«دونالد ترامپ» در حالی پیشنهاد اشغال غزه توسط نظامیان آمریکایی را مطرح کرده که به باور تحلیلگران، این امر یک بحرانی گسترده در منطقه ایجاد کرده و مورد پذیرش فلسطینیان و حامیان آنها قرار نخواهد گرفت.
به گزارش خبرآنی، رسانه آمریکایی در مطلبی با اشاره به اظهارات «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا مبنی بر احتمال اشغال غزه به دست نظامیان آمریکایی، گزارش داد که این یک تصمیم بحرانساز است و تمایلات توسعهطلبانه ترامپ را نشان میدهد.
به گزارش روزنامه «والاستریت ژورنال»، پس از ابراز تمایل «دونالد ترامپ» برای تصاحب گرینلند، کانادا و کانال پاناما، رئیسجمهور آمریکا بار دیگر در دیدار سهشنبه خود با نخستوزیر رژیم صهیونیستی همه را شگفتزده کرد و اشغال غزه و بازسازی آن توسط آمریکا را یکی از گزینههای محتمل دانست. «بنیامین نتانیاهو» نیز که در کنار ترامپ ایستاده بود، لبخند به لب داشت و از ترامپ به دلیل «تفکر خارج از چارچوب» تقدیر کرد.
اما یکی از پرسشهای مهم در مورد چشمانداز ترامپ برای تبدیل غزه به یک «ساحل لوکس» این است که ۲ میلیون فلسطینی ساکن این منطقه چه سرنوشتی خواهند داشت؛ افرادی که ماهها جنگ را پشت سر گذاشتهاند. ترامپ بهوضوح اعلام کرده که مردم غزه باید این سرزمین را ترک کنند و به نظر میرسد که معتقد است بسیاری از آنها نباید هرگز به این باریکه بازگردند. او در سخنان خود گفت که ایالات متحده باید «مالکیت بلندمدت» غزه را در دست بگیرد.
پیش از دیدار ترامپ با نتانیاهو، کشورهای عربی در بیانیهای مشترک پیشنهاد آمریکا مبنی بر پذیرش آوارگان غزه در خاک مصر و اردن را رد کرده بودند؛ اما اکنون آنها با خواسته ترامپ برای انجام کاری مواجه هستند که ممکن است به معنای «پاکسازی قومی» غزه باشد و حتی احتمال حضور نظامیان آمریکایی در این باریکه مطرح شده است.
تحلیلگران هشدار میدهند که چنین اقدامی، بهویژه با توجه به تاریخچه آوارگی فلسطینیان و اشغالگری چندین دههای رژیم صهیونیستی در غزه، پیامدهایی انفجاری در منطقه خواهد داشت. تحلیلگران تاکید دارند که فلسطینیها و رهبران عرب منطقه باور ندارند که پس از ترک غزه توسط فلسطینیان، صهیونیستها به آنها اجازه بازگشت دهند. از سوی دیگر، چنین اقدامی از لحاظ سیاسی برای مصر و اردن بیثباتکننده خواهد بود، زیرا مردم این کشورها ممکن است پذیرش فلسطینیان را بهمعنای همکاری دولتهایشان با رژیم صهیونیستی تلقی کنند.
ترامپ دور دوم ریاستجمهوری خود را با هدف گسترش قلمرو آمریکا آغاز کرده است. گرچه او فعلاً وضع تعرفههای سنگین بر کالاهای وارداتی از کانادا را به تعویق انداخته، اما همچنان بر این باور است که بهتر است کانادا بهعنوان «پنجاهویکمین ایالت آمریکا» به این کشور بپیوندد. علاوه بر این، ترامپ تهدید کرده است که کنترل کانال پاناما را به دلیل نگرانی از نفوذ چین، به دست خواهد گرفت و گفته که میخواهد جزیره خودمختار «گرینلند» را از دانمارک جدا کند تا منافع راهبردی واشنگتن در قطب شمال تأمین گردد.
با این حال، پیشنهاد اشغال غزه - هرچند نامحتمل - از بسیاری جهات غیرمنتظرهتر است. ترامپ پیشتر از حمایت بیقید و شرط آمریکا از جنگ اوکراین انتقاد کرده و نسبت به هزینههای هنگفت مالی و انسانی آمریکا در غرب آسیا ابراز نارضایتی کرده بود. اما اکنون، او پیشنهادی را مطرح کرده که هم از نظر مالی و نظامی، و هم از نظر سیاسی، برای آمریکا پرهزینه خواهد بود.
به گزارش والاستریت ژورنال، تحلیلگران میگویند بازسازی غزه دههها طول کشیده و دهها میلیارد دلار هزینه خواهد داشت؛ زیرا رژیم صهیونیستی تقریباً تمامی زیرساختهای غیرنظامی این منطقه را ویران کرده و بسیاری از محلهها کاملاً از بین رفتهاند. سازمان ملل نیز تخمین میزند که قبل از شروع هرگونه عملیات بازسازی، باید حدود ۵۰ میلیون تُن آوار از غزه پاکسازی شود.
