هشت ماه قبل از برگزاری ششمین انتخابات پارلمانی در عراق از زمان حمله آمریکا به این کشور در سال ۲۰۰۳، منابع سیاسی نزدیک به جریان صدر عراق (که اکنون نامش را جریان ملی شیعی نهاده است) از تصمیم این جریان برای بازگشت به عرصه سیاسی و مشارکت در انتخابات خبر دادند.
به گزارش خبرآنی، جریان صدر عراق و رهبر آن «مقتدی صدر» که نماینده بیش از یک سوم شیعیان عراق است، از اوت ۲۰۲۲ به انزوای کامل خود از فعالیت سیاسی ادامه میدهند. این انزوا پس از یک بحران سیاسی شروع شد که صدریها را وارد درگیری مسلحانه با گروههای مسلح مرتبط با گروههای ائتلاف «چارچوب هماهنگی» کرد. در آن زمان ائتلاف چارچوب هماهنگی طرح صدر برای تشکیل یک دولت چند طائفهای در چارچوب مفهوم اکثریت انتخاباتی را رد میکرد. از این روی، صدر ژوئن ۲۰۲۲، نمایندگان فراکسیون خود در پارلمان (۷۶ کرسی از مجموع ۳۲۹ کرسی) را بیرون کشید و این اقدام به ائتلاف چارچوب هماهنگی فرصت داد فراکسیون اکثریت پارلمان را تشکیل داده و سپس دولت فعلی به ریاست «محمد شیاع السودانی» را تشکیل دهد.
سه شخصیت صدری در بغداد و نجف که یکی از آنها مقام بارزی است، به العربی الجدید گفتند جریان صدر برای ورود قدرتمند به انتخابات آماده میشود. آنها افزودند این امر با بازگشت تدریجی به عرصه سیاسی از طریق نمایندگان مستقل فراکسیون صدری و احیای مجدد و بازگشایی دفاتر جریان صدر در شهرهای جنوب و مرکز عراق و بغداد همراه خواهد بود.
بازگشت جریان صدر برای کار روی پرونده انتخابات
براساس اطلاعاتی که این سه نفر ارائه کردند، دفتر مقتدی الصدر در نجف به نهادهای مربوط به امور انتخاباتی در داخل جریان صدر دستور داده است دیدگاه جامعی درباره قانون فعلی انتحابات و نحوه برخورد با آن در طول انتخابات تهیه کنند. یکی از آنها گفت نهادهای مربوط به امور انتخابات مجددا فعالیت خود را شروع کرده و جلسات غیرعلنی برگزار میکنند. دیگری تأکید کرد جلسات مختلفی در بغداد میان مسؤولان پرونده سیاسی در جریان صدر برگزار شده است تا مقدمات مرحله آینده را فراهم کنند. هدف این است که جریان صدر با قدرت به صحنه بازگردد. به ویژه که پس از خروج از فعالیت سیاسی و ناکامی ائتلاف چارچوب هماهنگی در بسیاری از پروندهها، جایگاه صدریها در میان مردم بالا رفته است. وی اشاره کرد دستورات صادر شده تصریحی بر بازگشت به عرصه سیاسی یا شرکت در انتخابات ندارد، بلکه بر شروع به کار با هدف کسب موقعیت اکثریت در میان سایر گروههای شیعه تصریح دارد تا مأموریت تشکیل دولت توسط صدریها تسهیل شود. وی پیشبینی کرد بازگشت رسمی جریان صدر به صحنه حداکثر دو ماه قبل از انتخابات خواهد بود.
در همین راستا، «مجاشع التمیمی» سیاستمدار نزدیک به جریان صدر به العربی الجدید گفت بازگشت این جریان به صحنه سیاسی منوط به اعلام رسمی از سوی مقتدی صدر است و تاکنون با وجود همه نشانهها و حتی اطلاعات خصوصی که حاکی از بازگشت صدریها به سیاست است، صدر در این خصوص هیچ اظهار نظری نکرده است.
