده و در حال حرکت هستند، اما درک روشنی از آنچه رخ میداد نداشتند.
طبق این گزارش درز یافته، مشکل دیگر در مقر نیروی هوایی در تلآویو، بهویژه در مرکز کنترل و فرماندهی بود که تحت امر ارشدترین مقام حاضر در آن قرار داشت. این تحقیق نشان میدهد که به دلیل نبود تصویر روشنی از وضعیت میدانی، این مقام ارشد در ابتدا تصور کرد که رژیم اشغالگر هدف حملهای چندجبههای از سوی محور مقاومت قرار گرفته است. بر این اساس، تصمیم گرفت که جنگندههای در حال آمادهباش را برای گشتزنی در نقاط ، از جمله تأسیسات گازی در دریا، اعزام کند. همین امر موجب شد که برخی از جنگندههای درحال آمادهباش بلافاصله به سمت غزه هدایت نشوند، بلکه برای مقابله با تهدیدات احتمالی دیگر به مناطق مختلف فرستاده شوند.
بر اساس یافتههای این بررسی، اگر حتی یک یا ۲ فروند جنگنده در آن لحظات ابتدایی به غزه میرسیدند، تنها با ایجاد صدای ناشی از شکستن دیوار صوتی یا انداختن یک بمب در غرب حصار مرزی، ممکن بود تأثیر قابلتوجهی بر روند نبرد بگذارند، اما در آن زمان، به دلیل نبود اطلاعات کافی، تصمیمی در این باره اتخاذ نشد. دلیل دیگری که منجر به این عدم آگاهی شد، آن بود که نیروی هوایی رژیم صهیونیستی فاقد اطلاعات مستقل از اوضاع غزه بود و بهطور کامل به گزارشهای ستاد کل ارتش وابسته بود. علاوه بر این، بسیاری از افسران ارتباطی نیروی هوایی که در یگانها و لشکرهای مختلف حضور داشتند، به دلیل تعطیلات مذهبی در مرخصی بودند. کسانی که در اتاقهای عملیات حضور داشتند نیز همان «نابینایی اطلاعاتی» را تجربه کردند که فرماندهان ارشد نظامی در مراکز فرماندهی به آن دچار بودند.
این بررسی نشان می دهد که ارتش رژیم صهیونیستی و بهویژه نیروی هوایی آن، تهدید از ناحیه نوار غزه را تا لحظه وقوع آن جدی نگرفته بودند و این یکی از عوامل اصلی شکست در مقابله با حمله هفتم اکتبر محسوب میشود.
انتهای پیام