رئیسجمهور آمریکا در گفتوگو با رئیس جمهور مصر، مجددا بر ایده خود برای «انتقال» فلسطینیان به مصر و اردن تأکید کرد.
به گزارش خبرآنی، «دونالد ترامپ» شامگاه شنبه با «عبدالفتح السیسی» رئیس جمهور مصر درباره ایده خود برای «انتقال» فلسطینیان از غزه به مصر و اردن به منظور بازسازی این باریکه گفتوگو کند.
اما به اذعان پایگاه خبری «آکسیوس» اظهارات ترامپ و ایده پردازی او برای کوچاندن اجباری فلسطینیان از غزه، مصریها را نگران کرده، زیرا آنها انتقال فلسطینیان از غزه به خاک خود را تهدیدی علیه امنیت ملی خود میدانند. ایده ترامپ همچنین شامل آواره کردن ۲ میلیون نفر است.
اما ایده ترامپ، طرح تازهای نیست، زیرا در ابتدای جنگ غزه، «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز خواستار جابجایی فلسطینیان از غزه شده بود. در آن هنگام، السیسی به صراحت گفت که چنین اقدامی توافقنامه صلح بین رژیم صهیونیستی و مصر را به خطر می اندازد.
اما قاهره تماس ترامپ با رئیس جمهور مصر را تایید کرد و اعلام کرد که السیسی از ترامپ دعوت کرده است تا در اسرع وقت به مصر سفر کند تا «روابط راهبردی بین ۲ کشور تقویت و درباره مسائل پیچیده و بحرانهای پیش روی خاورمیانه گفتوگو شود.»
ریاست جمهوری مصر اعلام کرد که ترامپ نیز از السیسی برای سفر به واشنگتن دعوت کرده است.
سخنگوی السیسی نیز این تماس را مثبت توصیف و بدون اشاره به گمانه زنی رسانهها و منابع اطلاعاتی درباره گفتوگوی ترامپ و السیسی درباره جابجایی فلسطینیان، اعلام کرد: «رهبران درباره اهمیت ادامه اجرای فازهای اول و دوم توافق آتشبس غزه به منظور تثبیت آتشبس گفتوگو کردند.»
ترامپ شنبه گذشته به خبرنگاران گفت که از اردن و مصر میخواهد فلسطینیها را از غزه به طور موقت یا بلندمدت به خاک خود ببرن.
مقامات آمریکایی مدعی شدند که اظهارات ترامپ به ویرانی عظیم غزه و نیاز به تلاش عظیم برای بازسازی مرتبط است.
«استیو ویتکاف»، فرستاده ترامپ به خاورمیانه نیز به آکسیوس گفت که این روند ممکن است ۱۰ تا ۱۵ سال طول بکشد و تاکید کرد که در حال حاضر غزه «قابل سکونت نیست.»
ترامپ سه بار در انظار عمومی درباره ایده خود برای انتقال فلسطینیان از غزه به مصر و اردن صحبت کرده است.
با وجود مخالفت مصر و اردن، رئیس جمهور آمریکا مدعی شد که معتقد است مصر و اردن در نهایت موافقت خواهند کرد که فلسطینیها را از غزه ببرند تا کمکهایی که در طول سالها از دولت او دریافت کردهاند، جبران شود.
روز شنبه، پس از نشست وزرای خارجه خود در قاهره، عربستان سعودی، امارات، قطر، مصر، اردن، تشکیلات خودگردان فلسطین و اتحادیه عرب بیانیه مشترکی در رد ایده ترامپ صادر کردند.
آنها در بیانیه مشترک خود ضمن اعلام مخالفت با طرح کوچاندن فلسطینیها به خارج از سرزمینشان تحت هر شرایط و عنوانی، از تلاشهای انجام شده برای تضمین اجرای تمامی مراحل و بندهای توافق غزه حمایت کردند.
وزرای خارجه این کشورهای عربی همچنین درباره همکاری با دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای برقراری صلح عادلانه و فراگیر و راهحل ۲دولتی ابراز امیدواری کردند.
در ادامه بیانیه پایانی نشست ۶جانبه قاهره ضمن تاکید بر نقش محوری و غیرقابل جایگزین آنروا (آژانس امدادرسانی و کاریابی آوارگان فلسطینی وابسته به سازمان ملل) بر لزوم عقبنشینی رژیم صهیونیستی از سراسر نوار غزه و رد هر گونه تلاش برای تقسیم این منطقه نیز تاکید شد.
آنها در بیانیه مشترک خود با تاکید بر ضرورت بازسازی غزه به نحوی که بقای فلسطینیها در سرزمینشان تضمین شود، از جامعه جهانی به ویژه قدرتهای منطقهای و بینالمللی و شورای امنیت خواستند «اجرای حقیقی راهحل ۲دولتی را آغاز کنند به نحوی که با رسیدن به آشتی و سازشی برای مساله فلسطین، عوامل اصلی تنش در خاورمیانه برچیده شده و کشور فلسطین به شکل یکپارچه در نوار غزه و کرانه باختری و بر اساس قطعنامههای بینالمللی در مرزهای چهارم ژوئن ۱۹۶۷ تشکیل شود.»
در بیانیه یاد شده ضمن اعلام مخالفت با بیرون کردن فلسطینیها از سرزمین خود با هر بهانهای آمده است: کوچاندن فلسطینیها از سرزمینشان خطر گسترش درگیری در کل منطقه را به همراه دارد.
همچنین در این بیانیه بر تشکیل کامل کشور فلسطین در چارچوب اتحاد غزه و کرانه باختری از جمله قدس تاکید شد.
با دعوت مصر امروز نشستی در سطح وزرای خارجه پنج کشور عربی اردن، مصر، قطر، عربستان، امارات همراه با دبیرکل کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) از کشور فلسطین و دبیرکل اتحادیه عرب برگزار شد.
انتهای پیام