دولت جدید سوریه مذاکرات حساسی را با ترکیه، روسیه و آمریکا برای مشخص کردن سرنوشت پایگاههای خارجی در سوریه آغاز کرده است.
به گزارش خبرآنی، مذاکرات دولت جدید سوریه با ترکیه، روسیه و آمریکا برای تعیین سرنوشت پایگاههای آنها در سوریه در سایه صحبت در خصوص برنامه این دولت برای امضای توافقهای دفاعی با چند کشور است که وجود برخی پایگاههای خارجی را به یک نیاز مبرم برای مقابله با خطرات احتمالی علیه امنیت و ثبات در این کشور تبدیل میکند.
اخیرا «مرهف ابو قصره» وزیر دفاع سوریه در مصاحبه با واشنگتن پست در دمشق گفت، این کشور به روسیه اجازه میدهد تا دو پایگاه هوایی و دریایی خود در ساحل سوریه را حفظ کند با این شرط که هرگونه توافقی با کرملین در خدمت منافع سوریه باشد.
وی گفت سوریه در حال بررسی توافقهای دفاعی با چندین کشور است و وارد مذاکرات حساسی با آمریکا و ترکیه درباره وضعیت پایگاههای نظامی آنها در خاک سوریه شده است.
وی گفت که توافقهای نظامی جدید با آنکارا احتمالا شامل کاهش یا استقرار مجدد نیروهای ترکیه در سوریه باشد.
پرونده پایگاههای خارجی در سوریه
ترکیه، روسیه و آمریکا پایگاهها و نقاط نظامی در سوریه دارند که طی سالهای جنگ در سوریه به دلایل مختلف ایجاد شده است. چالشهای امنیتی و نظامی که دولت جدید سوریه با آن مواجه است پرونده پایگاههای خارجی در سوریه را با اهمیت میکند. به ویژه اینکه خطرات همچنان علیه امنیت ملی وجود دارد و ثبات در این کشور را که از بعد نظامی آسیبهای زیادی دیده است، تهدید میکند.
روسیه از سال ۲۰۱۵ با موافقت نظام «بشار اسد» رئیس جمهور سابق سوریه پایگاههای نظامی را در این کشور برای کمک به نظام اسد ایجاد کرد. بعد از کنار رفتن نظام بشار اسد در هشت دسامبر گذشته مسکو نیروهای خود در سوریه را به سمت پایگاه اصلی خود در منطقه حمیمیم در حومه لاذقیه برد. روسیه این پایگاه را در سال ۲۰۱۵ تاسیس کرد. پایگاه حمیمیم در نزدیکی ساحل سوریه قرار دارد. مسکو تمایل دارد این پایگاه را که برای حضور طولانی مدت و ثابت خود در شرق دریای مدیترانه ایجاد کرده بود حفظ کند. مسکو پایگاه دیگری در شهر طرطوس در ساحل سوریه دارد که اهمیت کمتری دارد و مربوط به عملیات اصلاح و امداد ناو روسیه در دریای مدیترانه است.
علاوه بر روسیه ائتلاف بینالمللی ضد داعش به رهبری آمریکا در شرق سوریه و مشخصا در حومه دیرالزور و حسکه حضور دارد. آمریکا و ائتلاف بینالمللی پایگاه العمر را دارند که یکی از بزرگترین میادین نفتی در سوریه در آنجا قرار دارد. به نظر میرسد در این پایگاه نیروهای آمریکایی، فرانسوی و انگلیسی حضور دارند. ائتلاف آمریکا همچنین پایگاهی در میدان گازی کونیکو در حومه دیرالزور دارد که شامل مرکز آموزش و محل فرود بالگردها است.
آمریکا در حسکه چندین پایگاه دارد که مهمترین آن در اطراف میدان نفتی رمیلان معروف به پایگاه خراب الجیر است که یکی از نخستین پایگاههای خارجی در سوریه است که آمریکا در راستای جنگ علیه داعش ایجاد کرد. آمریکا پایگاه دیگری دارد که یکی از مهمترین و بزرگترین پایگاههای این کشور است. این پایگاه پایگاه التنف است که ائتلاف بینالمللی آمریکا سال ۲۰۱۴ آن را تاسیس کرد و در غرب مرزهای عراق و ۲۲ کیلومتری مرزهای سوریه و اردن قرار دارد.
در شمال سوریه ترکیه نفوذ نظامی گستردهای دارد. این کشور پایگاههایی در غرب یا شرق فرات دارد که در طول سالهای جنگ سوریه آن را ایجاد کرده و بعد از توافقها با طرف روسی در راستای روند آستانه تقویت شده است.