ترامپ در اظهارات خود درباره غزه، این باریکه را «یک منطقه تخریبشده» توصیف کرده و مدعی است که اکثر فلسطینیها تمایل دارند از این منطقه خارج شوند! او گفته است: «فکر نمیکنم مردم بخواهند به غزه برگردند. غزه برای آنها بدشانسی زیادی آورده است و در جهنم زندگی کردهاند. غزه جای زندگی نیست و تنها دلیلی که آنها میخواهند به آنجا برگردند این است که هیچ گزینه دیگری ندارند.»
متحدان ترامپ هم این ادعای او را تکرار کردهاند. «استیون ویتکاف»، نماینده ویژه ترامپ در امور غرب آسیا در روز سهشنبه به خبرنگاران گفت: «در هر شهر ایالات متحده، اگر تنها یکصدم از تخریبی که در غزه دیدهام اتفاق میافتاد... هیچکس اجازه نداشت به خانههایش بازگردد. در این حد خطرناک است! ساختمانها ممکن است هر لحظه فرو بریزند؛ هیچ زیرساختی وجود ندارد؛ نه آب، نه برق، نه گاز، هیچچیز. خدا میداند چه بیماریهایی در اینجا در حال گسترش است. پس وقتی رئیسجمهور از "پاکسازی" غزه صحبت میکند، منظورش ایجاد شرایطی قابل سکونت است.»
صهیونیستها نیز از اشغال غزه به دست نظامیان آمریکایی استقبال کرده و آن را گامی دیگر در راستای تضعیف حماس میدانند، اما فلسطینیان ساکن غزه این طرح را اقدامی برای تشدید روند اخراج و بیخانمانسازی فلسطینیها میبینند، دیدگاهی که در میان بسیاری از اعضای جامعه بینالمللی نیز مشترک است.
نتانیاهو به دلیل ارتکاب جنایات جنگی با حکم بازداشت دیوان کیفری بینالمللی مواجه است و دیوان بینالمللی دادگستری نیز همچنان در حال بررسی نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه است. بر اساس اعلام مقامات بهداشت غزه، تاکنون بیش از ۶۰ هزار نفر در این منطقه به شهادت رسیدهاند که بیشتر آنها زنان و کودکان هستند. دولتهای عربی نیز تأکید کردهاند که تهیه منابع مالی برای بازسازی غزه را تنها در صورتی انجام خواهند داد که روند سیاسی برای تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی ازسرگرفته شود.
ترامپ تلاش دارد تمامی چارچوبهای موجود را در هم بشکند و به نظر میرسد طرح تخلیه غزه از ساکنان فلسطینیاش - که مورد حمایت علنی بسیاری از سیاستمداران راستگرای رژیم صهیونیستی قرار دارد - پیشزمینهای برای یک پروژه عظیم در مدیترانه باشد، جایی که فلسطینیان ممکن است حق زندگی در آن را نداشته باشند. به گزارش رسانه آمریکایی، لفاظیهای ترامپ نشان میدهد که او و «مایک هاکبی»، سفیر جدیدش در اراضی اشغالی، سیاست سنتی ۲ دولتی را کنار گذاشتهاند. ترامپ در روز سهشنبه در پاسخ به این پرسش که آیا از طرحهای متحدان راستگرای نتانیاهو برای الحاق بخشهای وسیعی از کرانه باختری حمایت میکند، اظهارنظر مشخص مطرح نکرد؛ حال آنکه تمامی روسای پیشین آمریکا احتمالاً قاطعانه این گزینه را رد میکردند.
والاستریت ژورنال اشاره میکند که همزمان با ورود نتانیاهو به واشنگتن، ترامپ بار دیگر سیاست آمریکا را با برنامههای نتانیاهو همسو کرد. او مجوز انتقال بمبهای عظیم ۱۰۰۰ کیلویی به رژیم صهیونیستی را صادر کرد؛ دستور اجرایی جدیدی برای اعمال سازوکار «فشار حداکثری» علیه ایران امضا کرد و کمکهای آمریکا به شورای حقوق بشر سازمان ملل و آژانس امدادرسانی فلسطینیان (آنروا) را به حالت تعلیق درآورد.
رسانه آمریکایی در این گزارش تاکید کرد که بیشک واکنشهای جهانی به پیشنهاد ترامپ برای اشغال غزه توسط نظامیان آمریکایی مورد انتقادات فراوانی قرار خواهد گرفت. عربستان در واکنش به این گزارشها بار دیگر تاکید کرد که تا وقتی کشور مستقل فلسطین تشکیل نشده، عادیسازی روابط میان ریاض و تلآویو ممکن نخواهد بود.
«دنیل لوی»، مذاکرهکننده پیشین رژیم صهیونیستی در مذاکرات صلح میگوید: «طرح ترامپ برای انتقال فلسطینیان هم یکی دیگر از توهمات واشنگتن درباره حل مناقشه خاورمیانه است، توهماتی مانند اینکه اگر اتهامات نقض حقوق بشر توسط اسرائیل نادیده گرفته شود، احتمال حصول صلح افزایش خواهد یافت؛ یا این توهم که مقاومت علیه اشغالگری اسرائیل در اراضی فلسطینی یک راهحل نظامی دارد؛ و این گمان که عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی میتواند جایگزینی برای پرداختن به مسئله آوارگی فلسطینیان، سلب حق تعیین سرنوشت و تضییع حقوق آنان باشد.»
انتهای پیام