جنگ تجاری که دونالد ترامپ به محض رسیدن به قدرت برای رسیدن به اهداف زیاده خواهانه بر پا کرده است، این بار برای اقتصاد آمریکا و مصرفکنندگان حساس به قیمت، خطرناکتر از جنگ تجاری محدودتر دوره اول ریاست جمهوری او خواهد بود.
به گزارش خبرآنی، زمانی که دونالد ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود، بزرگترین جنگ تجاری از دهه ۱۹۳۰ را آغاز کرد، ترکیب ناگهانی تهدیدات و عوارض واردات بر کالاهای شرکای تجاری آمریکا، هرج و مرج به پا کرد و انتقاد اقتصاددانان جریان اصلی طرفدار تجارت آزاد را برانگیخت.
اما آسیب چندانی به اقتصاد آمریکا وارد نشد و مهمتر از آن، تورم تحت کنترل باقی ماند. اقتصاد این کشور مانند گذشته به رشد خود ادامه داد و کسریهای تجاری عظیم آمریکا که عامل اصلی خشم ترامپ است، در برابر لفاظیها و تعرفههای او مقاومت نشان داد و از قبل هم بیشتر شد.
عاقبت جنگ تجاری که ترامپ برای دور دوم ریاست جمهوری خود برنامهریزی کرده است، اگر به شکلی که او توصیف کرده است، پیش برود، به احتمال زیاد موضوعی متفاوت خواهد بود. به نظر میرسد ترامپ جاه طلبیهای بزرگتری دارد و این بار در فضای اقتصادی بسیار خطیرتری، عمل میکند.
برنامههای ترامپ برای اعمال تعرفههای ۲۵ درصدی بر کالاهای مکزیک و کانادا و ۱۰ درصد برای چین و پس از آن، هدف قرار دادن اتحادیه اروپا، رشد اقتصادی آمریکا را تهدید میکند و قیمتها را در این کشور افزایش میدهد و وعده انتخاباتی او برای از بین بردن تورمی را که جو بایدن، رئیسجمهور سابق را هم آزار میداد، تضعیف میکند.
این تعرفهها توسط واردکنندگان آمریکایی پرداخت میشود که سپس سعی میکنند هزینههای بالاتر را از طریق قیمتهای بالاتر، به مصرفکنندگان منتقل کنند.
اذعان ترامپ به پرهزینه بودن تاکتیکهای تجاری
خود ترامپ نسبت به پیامدهای احتمالی هشدار داده است. رئیس جمهور آمریکا، یکشنبه گذشته، در یک پست شبکه اجتماعی نوشته بود: «آیا رنجی وجود خواهد داشت؟ بله، شاید (و شاید هم نه!). ترامپ اما ما دوباره آمریکا را عالی خواهیم کرد، و همه اینها ارزش قیمتی را که باید پرداخت شود، خواهد داشت.
در حال حاضر، بخشی از اقدامات خصومت آمیز دولت آمریکا متوقف شده است. ترامپ دوشنبه گذشته، تعرفههای گمرکی بر کانادا و مکزیک را ب پس از موافقت این کشورها برای جلوگیری از جریان مواد مخدر غیرقانونی و مهاجران غیرقانونی به آمریکا، به مدت ۳۰ روز متوقف کرد تا مذاکرات بیشتری انجام شود. اما او برنامه تعرفههای ۱۰ درصدی بر چین را روز سه شنبه به اجرا گذاشت. پکن بلافاصله با اعمال تعرفه بر محصولات آمریکا از جمله زغالسنگ و خودروهای بزرگ، تلافی کرد. همچنین صادرات مواد معدنی حیاتی را محدود کرد و تحقیقات ضد انحصاری علیه گوگل را استارت زد.
ترامپ تعرفهها یا عوارض بر واردات، را یک «اکسیر اقتصادی» میبیند که میتواند کارخانهها را به قلب آمریکا بازگرداند، برای دولت پول بیاورد و کشورهای خارجی را برای انجام آنچه او میخواهد، تحت فشار قرار دهد.
دونالد ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود، بر اکثر کالاهای چینی و پنلهای خورشیدی، ماشین لباسشویی، فولاد و آلومینیوم وارداتی، تعرفه وضع کرده بود. افزایش عوارض واردات شاید قیمت این اقلام را افزایش داد، اما تاثیر کمی بر تورم کلی داشته یا اصلا تاثیری نداشت. تعرفههای مذکور، تاثیر چندانی در بازگرداندن مشاغل کارخانه انجام ندادند. اقتصاددانان موافق هستند که جنگ تجاری دوم ترامپ می تواند بسیار پرهزینهتر از جنگ اول باشد.
در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، تیم تجاری او به دقت فهرست تعرفههای خود را متمرکز کردند تا از تاثیر آن بر مصرفکنندگان جلوگیری کرده یا حداقل، آن را به تعویق بیاندازند. ویلیام راینش، یکی از مقامات بازرگانی سابق آمریکا گفت: آنها محصولات صنعتی را هدف قرار دادند و نه محصولاتی که در قفسههای والمارت قرار میگرفتند و این تاثیر تعرفهها را کمتر کرد.