پادگان المسطومه در حومه جنوب غربی ادلب و فرودگاه تفتناز در حومه شمال شرقی ادلب از مهمترین مواضع نظامی ترکیه در شمال غرب سوریه است. ارتش ترکیه یک پایگاه در اطراف شهرک الباب در شمال شرق حلب و نقاطی در شرق رود فرات در مناطق تل ابیض و راس العین دارد.
آنکارا همچنان معتقد است که با حضور نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) در شمال شرق این کشور امنیت ملی ترکیه در معرض خطر قرار دارد. برای همین پیشبینی میشود که دولت سوریه درباره ابقای ترکیه در شمال تا زمان از بین رفتن این خطر مذاکره کند.
اخبار حاکی از این است که دولت سوریه به دنبال ایجاد شراکت استراتژیک با ترکیه به ویژه در بعد نظامی است و این مسئله ایجاد پایگاههای نظامی ترکیه در عمق سوریه برای مقابله با خطرات احتمالی علیه امنیت ملی سوریه به ویژه از جانب رژیم صهیونیستی که بیشتر توانمندیهای نظامی سوریه را از بین برده است میطلبد.
آینده پایگاههای خارجی
«ضیا قدور» کارشناس نظامی به العربی الجدید گفت: آینده پایگاههای خارجی در سوریه به عوامل زیادی از جمله روابط بین سوریه و گروههای منطقهای و بینالمللی مختلف بستگی دارد. به نظر میرسد دولت جدید سوریه برای ایجاد توازن بین قدرتهای مختلف برای تضمین منافع و ثبات این کشور تلاش میکند. روسیه یکی از بازیگران اصلی در سوریه است و دو پایگاه آن در حمیمیم و طرطوس اهمیت استراتژیک زیادی برای آن دارند. اگر دولت سوریه تصمیم بگیرد تا رویکرد غرب را برای ارتش آتی سوریه اجرا کند این مسئله به کاهش یا حتی پایان دادن به حضور روسیه در این کشور منجر میشود اما این اتفاق فورا رخ نمیدهد چرا که روابط روسیه و سوریه برای بیش از نیم قرن ادامه داشته است.
وی افزود: حملات مداوم اسرائیل به سوریه نیاز به دفاع هوایی قوی را بیشتر میکند برای همین ممکن است پایگاههای ترکیه یا روسیه به ویژه آنهایی که شامل سامانههای دفاع هوایی پیشرفته مثل اس ۴۰۰ هستند نقش مهمی در حمایت از روسیه در برابر این تهدیدات داشته باشند.
وی درباره حضور ترکیه در شمال سوریه گفت: آنکارا منافعی دارد و پایگاههای نظامی خود را بخشی از استراتژی امنیتی علیه تهدیدات گروههای جدایی طلب میداند. اگر توافقهای دفاع نظامی بین سوریه و ترکیه امضا شود این مسئله حضور پایگاههای دائمی ترکیه در داخل سوریه را میطلبد.
قدور حضور نظامی آمریکا در سوریه را محدود دانست که به صورت اساسی بر مبارزه با داعش متمرکز است.
وی گفت: من معتقدم که آینده پایگاههای آمریکایی در سوریه به نیاز آمریکا برای ابقای تعدادی از نیروهایش در آنجا و رویکردهای سیاسی دولت جدید سوریه و روابط بین واشنگتن و دمشق وابسته است.
«فایز الاسمر» تحلیلگر نظامی نیز گفت: ماموریت پایگاههای آمریکایی چه آنهایی که در شرق فرات وجود دارند و چه پایگاه التنف با پایان داعش در سوریه به پایان رسیده است. در حال حاضر واشنگتن در عقب نشینی به بهانه ترس از بازگشت داعش تعلل میکند. به نظر من آمریکا تعداد نیروهایش در سوریه را کاهش خواهد داد اما به صورت نهایی عقب نشینی نخواهد کرد.
وی به العربی الجدید گفت: تعداد پایگاههای ترکیه در سوریه در آینده کاهش خواهد یافت و شاید تنها به دو پایگاه بسیار مجهز با هدف مداخله سریع در جنگ علیه نیروهای دموکراتیک سوریه محدود شود.
وی گفت: حضور نظامی روسیه در سوریه با مشکلاتی مواجه خواهد شد به ویژه اینکه غرب پایان حضور روسیه در سوریه را به لغو تحریمها علیه سوریه ربط داده است.
انتهای پیام