«نفت ارزان» ممکن است وعدهای باشد که ترامپ نتواند به آن عمل کند زیرا مسئلهای نیست که رئیس جمهور آمریکا، اختیار کامل آن را به دست داشته باشد.
به گزارش خبرآنی، دونالد ترامپ به محض به قدرت رسیدن، وضعیت اضطراری انرژی ملی اعلام کرد. هدف از اعلام وضعیت اضطراری، تسهیل رشد عرضه انرژی یا به قول ترامپ «حفاری کن، عزیزم، حفاری» بود. با این حال، این بار، تولیدکنندگان آمریکا چندان تمایلی به حفاری ندارند و این را با صدای بلند و به وضوح میگویند.
صنعت نفت و گاز، پیروزی ترامپ در انتخابات نوامبر را جشن گرفت. پس از چهار سال تحمل یک دولت فدرال نه چندان دوستانه با این صنعت، یک کاخ سفید حامی نفت، مطمئنا تغییری خوشایند بود. اما سپس ترامپ گفت که میخواهد نفت و گاز بیشتری در خطوط لوله جریان یابد و تولیدکنندگان همان چیزی را گفتند که اوپک وقتی از این گروه برای افزایش تولید درخواست میشود، میگوید: «فقط در صورتی که قیمت مناسب باشد!»
اما قیمت، در حال حاضر، مناسب نیست. این تفکر مطرح است که اگر ترامپ در کاخ سفید باشد، بازیگران صنعت نفت و گاز، بزرگترین متحد را در آمریکا خواهند داشت و میتوانند هر کاری که میخواهند انجام دهند و هر میزان که میخواهند نفت خام تولید کنند. در واقع، چنین باوری درست است.
با این حال، این تولیدکنندگان، در حال حاضر هیچ سودی در تولید بیشتر نفت خام نمیبینند. وست تگزاس اینترمدیت که با روی کار آمدن ترامپ و انتظارات برای ازسرگیری سیاست تحریمها علیه اعضای اوپک پلاس، شروع قوی در آغاز سال میلادی جاری داشت، در دو هفته گذشته، روند نزولی پیدا کرد و هفته گذشته حدود ۷۰ دلار معامله شد.
شرکتهای حفاری آمریکایی در واکنش به سیاستهای تشویق تولید، اعلام کردند که قصد ندارند فعالیت را برای افزایش تولید مضاعف کنند. در واقع، آخرین دادههای مربوط به سال ۲۰۲۴، نشان میدهد که رشد تولید نفت آمریکا در سال گذشته، به میزان قابل توجهی کاهش یافت و به ۳۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است. سال قبل، نرخ رشد، سه برابر این رقم بود.
البته مسئله، مسئله قیمت است و برای اوپک و تولیدکنندگان نفت شیل آمریکا، به شکل یکسان صدق میکند. ران گاسک، رئیس شرکت «لیبرتی انرژی» در اواخر ژانویه در اظهارنظری درباره رسیدن ترامپ به قدرت، به روزنامه نیویورک تایمز گفت: آنچه میبینید حجم زیادی نگرش مثبت است. اما هنوز خیلی زود است که بگوییم این تغییر، در سطوح واقعی فعالیت در آمریکای شمالی منعکس خواهد شد.
طبق گزارش نیویورک تایمز، مدیران نفت و گاز، فقط به این دلیل که رئیس جمهور از آنها خواسته است، عجلهای برای افزایش حفاری ندارند. گزارشی که به تازگی در روزنامه وال استریت ژورنال منتشر شد، همین موضوع را به نقل از منابع صنعتی آگاه بیان کرد. در کل، همه به نقل از صنعت انرژی میگویند که دیگر حفاری نخواهد کرد. پایگاه خبری اکسیوس هم به تازگی، به تخمینهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا اشاره کرد که پیشبینی کرده است تولید در بیشتر مناطق، ظرف دو سال آینده کاهش مییابد و تنها منطقه پرمین، رشد قابلتوجهی داشته باشد و در بیش از نیمی از کل رشد تولید آمریکا سهیم خواهد بود.
یک تیر و دو نشان
این وضعیت، ترامپ را در تنگنا قرار میدهد زیرا او با درخواستهای خود برای کاهش قیمت نفت، بیش از یک هدف را دنبال میکند. البته اول، قیمت خرده فروشی سوخت، تورم کلی و در نهایت، نرخ بهره وجود دارد. ترامپ میخواهد همه اینها نزولی شود. با این حال هدف دیگر اعلام شده او، افزایش عرضه جهانی نفت خام و ریزش قیمتها به عنوان راهی برای تحت فشار قرار دادن روسیه برای نشستن پشت میز مذاکرات درباره اوکراین است.
روسیه در دهه گذشته، نشان داده که کاملا قادر است در برابر هر قیمتی که نفت در سطح تجارت جهانی دارد، دوام بیاورد، اما ترامپ تاکید کرده است که قیمتهای پایینتر نفت، این کشور را به مذاکره صلح با اوکراین مجبور میکند. نماینده ویژه او در امور روسیه و اوکراین، قیمت ۴۵ دلار در هر بشکه را مد نظر دارد. این قیمت در حالی که مطمئنا باعث مشکلات اقتصادی روسیه خواهد شد، برای شرکتهای حفاری شیل آمریکا نیز غیرقابل تحمل خواهد بود.
در حافظه وال استریت، آخرین باری که قیمت نفت به ۴۵ دلار در هر بشکه سقوط کرد، جنگ قیمت نفت کوتاهی میان روسیه و عربستان سعودی در گرفته بود که هر دو کشور توانستند در برابر آن دوام بیاورند اما این درباره بسیاری از تولیدکنندگان شیل آمریکا صدق نمیکند. صنعت شل، هر چند گامهای بزرگی به سمت بهرهوری حفاری و کاهش هزینه برداشته، اما همچنان به قیمتهای جهانی بسیار حساس است زیرا هزینههای تولید این صنعت، هنوز به طور کلی بالاتر از هزینههای تولید معمولی است و در حال حاضر نیز فرسودگی ذخایر نفت شیل آغاز شده است.
بر اساس گزارش اویل پرایس، این یکی دیگر از دلایلی است که تولیدکنندگان نفت و گاز آمریکا، عجلهای برای انجام دستور رئیسجمهور ندارند. ممکن است هنوز صدها میلیون نفت خام استخراج نشده در مناطق شیل وجود داشته باشد، اما شرکتهای حفاری به جای فعالیتهای شدیدی که در سالهای رونق این صنعت مشاهده شد و بار بدهی آنها را تحمل ناپذیر کرد، قصد دارد به شیوه سنجیده عمل کنند.
این امر منجر به اتخاذ انضباط مالی سختگیرانهای شد که همه، سالها از آن ستایش میکردند و به یک امر عادی جدید در صنعت شیل تبدیل شد. با این نظم و انضباط و در شرایطی که سعودیها کاملا در حال کنترل قیمت نفت هستند، نفت ارزان ممکن است به وعدهای تبدیل شود که ترامپ نمیتواند به آن عمل کند، زیرا کاملا به اختیار او نیست.
انتهای پیام