در مقابل، این بار، تعرفهها همه جانبه هستند. با این حال در تعرفههایی که ترامپ برنامهریزی کرده بود و سپس اجرای آنها را متوقف کرد، عوارض بر واردات انرژی از کانادا، ۱۰ درصد بود که نشان می دهد او به میزان وابستگی آمریکاییها در ایالتهای شمالی و میانهغربی به نفت و برق کانادا توجه دارد.
آغاز افزایش قیمت کالاهای مصرفی در آمریکا
در بوکا راتون فلوریدا، شرکت اسباببازی« بیسیک فان» (Basic Fun )، در حال آمادهسازی برای افزایش قیمتها و جذب ضربه به سود پس از اعمال تعرفهها است. نود درصد اسباببازیهای این شرکت از چین میآیند. جی فورمن مدیر عامل « بیسیک فان» میگوید که قیمت کامیون کمپرسی تونکا کلاسیک استیل میتی، احتمالا در اواخر سال جاری، از ۲۹.۹۹ دلار، به ۳۹.۹۹ دلار افزایش خواهد یافت.
پنج سال پیش، دولت ترامپ اسباببازیها را از تعرفه معاف کرد و آنها مشمول تعرفههای چین نشدند. این بار، فورمن گفت: ما اکنون فقط پیش بینی میکنیم که پول زیادی از دست بدهیم.
ترامپ علاوه بر تهدیدهای کانادا، مکزیک و اتحادیه اروپا، تعرفه جهانی ۱۰ تا ۲۰ درصدی را تهدید کرده است. وسعت اهداف بالقوه او به این معنی است که فرار از تعرفههای او برای شرکتها بسیار دشوارتر خواهد بود.
در اولین دوره ریاست جمهوری او، بسیاری از شرکتها با انتقال تولید به مکزیک یا ویتنام، از تعرفههایی که ترامپ علیه چین وضع کرده بود، گریختند. اکنون، تامین کنندگان در هر نقطه ممکن است در تیررس ترامپ قرار بگیرند. مری لاولی، کارشناس ارشد موسسه اقتصاد بینالملل پترسون، میگوید: سیاست جاری ترامپ، این سیگنال را میفرستد که هیچ مکانی امن نیست.
اقتصاددانان میگویند همچنین نگران بند تلافی جویانهای هستند که تیم ترامپ در دستور تعرفهای که او شنبه گذشته امضا کرد، گنجاندهاند.
اگر سایر کشورها با تعرفههای خودشان علیه تعرفههای ترامپ تلافی کنند؛ همانطور که چین انجام داد و کانادا و مکزیک تهدید کردهاند که انجام میدهند، ترامپ با تعرفههای بیشتری، به مقابله خواهد پرداخت. اسوار پراساد، استاد سیاست تجاری در دانشگاه کرنل، گفت که ریسک به راه افتادن یک جنگ تجاری پر از تعرفهها و تعرفههای متقابل وجود دارد.
اوجگیری دوباره تورم آمریکا با تعرفههای ترامپ
اما بزرگترین تفاوت، فضای اقتصادی است که ترامپ باید در این زمان، با آن دست و پنجه نرم کند. شش سال پیش که تورم پایین بود و شاید حتی خیلی پایین بود، فدرال رزرو آمریکا نگران بود. تعرفههای دوره اول ترامپ تاثیری نداشت.
تورم دیگر چندان خوشایند نیست. قیمتها در رونق غیرمنتظرهای که پس از پایان قرنطینههای کرونارخ داد، افزایش یافت. تورم از بالاترین سطح ۴۰ سال گذشته که در اواسط سال ۲۰۲۲ به آن، کاهش یافته است، اما همچنان بالای هدف ۲ درصدی فدرال رزرو باقی مانده است و از تابستان بهبود چندانی نشان نداده است.
تعرفه های ترامپ میتواند روند رشد تورم را دوباره احیا کند و فدرال رزرو را متقاعد کند که دو کاهش نرخ بهره را که امسال پیشبینی کرده بود، لغو کرده یا به تعویق بیندازد. برایان بتون، اقتصاددان کالج بوستون، گفت: این ریسک حفظ نرخ بهره در سطح بالاتر فعلی خود را برای مدت طولانیتری در سال ۲۰۲۵ خواهد داشت. این امر باعث افزایش نرخ وام مسکن و هزینه وام و کاهش رشد واقعی خواهد شد.
در حال حاضر، مشاغل، سرمایهگذاران و شرکای تجاری آمریکا، منتظرند تا ببینند ترامپ غیرقابل پیش بینی در آینده چه خواهد کرد. آیا او پس از پایان مهلت ۳۰ روزه، تعرفهها را دوباره بر کانادا و مکزیک اعمال خواهد کرد؟ آیا او واقعا به دنبال اتحادیه اروپا خواهد رفت؟ یا تهدید خود برای اعمال تعرفه جهانی عمل میکند؟
بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، بر شهروندان معمولی آمریکا پوشیده نیست که تعرفههای ترامپ در تضاد با وعده های او برای مهار تورم است و با افزایش ۲۵ درصدی تعرفه واردات کالا از کشورهای همسایه، این مردم آمریکا هستند که هزینه آن را پرداخت میکنند.
انتهای پیام