استحکام و یکپارچگی ساختاری بتن نه تنها در خواص مواد آن، بلکه در نحوه قالبگیری آن در حین ساخت نهفته است. یک دانشجوی معماری روشی هوشمندانه ابداع کرده است تا با استفاده از بتن و فولاد بسیار کمتر از حد معمول، طبقات طاقدار مستحکم و مستحکم بسازد و برای انجام این کار از اوریگامی الهام گرفته است.
به گزارش خبرآنی، این سازه ایجاد شده توسط لوت شدر بیشین (Lotte Scheder-Bieschin)، دانشجوی دکترای معماری در مؤسسه فناوری فدرال زوریخ سوئیس، یک چارچوب قابل استفاده مجدد برای قالبگیری بتن خیس تا زمانی است که در طبقات طاقدار به شکل نهایی خود در میآید و سخت شود.
به نقل از نیواطلس، با استفاده از این هندسه ساختاری پیچیده میتوان طبقات طاقدار را با استفاده از ۶۰ درصد بتن کمتر و ۹۰ درصد فولاد کمتر در مقایسه با روشهای سنتی قالبگیری کرد. این امر میتواند به طور قابل توجهی انتشار کربن و ضایعات مواد در ساخت و ساز را کاهش دهد، بهویژه با توجه به اینکه تولید بتن باعث ایجاد هفت تا هشت درصد از انتشار دیاکسید کربن در سطح جهان میشود.
یک طبقه طاقدار دارای مشخصات منحنی و قوس مانند است و معمولا از طبقه مسطح، مستحکمتر است. با این حال، چنین سازههایی میتوانند به قالبهای پیچیدهتری برای ایجاد شکل منحنی نیاز داشته باشند و اغلب به مهارتهای تخصصی برای اجرای صحیح نیاز دارند.
اینجاست که این قالب مخصوص وارد میشود. این قالب از نوارهایی از تخته سه لا و لولاهای نساجی برای شکل دادن و قالبگیری طبقات طاقدار بتنی استفاده میکند. خود قالب سبک وزن است، بستهبندی آن آسان است، قابل استفاده مجدد است و برای تولید نیازی به مواد نفتی مانند فوم ندارد. این امر علاوه بر صرفهجویی در مواد، طراحی آن را به یک انتخاب پایدارتر تبدیل میکند.
شکل زیگزاگی به این قالب که تنها ۵۲ پوند (۲۴ کیلوگرم) وزن دارد، اجازه میدهد تا یک تُن بتن را تحمل کند و میتواند از زیر بتُن پخته شده جدا شود تا دوباره مورد استفاده قرار گیرد. الگوی زیگزاگی که او ارائه کرد، هم قالب و هم بتن را تقویت میکند. رویکرد او همچنین شامل یک روش الهام گرفته از اوریگامی برای افزایش استحکام در قالب بود.
وی خاطرنشان کرد: این قالب را میتوان بدون دانش تخصصی یا تجهیزات پیشرفته، تولید و مونتاژ کرد. تنها مواردی که علاوه بر مواد مورد نیاز است، یک قالب برای شکل و یک منگنه است.
چنین پروژههایی و همچنین پروژههای دیگری مانند این مفهوم میتوانند به کاهش مقدار بتن مورد استفاده ما کمک کنند و در کاهش انتشار گازهای گلخانهای عظیم در سرتاسر جهان مؤثر باشند.
انتهای پیام