به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه خبری خبرآنی، بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب درباره دلایل عدم مذاکره با دولت آمریکا که در دیدار جمعی از فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی ایراد کردند، تکلیف همگان در سیاست خارجی به ویژه رویکرد جمهوری اسلامی در قبال دولت آمریکا را مشخص کرد.
رهبر انقلاب در این سخنرانی ضمن یادآوری تجربه مذاکره با آمریکا در دهه 90 که منجر به توافقنامه برجام شد، نتایج برجام و بدعهدی طرف آمریکایی را عبرتی برای دولت و مردم دانستند و تاکید کردند که مذاکره با آمریکا هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه نیست و هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد.
در همین رابطه بخش قابل توجهی از نمایندگان مجلس طی دو روز گذشته مواضع شفاف را درباره عدم مذاکره و اعتماد نکردن به آمریکا بیان کردند که در ادامه برخی از این اظهارنظرات آمده است:
محمدرضا احمدی سنگری نماینده مردم رشت و خمام و عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای گفت: ما در دهه 90 با آمریکا و چند کشور مذاکره کردیم و آمریکاییها به تعهدات خود عمل نکردند و نشان دادند که به دنبال اهداف دیگری هستند.
وی افزود: همین آمریکای جنایتکار سردار سلیمانی را به شهادت رساند و همواره در طول تاریخ انقلاب اسلامی به ما آسیبهای مختلفی وارد کرده است. در دوره جدید هم ترامپ حتی قبل از شروع دوره ریاست جمهوری خود تحریمها علیه ایران را تشدید کرد.
ابوالفضل ظهرهوند نماینده تهران و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی نیز گفت: در رابطه با عدم مذاکره با آمریکا، رهبر انقلاب فرمودند که آمریکا هم ریاکار است هم دروغگو و هم نیت خیری در رابطه با مذاکرات ندارد و پیشبینیها هم بیانگر این است که اقدام مثبتی در روابط طرفین قرار نیست رخ بدهد، بنابراین در رابطه با آمریکا فقط باید بگوییم مرگ بر آمریکا و دلیلی برای مذاکره با آمریکا آن هم با ترامپ وجود ندارد. ترامپ درصدد این است که به مردم ایران در باغ سبز نشان دهد در حالی که در واقع تحریم ها را به مراتب تشدید کرده است.
حسن قشقاوی نماینده رباطکریم و بهارستان در مجلس شورای نیز گفت: طرف مقابل به تعهدات خود پایبند نیست. بیانات رهبر معظم انقلاب یک واقعیت غیر قابل تردیدی در خصوص عهدشکنی طرف آمریکایی بهصورت خاص و اروپایی هم بهصورت عام است و حتی این فرمایشاتِ مهم، ناظر و معطوف به آینده هم است.طرف مقابل نشان داده که به اصول و مبانی حقوق بینالملل، کنوانسیونهای بینالمللی و منشور ملل متحد پایبند نیست. الان هم نوع تصمیماتی که اعلام میشود همانطور که رهبر انقلاب فرمودند راجع به تقسیم جدید جهان، نقشه جدید جهان، الحاقها، انتزاعها و یا کوچ اجباری یا بحثهای دیگری که دارد مطرح میشود، گواه این مطلب است.
علی خزایی نماینده مردم ورامین و پیشوا در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه ملت ایران با دولت پیمانشکن آمریکا هیچ مذاکرهای ندارد، تصریح کرد: ما تجربه کردیم که آمریکاییها پیمان شکن هستند و نسل جدید ما هم این را به چشم خود دید؛ این دیگر تاریخ نیست که بگوییم پیمانی که با مرحوم دکتر مصدق داشتن شکستند.
این نماینده مجلس بیان کرد: برای آمریکا فرقی نمیکند که طرف مذاکرهاش کیست و با هرکسی مذاکره کند، عهدشکنی میکند. در طول تاریخ هم اینطور بوده و بارها تاریخ به ما اثبات کرده و آنها قبل از انقلاب پیمانشکنی کردند و بعد از انقلاب نیز پیمانشکنی کردند. در کمتر از 10 سال گذشته ما مذاکراتی داشتیم و تعهد کردیم و با آمریکاییها پیماننامه نوشتیم ولی آنها نقض پیمان کردند بنابراین آمریکاییها قابل نیستند و به امضای خودشان هم عمل نمیکنند؛ ضمن اینکه همین رئیس جمهور فعلی آمریکا برجام را پاره کرد و از آن خارج شد و این نشان دهنده این است که دیگر نمیشد با چنین فردی مذاکره کرد.