وی افزود، صدر زمانی که از صحنه سیاسی کنار رفت، شروطی را برای بازگشت تعیین کرد و تاکنون این شروط به ویژه در مورد موضوع تحویل متهمان به جرایم فساد به قوقه قضائیه عراق، کنترل سلاحهای خارج از دولت و سایر شروطی که تاکنون محقق نشده است، با مخالفت ائتلاف چارچوب هماهنگی روبرو شد.
التمیمی پیشبینی کرد صدریها ظرف دو ماه آینده به صحنه بازگردند زیرا در مرحله گذشته به دلیل غیبت جریان صدر، تخلفاتی در حوزه قوانین نظام سیاسی صورت گرفته است. همچنین فشار مردمی از سوی غیر از پایگاههای صدری برای بازگشت این جریان به عرصه سیاسی وجود دارد تا یک توازن سیاسی واقعی برقرار شود.
استقبال ائتلاف «دولت قانون» از تصمیم صدر برای بازگشت به عرصه سیاسی
«عبدالرحمن الجزائری» عضو ائتلاف «دولت قانون» که ریاست آن را «نوری المالکی» نخست وزیر پیشین عراق برعهده دارد، به العربی الجدید گفت این ائتلاف از تصمیم صدریها برای بازگشت به فعالیت سیاسی و مشارکت در انتخابات پارلمانی آتی حمایت میکند زیرا جریان صدر یکی از ارکان اصلی در عرصه سیاسی کشور است و غیبتش روی این عرصه تأثیر میگذارد.
وی در عین حال تشکیل یک ائتلاف بزرگ که هر دو گروه صدریها و ائتلاف دولت قانون را در مرحله آتی گرد هم جمع آورد، بعید ندانست و گفت چرا که همه گزینهها هم در ائتلافهای قبل و هم بعد از انتخابات در دسترس خواهند بود.
الجزائری معتقد است جریان صدر با بازگشت انتخاباتی خود، رقیب بزرگ و قدرتمندی برای ائتلاف چارچوب هماهنگی در مناطق بغداد و شهرهای مرکز و جنوب عراق خواهد بود اما همه گزینهها درباره شکل دولت آتی باز خواهد بود و مخصوصا پس از تغییراتی که در منطقه رخ داده و حوادث ناشی از این تغییرات در عراق، به فراکسیونها و رویکردهای آنها بستگی خواهد داشت.
در مقابل، «نبیل العزاوی» پژوهشگر امور سیاسی گفت پس از حوادثی که در منطقه رخ داده و میتواند بر عراق هم سایه اندازد، ایجاد یک نقشه سیاسی جدید که بتواند این کشور را از هر لغزشی دور نگهدارد، ضروری شده است. فراکسیون صدر یکی از بزرگترین فراکسیونهای شیعه است و تمامی نشانهها حاکی از بازگشت آن به عرصه سیاسی است تا تعادلهایی که غایب بودند، ایجاد و عملکردهای قبلی اصلاح شوند.
این پژوهشگر در مورد احتمال شکلگیری ائتلافهای جدید با گروههایی که آرای زیادی به دست خواهند آورد، به ویژه فراکسیون السودانی صحبت کرد و افزود این احتمال وجود دارد که صدریها با السودانی برای ترسیم یک ائتلاف بزرگ متحد شوند و این موضوع در ماههای آینده مشخص خواهد شد. اما بازگشت صدریها براساس همه دادهها و حتی منابع ویژه نزدیک به تصمیم صدر تقریبا قطعی است.
مقتدی صدر ۱۱ آوریل نام «جریان ملی شیعی» را برای جریان خود برگزید. این اقدام پس از کنارهگیری او از فعالیت سیاسی در اوت ۲۰۲۲ و با تأکید بر عدم شرکت در هیچ انتخاباتی در آینده انجام شد تا با سیاستمداران «فاسد» شریک نشود.
انتهای پیام