احمد آریایینژاد نماینده ملایر و عضو کمیسیون بهداشت در مجلس شورای اسلامیدر رابطه با تفاوت مبنایی دیدگاههای جمهوری اسلامی با آمریکا گفت: استانداردهای ما با دنیای استکبار همخوانی ندارد. تعریف دنیای استکبار از تروریسیم دقیقاً عکس ماست. بنابراین ما در مبانی با آنها اختلاف نظری و به تبع آن اختلاف عملکرد داریم لذا بابی برای مذاکره باقی نمیماند.
عضو کمیسیون بهداشت مجلس ضمن بیان تجربیات بد و تلخ ایران در تعامل با ایالات متحده افزود: بحث دیگر بحث تجربه است که تاکنون هیچ تجربه مثبتی را در تعامل با آمریکا نداشتیم؛ لذا تاکید به بصیرت در بین مسئولین ضروری است و بدانند که هیچ بابی جهت مذاکره باقی نمی ماند.
مجتبی یوسفی عضو هیات رئیسه مجلس گفت: امروز در قبال مذاکره با آمریکا ما مدعی و مطالبهگر هستیم. چراکه در دهه 90 توافقی بین ایران و آمریکا به امضا رسید و برای آن گفتگوها و مذاکرات بدون واسطه انجام شد و طرف مقابل برای انجام برجام متعهد شد. اما همین رئیس جمهور فعلی آمریکا برجام را پاره کرد و به رغم اینکه این توافق برای رفع تحریمها بود، نه تنها تحریمها برداشته نشد بلکه افزایش هم یافت. آمریکا در توافق برجام به دلیل عدم پایبندی به تعهدات خود و تحریم ارسال دارو به ایران سبب آسیب به بیماران زیادی از چمله بیماران پروانهای شد. همچنین برای غنیسازی 20 درصد اورانیوم درخصوص تولید رادیوداروها در مبارزه با سرطان، آمریکا این اجازه را به ما نداد و غنیسازی 20 درصد متوقف شد و همه این مسائل واقعیتهای تلخ پیشروی مذاکره و توافق با آمریکا است.
ابوالفضل ابوترابی عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی نیز با تاکید بر اینکه آزموده را آزمودن خطاست گفت: ما در دوره 8 سال مذاکره ریاست جمهوری آقای روحانی کمترین رشد اقتصادی را داشتیم چرا که تمام انرژی مملکت صرف مذاکرهای که شد که اختیارش در دست ما نیست؛ ضمن اینکه یکبار مذاکره کردیم و ترامپ حتی برای امضای خودش هم احترامی قائل نشد و شاهد بدعهدی بودیم.
یعقوب رضازاده عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامیبا تاکید بر بدعهدیهای آمریکا در دوران مختلف گفت: مذاکره با دولت آمریکا و به ویژه دولت کنونی آمریکا قطعاً به هیچ وجه صحیح نیست چرا که در 46 سال گذشته دولتهای مختلف آمریکا نشان دادند که غیر قابل اعتماد هستند. به برخی از اعضای دولت که برخی مواقع با مواضع خود دچار خطا میشوند توصیه میکنم که در کار وزارت امور خارجه اختلال ایجاد نکنند و اجازه دهند که این وزارتخانه براساس رهنمودهای مقام معظم رهبری مسائل سیاست خارجی را پیش ببرد. تهدیدها و تحریمهای آمریکا هیچ تاثیری در اراده ملت ایران نخواهد گذاشت.
فداحسین مالکی عضو کمیسیون امنیتملی مجلس شورای اسلامی با اشاره به سیاست یک بام و دو هوای رئیس جمهور آمریکا،گفت: ترامپ وقتی در دور اول از برجام خارج شد؛ هم از میز مذاکره خارج شد و هم از اتاق مذاکره. ما از میز مذاکره خارج شدیم اما از اتاق مذاکره خارج نشدیم.یعنی ایران به تعهدات خود عمل کرد و به قول رهبر انقلاب بیشتر از چیزی که باید، عمل کرد. اگر ترامپ میخواهد واقعا به مردم ایران کمک و دنیا را از تنشها جدا کند، یک گام عملی بردارد و تحریمها را حذف کند. سیاست یک بام و دو هوا برای ما قابل تامل نیست و کماکان از دید ما این بی اعتمادی وجود دارد.
حامد یزدیان دبیر کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز با تاکید بر استفاده از پتانسیلهای داخلی برای حل مشکلات کشور گفت: ادبیات و نوع برخورد آمریکا طوری است که اعتقاد به مذاکره دارد و در ارتباطگیری با دنیا طوری عمل میکند که زمینه مذاکره وجود دارد؛ در صورتی که سیاست جدید آمریکا نماد قلدری را نشان میدهد و مسائل خود را این طور پیش ببرد. وقتی اینطور برخورد میکند از نظر بنده فکر کردن به مذاکره هم خطاست، وقتی ادبیات مذاکره را بهکار نمیگیرد و عملکردش نشان دهنده این است که فقط از بالا به پایین برخورد میکند، باعث میشود حتی فکر مذاکره هم نکنیم. بنابرین هم تجارب قبلی و هم رویکرد فعلی دولت آمریکا دلیل کافی برای این که ما سمت مذاکره نرویم، هست.
بهروز محبی نجمآبادی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای گفت: از ابتدای انقلاب تا به الان هیچ اثر مثبت، نگاه مثبت و رویکرد مثبتی از ایالاتمتحده نسبت به منافع جمهوری اسلامی ندیدیم و در تمام اتفاقات و مذاکرات، منافع آمریکا تامین شده و به منافع حداقلی جمهوریاسلامی توجهی نشده است. همین الان هم که ترامپ اول تهدید میکند و امضا میکند، میخواهد سختگیریهای مضاعف برای جمهوری اسلامی ایجاد کند. از یک ماه اخیر که آمده است در حوزههای مختلف دوباره سختگیریها را شروع کرد. تجربه دهه نود به ویژه در برجام نشان میدهد که آنها بر عهدی که میبندند نمیایستند و پایدار نیستند و وفای به عهد ندارند و واقعا مذاکره با آنها بیفایده است.
پیمان فلسفی نایبرئیس کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: همانطور که رهبر انقلاب فرمودند مذاکره با آمریکا در شرایط فعلی کار عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه نیست و به هرحال ما این مذاکره را هیچوقت به صلاح کشور نمیدانیم. طرح این موضوع به صحت این که فایدهای ندارد و تجارب گذشته هم آن را به اثبات رسانده، جز این که وقت ما را تلف کند و ما را از مسائل اصلی دور کند، فایده دیگری ندارد.
احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به وضع تحریم های چهار دهه توسط آمریکا علیه ملت ایران گفت:اگر چه تحریمهای آمریکا خیلی جدید نیست، چون از قدیم این تحریمها را انجام داده است. در گذشته هم که ترامپ از برجام خارج شد به دلیل این بود که نتوانست منافع مادی از برجام ببرد و فرانسویها از برجام در ایران سود بردند. بنابراین تجربه تاریخی به ما میگوید که او به مذاکره و تعهداتی که میدهد پایبند نیست و وفای به عهد نمیکند، پس چطور میشود اعتماد کرد؟
محسن زنگنه نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در همین رابطه تاکید کرد: مسئولین جمهوری اسلامی با شناخت دقیقی که از آمریکا دارند نباید پالس و سیگنال مذاکره به آنها بدهند. آمریکا به طور حتم برای پیشبرد اهدف اقتصادی در منطقه در پشت درهای بسته خود به این جمع بندی رسیده است که باید با ایران در مورد مسائل منطقه و به خصوص مسائل جهان اسلام گفت وگو کند؛ همان طور که در مقاطعی از زمان با تقاضای آمریکا در مورد مسائل عراق و منطقه نیز صحبت کردهایم.
ابراهیم عزیزی نماینده مجلس شورای اسلامی نیز گفت: آقای ترامپ اگر می خواهد به مذاکره برگردد باید اول حُسن نیت خود را نشان دهد و تضمین های لازم را به ملت ایران بدهد و همچنین باید آورده این مذاکرات روشن شود چون ما مذاکره را صرفاً برای مذاکره مفید نمی دانیم و به نوعی این اتلاف وقت است. ما در موضوع مذاکره چه با طرف آمریکایی و چه اروپایی ها با چند مشکل روبرو بودیم یکی اینکه ما هیچگونه تضمینی بر گفته ها و نوشته ها و پایبندی به عهد و پیمان آنها به دلیل نبود تضمین ها مشاهده نکردیم آنچه که مسلم و مشخص است اینکه باید بفهمیم در مذاکره جدید چه تضمینهایی وجود دارد آیا دوباره باید شاهد نقض پیمان ها باشیم؟
انتهای پیام/